YSK kesin sonuçları açıkladı

Güncelleme:

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, referandumun kesin sonuçlarını açıkladı.

YSK Başkanı Sadi Güven, referandum kesin sonuçlarını açıkladı. Güven'in açıklamaları şu şekilde;

Yurt dışında 57 ülke ve 127 temsilcilikte, yurt içinde halk oylaması gerçekleştirilmiştir. Seçim akşamı oy verme süresinin bitiminden şu ana kadar sandıkların sonuç bilgileri, tutanaklar, yurt dışı dahil SEÇSİS aracılığı ile seçime katılan ve talepte bulunan partilere eş zamanlı olarak gönderilmiştir. Partilerin bilişim uzmanları SEÇSİS'e davet edilerek seçim sonuçlarını takip etmeleri sağlanmıştır.

- Referandumda evet 51.41, hayır 48.59 oy aldı.

- 25 milyon 157 bin 463  seçmen evet, 23 milyon 779 bin 141 seçmen hayır oyu kullandı.        

- Referanduma katılım 87.45 olarak gerçekleşti. 

YSK'DAN TEMEL HAK VURGUSU

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 16 Nisan 2017 referandumunun mühürsüz oylar sebebiyle iptalini isteyen başvuruları reddetme gerekçesini açıkladı. YSK kararında, oy kullanmanın temel hak olduğunu ve şekil şartlarının bu hakkı ortadan kaldırmayacağını vurguladı. Karardan öne çıkanlar şöyle:

"SONUÇLARA ETKİ ETMEDİ"

Asıl olan temel bir hakkın korunması olup, hakkın kullanılmasına ilişkin belirlenen usul kuralları hakkın güvenli bir şekilde kullanılmasını temin eden araç niteliğindedir. Bireye tanınan hakkın güvenli şekilde kullanıldığının tespit edildiği hallerde, hakkın kullanılmasının korunmasına yönelik bir araç olan usul hükümlerinden birine aykırılığın, hakkın özünü ortadan kaldıracak şekilde yorumlanması mümkün değildir. Bu karar, 11 üyeden oluşan Yüksek Seçim Kurulunca dört siyasi parti temsilcisinin de hazır bulunduğu kesintisiz devam eden toplantıda ve henüz hiçbir sandık sonucu Kurula ulaşmadan alınmıştır.

Henüz sandık sonuçları belirmeden ve tercihler üzerindeki olası etkisi bilinmeden alınan bu karar, eşitlik ve tarafsızlık ilkesine de uygun objektif bir karardır. Bu itibarla Kurul kararının seçimin neticesine tesir eden bir müdahale olarak değerlendirilmesi mümkün değildir.

"SOMUT BELGE YOK"

Oy pusulası ve zarflarının sandık kurulunca mühürlenmemiş olması tek başına dışarıdan sahte oy pusulası ve zarfın getirilmesine yol açabileceği anlamına gelmez. Başvuru dilekçesinde yer alan oy kullanmada düzensizliğin önlenemediğine ilişkin iddiaların, nerede, ne zaman, ne şekilde gerçekleştiğine ilişkin somut bilgi ile belge sunulamadığından seçimin neticesine müessir olay ve hal olarak görülmemiştir.

Seçiniz...