İkinci el otomobilde ''çakalların'' yeni taktiği bu oldu

İkinci el otomobilde ''çakalların'' yeni taktiği bu oldu
Güncelleme:

"İkinci elin çakalları" 2. el araçta fahiş fiyatta iktidarın geç kalan yasal adımlarını delmek için her gün yeni bir numara buluyor. Uyanıkların son numarası ise bu oldu...

Türkiye’nin en büyük ikinci el otomobil satış sitesindeki bazı ilanlar dikkat çekiyor. Arabasını liste fiyatının üstünde satmak isteyen fırsatçıların ilanlarda biçtiği fiyatın göstermelik olduğu ortaya çıktı. 2023 model 6001 km bir otomobil ilanının açıklama kısmında “Ticaret Bakanlığı’nın aldığı karar gereği fiyatı liste fiyatındadır. Detaylar telefonda verilecektir. Araçta ekstralar vardır. Opsiyonlar ile liste fiyatı üstüne çıkmaktadır” ifadeleri yer alıyor. Yine 2023 model 6001 km bir diğer ilanda “aracın fiyatının güncel piyasa koşullarına göre değişebileceği” belirtiliyor. Başka bir ilanda ise aksesuar donanımının fiyata dahil olmadığı vurgulanıyor.

 Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; 2023 yılı başında satın alınan bir otomobilin liste fiyatı, zaten kurdaki yükseliş ve enflasyon farkından dolayı 6 ay içinde birkaç kez yükseldi. 6001 km’den düşük ikinci el otomobillerin “liste fiyatının üstüne satılamayacağı” kuralında, satıcının otomobili aldığı tarihteki liste fiyatı değil, satmak istediği dönemki liste fiyatı baz alınıyor.

Bugünkü fiyatlar üzerinden düşünülürse, yılbaşında aldığı otomobili güncel fiyattan satmasına hiçbir mani bulunmayan al-satçıyı bu rakam da kesmiyor. Bu tarihteki liste fiyatının bile üstünde fiyat çeken fırsatçılar, ikinci el otomobil piyasasında fahiş fiyat artışına neden oluyor.

Ticaret Bakanlığı fiyatların şişirilmemesi, piyasanın düzelmesi adına denetimlerini sürdürürken, yılbaşından bu yana haksız fiyat ve stokçulukla mücadele kapsamında 118 milyon 799 bin lira, liste fiyatının üzerinde ilan verenler hakkında da 35 milyon 447 bin lira idari para cezası kesildi. Bu süreçte vatandaşlara da uyarılarda bulunuldu. Bakanlık, otomobil alacak vatandaşlara, yasadışı yollara tevessül eden oto satıcısı şahıs ya da kuruluşları bakanlığın ilgili birimlerine bildirmeleri, kimseye hiçbir koşulda hukuki güvence olmadan nakdi olarak fazladan para vermemeleri ve piyasayı kışkırtan kişilere alan açmamaları konusunda çağrıda bulunmuştu.