Baharda yenilenin, tazelenin

Baharda yenilenin, tazelenin
Güncelleme:

Detoks kulağa hoş geliyor, modern hissettiriyor, tek çözüm olarak düşünebiliyoruz.

Her ne kadar yoğun yaşasak ve bu yoğunluktan mevsim geçişlerini fark etmesek de vücudumuz bu değişiklikleri yaşıyor ve yaşatıyor. Baharın gelmesiyle birlikte yorgunluk, halsizlik, depresyona meyil, sudan bahanelerle huzursuzluk ve boşluk hissi esir alıyor beynimizi. Sonra konuşurken düşünürken bir de ayıkıyoruz ki bahar gelmiş, bahar yorgunluğu ismi takıyoruz, inanarak veya inanmayarak. Bahar yorgunluğu ile başa çıkmak için en etkili yöntemleri araştırıyoruz. Detoks kulağa hoş geliyor, modern hissettiriyor, tek çözüm olarak düşünebiliyoruz. 

Bahar detoksu yapmak gerek ama nasıl? 

Baharı başlangıç olarak alıp, sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile gerçek anlamda ve bilimsel detoks yapabiliriz. Küçük ayarlamalarla her gün adım adım ilerleyerek yapılan detoks kalıcı ve gerçek detokstur. Böylece vücudumuzu yenileyip, daha hafif ve canlı oluruz. Sağlıklı ve yeterli beslenerek vücudunuzdan toksik maddeleri atmak, hareketli yaşamak, açık havada bol bol yürümek,  bol su içmek bahar detoksunun ilk adımı olarak bahar yorgunluğuna da doğal bir çözüm oluşturur.  

Bahar detoksunda adımlar;
1- Bol bol ve sürekli su için. Susamasanız da su için. Günde 8–15 su bardağı su kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.  Su dışında sağlıklı içecekler de doğal detoksun parçalarıdır. Ayran ve taze sıkılmış meyve suları, vücudunuzun su oranına destek sağlayacak içeceklerdir. Ayrıca sebze ve meyvelerin yapısındaki su da su ihtiyacını karşılamak da katkı sağlar. Çay, kahve, asitli içecekler ve alkollü içecekler ise sıvı ihtiyacını karşılamaz. Aksine vücuttan su atımını arttırır. Bu nedenle bu tür içeceklerin tüketiminde aşırıya kaçılmamalı ve susuzluk hissedildiğinde ilk seçenek her zaman için su içmek olmalıdır.
2-  Yeterli, dengeli beslenmeyi detoksun bir parçası olarak düşünün.  Az az ve sık sık beslenin. Düzensiz beslenme ve uzun süreli açlıklar kan şekerinin dengesiz yükselmesi ve düşmesine neden olur, vücudunuzda ki toksin madde birikimi hat safhada olur. Günde 6 öğün beslenmeli ve metabolizmayı yavaşlatmamak için dört saatten uzun süre aç kalmamalısınız. Ana ve ara öğünlerden oluşan bir beslenme programı çok miktarda besini kısa sürede tüketmenizi de engeller ve böylece, hazımsızlık, gaz ve mide bulantısı gibi sorunlar yaşamanızı engeller. Sağlıklı yiyecekler tüketin.  Beslenmenizde; dört ana besin grubu olan et grubu, süt ve ürünleri, sebze-meyveler ve tahıl ürünleri her öğünde ihtiyacınızı karşılayacak miktarda olsun.
3-  Baharda doğal yeni çıkan taze sebze ve meyveleri tüketmeye özen gösterin. Baharın habercisi enginarı haftada 1-3 öğün yemeye özen gösterin. Taze sebze ve meyveler beslenmenizin mihenk taşını oluştursun. Doğal C vitamini kaynağı olan taze sebze ve meyveler detoks için vazgeçilmez gerekliliktir.
4-  Alkolden uzak olun. Baharda mevsim değişikliği vücudumuzu ciddi bir şekilde yorar. Alkol tüketimi de metabolizmamız için büyük bir yük oluşturur ve metabolizmamızı hırpalar. Metabolizmamız için çok yönlü böyle bir negatifliğe meydan vermemek için; alkol oranı düşük içecekleri tercih edin ve 1–2 kadehten daha fazla tüketmeyin.  Alkol alırken; vücudunuzu alkolden temizlemek için alkollü içecekler ile birlikte ve sonrasında bol miktarda su içmeyi ve alkol aldığınızın ertesi günü de bol miktarda fiziksel aktivite yapmayı ihmal etmeyin.  
5-  Kafein tüketiminde dikkatli davranın. Kafein almak için her zaman geçerli bir nedenimiz vardır. Ve ölçülü bir şekilde kafein alımı bilimsel olarak da kanıtlanmış faydalı bir davranıştır. Ancak aşırıya kaçmak tehlike yaratır. Kafein aşırı alındığında kalp çarpıntısına ve vücuttan su kaybına neden olabilir. Az miktarda kafeinin uyarıcı etkisi faydalıdır ancak, abarttırsanız vücudunuzda toksin birikimini arttırırsınız. 
6-  Akıllı yağlar kullanın: Gün boyunca yemekler, salatalar ve besinlerin içerisinde yer alan yağlar; sıvı yağlar olsun. Süt ve yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinin de doğal normal yağlı olanları tercih edin. Et ve tavuğun görünür yağını kullanmayın. Yağda kızartmalardan şiddetle uzak durun. 
7- Hareket kendi başına bir detokstur. Ne kadar çok hareket ederseniz o ölçüde sağlıklı olursunuz. Baharın gelmesiyle havaların ısınmasını da fırsat bilip, açık havada en az yarım saatlik orta tempoda yürüyüşler yapın.  Gün içinde yaşamınızın elverdiği ölçüde olabilecek en yüksek seviyede hareket etmeye çalışın. Her gün öğlen saatlerinde güneş görecek şekilde, 10 ile 30 dakika arasında açık havada orta tempo yürüyüş yapmak ayrıca D vitamini eksikliğine de meydan vermemiş olur. D vitamini, kemikleriniz ve metabolizmanız için çok önemli bir vitamindir ve tek kaynağı güneştir.
8- Uyku ihtiyacınızı inkar etmeyin. Mutlaka düzenli ve yeterli uyumaya çalışın. Düzenli ve yeterli uyumak detoks için vazgeçilmez bir gerekliliktir. Baharın negatif etkilerinde en etkili savunma silahımızdır.
9- Pozitif olun, stresten uzak durun. Bahar size neşe ve huzur getirsin. Güneşi ve bitkilerin uyanışını hissedin, farkında olun.
10- Sigara kullanmayın ve sigara içilen yerlerde bulunmayın.