Kut-ül Amare Zaferi’nin 100. Yıl Etkinlikleri

Kut-ül Amare Zaferi’nin 100. Yıl Etkinlikleri

Sultangazi Belediyesi, “Kut-ül Amare Zaferi” 100. yıl kutlama etkinliği düzenliyor.

TBMM ve Milli Eğitim Bakanlığı Kut'ül Amare Zaferi’nin 100. yıldönümü etkinliklerinin görkemli bir biçimde düzenlenmesine karar verdi. Sultangazi Belediyesi de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile  “Kut-ül Amare Zaferi” 100. yıl kutlama etkinliği düzenliyor.

28 Nisan Cuma günü Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi’nde düzenlenecek etkinlikte, tarihçi ve yazar Yavuz Bahadıroğlu, Kut savaşını tüm yönleriyle anlatacak.

Kut'ül Amare Zaferi Nedir?

Birinci Dünya Savaşı’nda, Osmanlı Ordusu’nun kazandığı son zaferin üzerinden tam 100 yıl geçti. Zafer, Irak'ın Kut kentinde İngiliz Ordusuna karşı elde edilmişti. 29 Nisan 1916'daki bu savaşta İngilizlerin 6’sı general, 476’sı subay olmak üzere toplam 13 bin 309 askeri esir alındı. Türk ordusu Çanakkale’deki büyük zaferin hemen birkaç ay sonrasında yeni bir zafere imza atmıştı.

Kut-ül Amare zaferi, Türkiye'de 1952 yılına kadar Kut Bayramı olarak kutlandı. Kut'ül Amare Zaferi’nin bayram olarak kutlanmasından rahatsız olan İngilizler, Türkiye'nin  NATO'ya üye olmasının ardından bayramın kaldırılması için baskı yaptı.

Baskılar üzerine Türkiye, bayram kutlamasına son verirken şanlı bir zafer yad edilemez hale geldi. İngilizlerin baskısı o kadar yoğundu ki Kut-ül Amare Zaferi ve Kut Bayramı'na yönelik tarihi bilgiler, okullardaki tarih kitaplarından bile silindi. Unutturulmak istendi.

PROGRAM

Tarih  :28 Nisan 2016 Perşembe
Saat    :13.00
Yer    : Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi Esentepe Mahallesi Hoca Ahmet Yesevi Caddesi