"Çizgilerle I. Dünya Savaşı" Konferansı

"Çizgilerle I. Dünya Savaşı" Konferansı

Yazar Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, 22 Mart'taki etkinlikte, I. Dünya Savaşı ile alakalı dönemin yayınlarında yer alan çizgi ve kartpostalların hangi amaçla kullanıldığı hakkında konuşacak

İSTANBUL (AA) - Yazar Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, I. Dünya Savaşı ile alakalı dönemin yayınlarında yer alan çizgi ve kartpostalların hangi amaçla kullanıldığını anlatacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğünce düzenlenen "Birinci Dünya Savaşı'nın 100. Yılı Konferans Dizisi II" programının mart ayındaki konuğu, Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk olacak.

Osmanlı dönemindeki gündelik hayat ve İstanbul başta olmak üzere edebiyat, kültür, basın ve yayın tarihi ile ilgili akademik çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, 22 Mart'ta Atatürk Kitaplığında "Çizgilerle I. Dünya Savaşı" adlı tebliğini sunacak.

Prof. Dr. Çoruk, dönemin yerli ve yabancı süreli yayın ve eserlerinde yer alan çizgilerin yanı sıra kartpostalların analizi hakkında katılımcıları bilgilendirecek. Bu kapsamda konferansta, I. Dünya Savaşı'na giriş, savaşın gelişimi, cephelerdeki durumu, çizimlerin devrin gazete, dergi ve kitaplarında yergi unsuru olarak kullanılıp yayımlanması irdelenecek.

- Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk kimdir?

Ali Şükrü Çoruk, 1969'da Giresun'un Tirebolu ilçesinde doğdu. Çoruk, 1990'da başladığı yüksek lisans programını, Prof. Dr. Kazım Yetiş'in danışmanlığında hazırladığı "Cumhuriyet Devri Türk Romanında Beyoğlu" adlı teziyle tamamladı.

Milli eğitimdeki görevinden ayrılarak İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı'na araştırma görevlisi olarak naklen tayin olan Çoruk, aynı yıl başladığı doktora programını 1999'da tamamladı. Çoruk, 2001'de yardımcı doçent, 2009'da doçent, 2014'te profesör oldu.

Ali Şükrü Çoruk'un "Cumhuriyet Devri Türk Romanında Beyoğlu", "İstanbul'da Ramazan Mevsimi", "Mizah Penceresinden Milli Mücadele-Ya İstiklal Ya Ölüm", "Mizah Şairi Fazıl Ahmet Aykaç" ve "İstanbul'un 100 Latifesi" adlı kitapları bulunuyor.