Otomobiller elinde kalan galericilerin yeni yöntemi bu oldu

Otomobiller elinde kalan galericilerin yeni yöntemi bu oldu
Güncelleme:

İkinci el otomobil piyasasında yavaşlayarak durma noktasına gelen satışlar sonrasında oto galericiler, ellerinde kalan otomobilleri nakite çevirmenin yeni yolunu buldu.

Alınan tedbirler ve bayilerde yaşanan araç bolluğu, ikinci el fırsatçılarına ‘dur’ dedi. Bir dönem yatırım aracına dönüşen ve fahiş fiyatlarla alıcı bulan ikinci el otomobil piyasasında durgunluk baş gösterdi.

Stokta bekletilen araçlar bir bir piyasaya sürüldü. İkinci el otomobil ilanlarında son 2 aydır, geçen yıla göre yüzde 30 artış yaşandı. Bekleyen alım talebi, sıfır araçlara kaydı. Hâl böyle olunca ilk etapta yatırım amacıyla alım yapan tüketiciler ve ardından galericiler fiyat kırmaya başladı.

Bu kez de finansman problemi patladı. Bankalar kredi musluklarını kapattı. İkinci el otomobil alacaklar kredi bulamayınca satışlardaki hız bir anda kesildi.

Bazı otomobil ticareti yapanlar ise ellerindeki araçları kiraya vermeye başladı. Filo veya rent a car şirketleriyle anlaşan ya da bireysel kiralama yapanlar, araçları kiralığa çevirdi.

İKİCİ EL ARABA ALMAYA KREDİ BULAMAYAN MECBUREN ARAÇ KİRALIYOR

İkinci el otomobil satışlarında durgunluk var. Piyasadaki fırsatçılar çekilmeye başladı. Şimdi satışlar düşünce fiyatlardaki yükseliş de durdu. Ellerindeki araçları çıkarmaya başladılar. Bu da piyasadaki köpük fiyatları eritmeye başladı.

Araç satamayanlar kiralama yöntemine başvurdu. Tüketici kredi bulamadığı için ikinci el alamıyor. Çok acil ihtiyacı olanlar kiralıyor. Esnaf da bunu ticarete çeviriyor. Kiralamaya talep var. 4 ay önce aldığı aracı bugün cüzi miktarla satacağına kiralığa çıkarıyor. Bireysel kiralamalar da arttı.

Sektör temsilcileri, durgunluğun seçim sonrası biteceğini kaydetti:

"Şu an baskılanan bir döviz kuru var. Seçim sonrası dövizin yükseleceği tahmin ediliyor. Bu da sıfır otomobil fiyatlarına zam olarak yansıyacak. Bayilerin kampanyaları da tüm hızıyla sürüyor. Ellerindeki 2023 model araçları çıkarıp hedef tutturma peşindeler. Kısacası sıfır araçlar, 2024’te pahalı hâle gelecek. Doğal olarak ikinci el otomobile ilginin artacağını tahmin ediyoruz. Sıfır araca olan ilginin devam etmesi için ÖTV düzenlemesi gerekiyor."

 

HalkTV