Öğretmenlere ikramiye verilecek mi? Bakan Tekin açıkladı

Öğretmenlere ikramiye verilecek mi? Bakan Tekin açıkladı
Güncelleme:

Milli Eğitim Bakanı Tekin, muhalefetin öğretmenlere 24 Kasım'da ikramiye verilmesi çağrısına ilişkin, ''Öyle bir şey olursa bunu Cumhurbaşkanımız ile Maliye Bakanımız duyurur.'' dedi.

Milli Eğitim Bakanı Tekin, muhalefetin ''24 Kasım Öğretmenler Günü'nde öğretmenlere ikramiye verilsin'' çağrısına yanıt verdi. 

Bakan Tekin, "Biz kendi politikalarımızı kendimiz belirliyoruz. Öyle bir şey olursa bunu Cumhurbaşkanımız ile Maliye Bakanımız duyurur." ifadelerini kullandı. 

Öğretmenlere 1 maaş ikramiye teklifi 

CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde, öğretmenlere 1 maaş tutarında ikramiye verilmesi amacıyla TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sunmuştu. Tanal’ın hazırladığı kanun teklifiyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında özlük hakları belirlenen eğitimcilerin, her yıl 24 Kasım Öğretmeler Günü’nde bir maaş ikramiye alabilmelerini amaçlıyor.

Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki sunumunda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yüzde 14,6 oranıyla yine bütçeden en büyük payı aldığına dikkat çekti.

CHP’nin hukukçu vekili Mahmut Tanal’ın imzasını taşıyan kanun teklifinin gerekçesinde, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda düzenlenen 12 hizmet sınıfından biri olan eğitim hizmetlerinde görev alan öğretmenlerin, yaşam şartlarının yüksek enflasyonun da etkisiyle bir hayli kötüleştiği, mesleğin onuruna yakışır bir hayat sürdürmelerinin oldukça zorlaştığı vurgulandı.

Anayasanın “Çalışma hakkı ve ödevi” başlıklı maddesinin, “Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır” hükmünü içerdiğinin hatırlatıldığı gerekçede, “Bu itibarla, çalışanların hayat seviyesinin yükseltilmesi Anayasal güvence altına alınmıştır. Geleceğimizi yetiştiren öğretmenlerimizi, mutlu ve huzurlu kılmak, bu düzenlemeler doğrultusunda devletin en asli sorumluluğudur” denildi.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Öğretmenler yeni nesil sizlerin eseri olacaktır.” sözüyle öğretmenlerin ülkemiz için önemini ifade ettiğinin kaydedildiği gerekçede, şöyle denildi: “Meslek hayatlarında hak ettikleri hayat standartlarına kavuşmaları mümkün olmayan öğretmenlerimizin, ömürlerini fedakarlıkla mesleklerine adamaları karşılığında her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde ödüllendirilmeleri gerekmektedir. Bu kanun değişikliği teklifiyle, en kutsal mesleği ifa eden öğretmenlerimizin motivasyonlarının artırılmasına katkıda bulunularak bir nebze de olsa hakkaniyetin sağlanması amaçlanmıştır.”

 Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi

Tekin, 2002’den bu yana bütçenin dolar cinsinden değerinin giderek arttığını vurgulayarak, “2002’de 4 milyar 955 milyon dolar olan Bakanlık bütçesi, 2023’te 16 milyar 215 milyon dolara, 2024’te ise 38 milyar 294 milyon dolara çıkarıldı” diye konuştu.

Cumhuriyet’in 100. yılında eğitim sistemini, kendini tanımanın ve iyi insan olmanın şartlarını içeren bir özgürleşme süreci olarak yapılandırdıklarını dile getiren Tekin, “Kendi medeniyet değerlerimiz ekseninde dünyayı kavrayan güçlü bireylerin kültür, sanat ve teknoloji odaklı gelişimlerine dayanan yeni bir sistematik oluşturma çabasındayız. Son 20 yılda büyük oranda tamamlanan bu altyapı üzerinde kendi sistemimizi inşa etmenin, istişareye dayalı ve milli bir bilinçle kendi modelimizi üretmenin tam vakti olduğuna inanıyoruz” dedi.

Veliye günlük bilgilendirmelerle önlem alınmaya çalışılan devamsızlık konusunda kurumlarda “önleme müdahale komisyonları”nın kurulacağını ve çocukların kültür-sanat, spor ve telafi eğitimleri gibi faaliyetlerle okulda tutulmaya çalışılacağını belirten Tekin, müfredatın sadeleştirmesine ilişkin çalışmaların süreceğini aktardı. Seçmeli derslere yönelik revizyonda sona gelindiğini dile getiren Tekin, ilköğretim seviyesindeki 16 ve ortaöğretim seviyesinde 18 seçmeli ders grubunu bir bütün olacak şekilde “İnsan, Toplum ve Bilim”, “Din, Ahlak ve Değer” ile “Kültür, Sanat ve Spor” olmak üzere üç başlıkta düzenlendiğini belirtti.

Deprem bölgesindeki 11 ilde planlanan 22 bin 39 derslikten 2 bin 571’ini açtıklarını kaydeden Tekin, kalanlar için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Tekin, 210 bin öğretmenle yapılan görüşmelerle ilçe bazında konteyner ihtiyacının tespit edildiğini, 11 bin 76 öğretmenin konteynerlarının temin edildiğini ifade etti.

Şiddete karşı hukuki yardım

Bakan Yusuf Tekin, şiddet olaylarına karşı bu hafta illere gönderdiği yazıda, eğitim çalışanlarının görevlerini güven ortamında yürütmesinin ve öğrencilerin korunmasının Bakanlığın öncelikleri arasında olduğunu belirterek, eğitim ortamına yönelik eylemlerin hassasiyetle takip edileceğini kaydetti. Tekin, görevleri sırasında veya görevleri nedeniyle şiddete maruz kalan çalışanlara il hukuk hizmetleri birimlerince hukuki yardımda bulunulacağına da dikkat çekti.

Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Taraflar birbirini anlar hale geldi! Kirayı zamsız öde teklifi

DHA