Cihan Devleti ?

Güncelleme:

Bu günlerde yeni Türkiye’nin, eski deyimle ‘Cihan Devleti’ olma yolunda emin adımlarla ilerlediği konuşmaları var. İddialı bir benzetme. Kapalı bir sistem içinde tüm ülkeler aynı kürede yaşadığına göre, dünya devleti olma, küresel güç yansıtma gibi beklentilerde diğer küresel mahalle sakinlerinin ne durumda olmasıyla doğru orantılı.

Geçen hafta Endonezya’nın Washington büyükelçiliğine davetliydim. Yeryüzünün o bölgesini tam anlamıyla tanıdığımı söyleyemem. Coğrafyasıyla, tarihi, kültürü ve ekonomisiyle Güney Doğu Asya bölgesi bana oldukça yabancı.

Davetli bakan ve diğer uzmanları izlerken yeterince bilgi edindim. Öğrendiklerim ve duyduklarım benim için ‘göz acıcı’ nitelikteydi. İnsan gayri ihtiyari duyduklarını Türkiye’yle karşılaştırıyor.

Bu analizimde sizlere Güney Doğu Asya bölgesini tanıtmaya çalışacağım. Kapalı sistem olarak yer küremizin başka mahallelerinde neler olduğunu bilirsek, büyük devlet ligindeki sıralamada yerimizi daha gerçekçi görebiliriz.

1-972.jpg

ASEAN ( Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği )

Stratejik olarak Hindistan ve Çin arasında yer alan bu bölge Amerika için özel önem taşımakta. Özellikle süper güç olma yolunda tarihsel kararlılığını her fırsatta sergileyen Çin’e karşı ABD bu bölgeyi denge unsuru olarak görmekte.

Bölgenin üyeleri arasında Endonezya, Filipinler, Vietnam, Tayland ve Filipinler öne çıkmakta. ASEAN Ekonomik Birliği kurulmuş ve başarılı bir şekilde işliyor.  Ekonomik birliğin toplam nüfusu 630 milyon. ( AB 507 milyon ). ASEAN’nın toplam yüz ölçümü 4,4 milyon metrekare nerdeyse AB’ye eşit. Toplam milli geliri 2,4 trilyon dolar AB’nin 6 da 1 i.

Üye ülkeler arasında Vietnam 90 milyon nüfusuyla Komünist parti tarafından yöneltilmesine rağmen uluslar arası şirketlerin favori yatırım merkezi.

97 milyon nüfusuyla Filipinler ve 68 milyonluk Tayland’da hatırı sayılır üyeler olsa da ASEAN birliğinin lokomotif üyesi Endonezya.  

Endonezya 250 milyon nüfusuyla dünyanın 4. büyük ülkesi, aynı zamanda dünyada en çok Müslüman nüfusu olan ülke. Yüz ölçümü 1,9 milyon metre kare, kişi başına geliri 4000 dolar.

ASEAN 2015 sonunda gümrük birliğine geçiyor ve ABD’yle serbest ticaret anlaşması imzalıyor. Bu iki gelişme müthiş dinamikleri tetikleyecek çapta.

Güncel Endonezya:

Endonezya başkanlık sistemiyle yönetiliyor.  Başkan hem devlet hem de hükümet başkanı. Son seçimleri kazanan Joko Widodo ‘ Jokovi’ üzerinde durulması gereken bir şahsiyet.

Jokovi halktan gelen bir politikacı. Ülke kurulduğundan bu yana ilk defa elitler çemberinin dışından gelerek seçimleri kazanmış bir başkan. Özellikle Endonezya’da kronik hale gelmiş hukuki yolsuzların üzerine gitmiş birisi.

Jokovi seçim platformunu ‘ Hukuk Mafyası’yla’ mücadele üzerine kurmuş ve seçimleri kazanmış bir politikacı. Dikkat çeken unsur seçim kampanyasında yolsuzluklarla mücadele değil hukuk mafyasıyla mücadele faktörüydü.

Jokovi elitlerin aleyhine çıkardığı dedikodulara rağmen ( Çin ajanlığından eşcinselliğe kadar ) , halkın içinden gelerek ve halkla beraber hareket ederek kampanyasını yürüttü.

Suharto sonrası köhne polis devletine dönüşmüş kaos içindeki ülkede, her türlü etnik ve mezhep çatışmasına karşılık halkın güvenini kazandı. Umudu korkunun üzerine saldı. Ve en önemlisi Mahkama Agung , (nasılda Guguk Mahkemesini çağrıştırıyor ) hukuk mafyasıyla mücadele vererek seçimleri kazandı.

Jokovi aslında yerleşik İslam’ın en temel kuralı olan adalet = eşitlik gibi klasik ve evrensel formülü (bilinçli veya bilinçsiz ) uyguladı ve elde ettiği başarıyla da bu kuralı tekrar ispat etti.

 

Hepimiz Aynı Sarı Denizaltıdayız:

Değerli dostlar 2014’ün sonuna geldik. Dünyamız, yerküremiz, inanılmaz baskılar altında. Sonuçta tüm ülkeler kapalı bir sistemin içinde iktidar mücadelesi için debelenip duruyor. Bu mücadele hem küresel boyutta hem de ulusal boyutta cereyan etmekte.

Türkiye’de politikacıların ihtiraslarının olmasını doğal karşılıyorum. O ihtirasların halk tarafından benimsenmesi ve oya tahvil olması da beklenen sonuç. Önemli olan unsur, ihtirasların ve yarattığı hedeflerin, ne derece gerçekçi olduğu.

Yerküre mahallesinde başka gelişmelerde var. Tamamen içe kapanıp kendi kendimize hedef biçmeden nerede ne oluyor, farkında olalım.

Aralık 2014                                                                                                  

 

Diğer Yazıları
31 Mart Vakası & 31 Mart Yerel Seçimleri
Bir Türk Kedisinin Amerika Macerası
Yüzde 0,0055