"Edebiyat Ve Musikide Söylemenin Halleri" Semineri

"Edebiyat Ve Musikide Söylemenin Halleri" Semineri

Üsküdar Belediyesi'nin organize ettiği seminerde "şiirde ayrılık" konusu ele alındı

İSTANBUL (AA) - Üsküdar Belediyesi tarafından organize edilen "Edebiyat ve Musikide Söylemenin Halleri" adlı seminerde "şiirde ayrılık" konusu ele alındı.

Altunizade Kültür Merkezi'nde gerçekleşen, moderatörlüğünü Mevlüde Burnaz ve Abdullah Akkoyunlu'nun yaptığı seminere şair Prof. Dr. Hüsrev Hatemi ile şair Cengizhan Orakçı konuşmacı olarak katıldı.

Hatemi, "İster savaş olsun ister ölüm olsun isterse de gurbet olsun, arkasında bıraktıklarına ayrılık hüznü veren her şey şiirimize güçlü bir şekilde yansımıştır. Bütün ayrılıklar üzücüdür. Şiir de hüzünle yoğrulur." dedi.

Ayrılık şairlerinin başında Mevlana'nın geldiğini söyleyen Hatemi, "Mevlana bir dizesinde, 'Ölüm günü tabutumu eller üzerinde yürüyor görünce, benim için üzülme. Firak diye içinden bir feryad kopmasın. Çünkü benim için kavuşma günü asıl benim ölüm günümdür' diyor. Devamlı düşündüğü varlıkla kavuşacağı günün o gün olduğunu, ayrılığın sona ereceğini söylüyor. Ölümle birlikte ayrılığın sona erdiğini anlatan dizeleri, aslında yeryüzünde bir ayrılık acısı yaşadığını ifade ediyor." diye konuştu.

Bazı filozofların da ayrılığı acı bir şekilde duyumsadığını belirten Hatemi, şöyle devam etti:

"Heidegger'in insanın yeryüzünde yalnız ve öylece bırakılması felsefesinde de ayrılığı görürüz. Muhammed İkbal'in yerle gök arasında kimsesiz bırakılmakla ilgili sözleri de vardır. Yahya Kemal de bir ayrılık şairidir. Orhan Seyfi Orhon da bir ayrılık şairidir. Ayrılıktan muaf bir şair yoktur. Divan-ı Lügati't Türk'te de ayrılık üzerine şiir alıntılarına rastlamak mümkün. Kendi şiirlerimde de ayrılık olmazsa olmazlardandır."

-"Vatandan ayrılmak ve ölüm ayrılığın en hazinidir"

"Bütün ayrılıklar hazindir ama bana bunların içerisinden iki tanesi çok daha hazin ve katlanılmaz gelir. Biri vatanından ayrılmak, diğeri de ölümle gelen ayrılıktır." diyen şair Cengizhan Orakçı da, "İnsanoğlunun yeryüzündeki macerası ayrılıkla başlıyor. Doğal olarak da şairlerin, bestekarların ana teması ayrılık oluyor. Şiirlerinin içerisinde ayrılığa değinmeyen bir şair neredeyse yoktur." ifadelerini kullandı.

Orakçı, yazdığı şiirlerinde de ayrılığın yoğun bir şekilde hissedildiğini belirterek, kendisinin özellikle Cem Sultan'ın ayrılık şiirlerinden ilham alarak, "Cem'in Kadere Boyun Eğişidir" isimli ayrılık şiiri kaleme aldığını sözlerine ekledi.

Program süresince Hüsrev Hatemi ve şair Cengizhan Orakçı, içerisinde ayrılığa dair izler taşıyan kendi şiirlerini izleyiciyle paylaştı.