Yılın Belgeseli 'Japonya'da Türk İzleri' Ertuğrul fırkateyni kazasının yıldönümünde TRT'de

Güncelleme:

Asya kıtasının 2 uç ülkesi olan Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkiler, geçmişten bugüne büyük önem taşıyor. Bu ilişkilerin en önemli dönüm noktası olan Ertuğrul Fırkateyni kazasının yıl dönümünde “Japonya’da Türk İzleri Belgeseli” ile ilk kez TRT Avaz ekranlarında yayınlanacak.

Tarihi 1873 yılına dek uzanan, başlangıcı ve seyri bir çok ilgi çekici ve sıra dışı  hikayeler taşıyan Türk – Japon İlişkileri ve Japonya’da Türklere ait izler ilk kez bir film olarak bir araya getirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün de yapımına destek verdiği, yapımcılığı ve yönetmenliği Umut Mete Soydan tarafından yapılan belgesel; Ertuğrul Fırkateyni kazasından, Tokyo Cami’ne, Japonya’da inşa edilen Türk Kültür Köyü’nden Türk Tatarlarına, THY uçağı ile Tahran’dan kurtarılan Japonlardan, Japonya’da ilan Türk Kültür Yılına değin Japonya’da Türklere ait tüm izleri bir araya getiriyor.

Yılın Belgeseli 'Japonya'da Türk İzleri' Ertuğrul fırkateyni kazasının yıldönümünde TRT'de - Resim : 1

İki ülkeden de önemli danışmanlar yer aldı.

Her iki ülkeden de önemli isimlerin yer aldığı belgeselin danışmanları arasında, Boğaziçi Üniversitesi Asya Çalışmaları Merkezi Kurucu Müdürü Prof. Dr. Selçuk Esenbel, Ankara Üniversitesi Asya Pasifik Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Merthan Dündar, Japon Tarihçisi Dr. Erdal Küçükyalçın, Türk Sanat Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Minako Mizuno Yamanlar ve Osmanlı Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Tadashi Suzuki gibi alanının uzman isimleri yer aldı.

İlk kez TRT Avaz’da

Ertuğurul Fırkateyni Kazası’nın hikayesini başlangıcından sonuna değin ayrıntıları ile aktaran 52 dakika süreli belgesel ilk gösterim olarak 17 Eylül Cuma günü saat 22:00’de TRT Avaz ekranlarında izleyici ile buluşacak.

Yılın Belgeseli 'Japonya'da Türk İzleri' Ertuğrul fırkateyni kazasının yıldönümünde TRT'de - Resim : 2

Yılın Belgeseli Ödülü Aldı

Geçtiğimiz günlerde 5.Ulusal Palandöken Ödülleri’nde Yılın En İyi Belgeseli seçilen Japonya’da Türk İzleri Belgeseli, Aralık Ayında Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından organize edilecek olan Japonya Festivali’nde ve ayrıca Özbekistan Film Festivali’nde yer alacak.  

Ertuğrul Fırkaterynine ait bazı bilgiler :

-         Sultan 2.Abdülhamit tarafından, Japonya’ya gitmek üzere görevlendirilen Ertuğrul Fırkateyni 14 Temmuz 1889 tarihinde yola çıkmıştır.

 -         Bu sefer, Türkler adına Japonya’ya yapılan ilk resmi seferdir.

 -         O dönem 26 yaşında olan Ertuğrul Fırkateyni donanmanın en iyi firkateynlerindendir. 600 beygir gücünde, 15.5 metre genişliğinde ve 79 metre uzunluğundadır.

 -         Askerler, aşçılar, sağlıkçılar, teknisyenler ve imamlar gibi farklı meslek gruplarından oluşan 609 kişilik mürettebat ile yola çıkmıştır.

 -         Ertuğrul Fırkateyni, güzergahı üzerinde bulunan tüm Müslüman ülke limanlarına uğrayarak ve türlü zorlukları aşarak 11 ay süren yolculuğunu başarı ile tamamlamıştır.

 -         6 Haziran 1890 günü Yokohama Limanı’nda büyük bir törenle karşılanmıştır.

 -         3 ay Japonya’da kalan ve iki ülke tarihi açısından büyük izler bırakan Ertuğrul Fırkateyni 15 Eylül 1890 tarihinde geri dönmek üzere yola çıkmış ancak 16 Eylül 1890 tarihinde Kushimoto Kenti açıklarında yakalandığı fırtınada alabora olmuştur.

 -         540 kişi şehit olmuş, sadece 69 kişilik mürettebat, Japon halkının büyük gayreti ile kurtarılabilmiştir.

 -         Ertuğrul Fırkateyni, başlangıcından sonuna değin 131 yıldır iki ülkenin tarihi açısından büyük önem taşımaktadır.