Alkalen Reflü Gastrit Belirtileri

Alkalen Reflü Gastrit Belirtileri
Güncelleme:

Safra reflüsü gastrit hastalığının ortak belirtileri arasında üst ve orta karın ağrısı, mide bulantısı, istenmeyen kilo kaybı, ishal ve safra sıvısını kusma bulunmaktadır.

Alkalen reflü gastrit hastalığı bulunan çoğu kişi, giderek artan karın ağrısı belirtileri nedeniyle zayıf düşmektedir. Diğer yandan, oluşan gastrik boşalma bozukluklarına ve mide boşalması bozukluklarına bağlı olarak, kansızlık (anemi), aşırı kilo kaybı, besin yetersizliği ve enerji düşüklüğü gibi sonuçlar da meydana gelebilmektedir.

Safra Reflüsü Belirtileri

Safra reflüsü ve asit reflüsü oldukça benzer belirtileri içermektedir, bu nedenle de, ikisinin ayrımını yapmak zor olabilmektedir. Safra reflüsü üst karın ağrısıyla birlikte şiddetli, sık mide yanması, mide bulantısı, yeşilimsi-sarı sıvı kusma, zaman zaman öksürük, ses kısıklığı ve istenmeyen kilo kaybı gibi belirtilere yol açmaktadır.

Tedavi edilmediğinde, zamanla midenin koruyucu astarını aşındırabildiği için safra reflüsü, sağlıkla ilgili komplikasyonlara neden olabilmektedir.

Safra reflüsü hastalığından kaynaklanan komplikasyonlar arasında ise özofagusun tahrişine ve iltihaplanmasına neden olan mide özofagus reflü hastalığı (GERD), özofagustaki doku hasarının oluştuğu Barrett özofagusu (Barrett metaplazisi) bulunmaktadır. Bunların yanı sıra özofageal kanser riski de artabilmektedir.

Safra reflüsü belirtilerini şöyle sıralamak mümkündür:

·        Genel olarak: Safra reflüsü ve asit reflüsü aynı belirtilere yol açmaktadır. Diğer yandan, bu iki durum aynı anda da ortaya çıkabilmektedir. Asit reflünün aksine, safra reflüsü midede genellikle yanma veya iç kemiren bir ağrıya neden olmaktadır.

·        Öksürük veya ses kısıklığı: Safra reflüsü geliştiren bazı hastalar, mide asidi veya safranın boğaza doğru yükselmesi ve astarın yanması sonucu ortaya çıkan öksürük veya ses kısıklığı belirtileri yaşayabilmektedir.

·        Sık mide ekşimesi: Mide ekşimesi, ağızda ekşi bir tat bırakmakla birlikte boğazın içine yayılan bir yanma hissine yol açmaktadır. Daha ciddi olan vakalarda ise bu belirtiler kalp krizi ile karıştırılabilmektedir.

·        Mide bulantısı ve kusma: Mide bulantısı kusmayı da tetikleyebilmektedir.

·        Üst karın ağrısı: Safra reflüsü genellikle midede yanma veya iç kemirici bir ağrıya neden olmaktadır.

·        Kilo kaybı: Safra reflüsü olan bazı hastalarda istenmeyen kilo kaybı meydana gelebilmektedir.

Alkalen (Safra) Reflü Gastrit Belirtileri

Gastrit, mide astarının sürekli inflamasyonu ile karakterize bir durumdur. Bu enflamatuvar durum,  doğal yaşlanma, bazı ilaç türlerinin kullanımı, bakteriyel enfeksiyonlar veya kronik safra reflüsü gibi bir takım nedenler sonucu ortaya çıkmaktadır.

Safra, ince bağırsaktaki sindirim sürecine yardımcı olan bir sıvıdır ve karaciğer tarafından üretilmektedir. Safra safra tuzları alkalen (bazik) yapıdadır ve anormal bir şekilde ince bağırsaktan mideye ve yemek borusuna doğru akabilmektedir. Mide için aşındırıcı olan bu madde, zamanla midenin koruyucu astarını tahrip ederek, gastrit olarak adlandırılan, midede inflamasyonun oluşmasına yol açabilmektedir.

Alkalen reflü gastrit başlangıcının ilk belirtisi, bazı vakalarda oldukça şiddetli de olabilen ani karın ağrısıdır. Bununla birlikte, reflünün yemek borusundan boğaza kadar gelen etkileri, hastada mide ekşimesi, bulantı ve kusmaya neden olabilmektedir.

Hastalığı geliştiren hastalar genellikle kustuklarında yedikleri gıdaları çıkarmamakta, bunun yerine safra sıvısını kusmaktadır.

Alkalen reflü gastrit nasıl anlaşılır? Alkalen reflü gastrit belirtileri şu şekilde açıklanabilmektedir:

Karın Ağrısı

Safra reflüsü nedeniyle oluşan midedeki yüksek asit seviyeleri, ciddi tahriş ve iltihaba yol açmaktadır. Bu durumun da bir sonucu olarak karın ağrısı oluşmaktadır. Karın ağrısının yoğunluğu, safra reflü ataklarının sıklığı ve süresine bağlı olarak hafif ya da şiddetli olabilmektedir.

Mide Yanması ve Mide Ekşimesi

Alkalen reflü gastrit hastalığı üzerine yapılan çalışmalara göre, safra reflüsü geliştiren hastalar, sıklıkla mide yanması belirtisi yaşanmaktadır.  Mide yanması belirtileri ise genel olarak üst mide, göğüs veya boğazda yanma hissini oluşmaktadır. Diğer yandan, gastrit de geliştirmiş olan hastalarda yemek yedikten sonra ya da gece boyunca mide ekşimesi gibi belirtilerin daha da kötüye gittiği fark edilmektedir.

Mide Bulantısı ve Kusma

Alkalen yani safra reflüsü nedeniyle, mideye akan safra sıvısı, gastrit geliştiren hastalarda mide bulantısı veya kusma belirtilerine neden olabilecek kadar ciddi bir tahrişe yol açabilmektedir. Bu belirtiler hasta için oldukça rahatsız edici bir hal alabilirken, bazı hastalarda iştah kaybına da neden olabilmektedir.

Kanlı ya da tıpkı kahve tortusuna benzer bir şekilde kusmak, ciddi bağırsak ya da mide hasarını işaret edebilmektedir. Bu gibi belirtilerin yaşanması durumunda, hemen tıbbi bir yardım alınması gerekmektedir.

Boğaz Tahrişi ve Öksürük

Safra sıvısı alkalen yapısı nedeniyle mide için aşındırıcı bir madde haline gelmekte ve sindirim sistemini koruyan hassas astarı tahriş edebilmektedir. Kronik safra reflüsü sonucu gastrit geliştiren hastalar, oluşan bu durumun bir sonucu olarak sık sık boğaz tahrişi de yaşayabilmektedir.

Boğazda tahrişin oluşması hastanın zaman zaman öksürük krizleri geçirmesine yol açabilmektedir. Öksürük atakları geçiren hastanın sesi boğuk ya da kısık bir şekilde çıkabilmektedir.

İstenmeyen Kilo Kaybı

Safra reflüsü nedeniyle tetiklenen gastrit belirtilerine bağlı olarak oluşan mide yanması ve tahriş, hastada ciddi bir hazımsızlığa yol açabilmektedir. Bu durumu dispepsi olarak tanımlamak da mümkündür. Sindirim sisteminde meydana gelen sorunlar, iştahsızlık ve hazımsızlık gibi hastayı oldukça yoran belirtilerle birleşince, istenmeyen kilo kaybı yaşanabilmektedir.

Alkalen Reflü Gastrit Nedir?

Alkalen reflü gastrit, aynı zamanda safra reflü gastriti olarak da bilinmektedir. Bu gastrit türü, oniki parmak bağırsak içeriğinin devam eden bir süre boyunca karın içine geri dönmesi sonucu oluşmaktadır. Safra reflüsünün artması, mukozal hasarın temelini oluşturabilmektedir. Safra reflü gastriti iki durumda ortaya çıkabilmektedir.

Bunlar, pilor (mideden ince bağırsağın en ucundaki oniki parmak bağırsağa doğru olan geçit) ablasyonu (kesip alma) ile gastrik rezeksiyon (midenin bir kısmının çıkarılması operasyonu) ve pilor başarısızlığına bağlı olarak oluşan primer biliyer (safrayla ilgili) reflü şeklinde tanımlanmaktadır.

Alkalen Reflü Gastrit Tedavisi

Alkalen reflü gastrit nasıl geçer? Reflü gastriti tedavisinde amaç, iltihaplanmanın azaltılması, sindirim fonksiyonunun normalleştirilmesi, hareketliliğin iyileştirilmesi ve duygusal durumun ortadan kaldırılması üzerine odaklanmaktadır.

Safra reflüsü nedeniyle oluşan gastrit durumunda, genellikle safra yolları hastalıklarında kullanılan bir ilaç olan Ursosan tedavisi uygulanmaktadır. Bu ilaç doktorun tavsiye ettiği dozda olmak üzere, 10-14 gün içinde günde bir kez (gerekirse uzun süreli ve tekrarlanır) alınmaktadır. Diğer tedavi yöntemleri ise genellikle semptomatiktir, yani amaç belirtilerin iyileştirilmesi sağlamaktır.

Tedavi boyunca izlenecek olan ikinci yol ise diyettir. Gastriti tetikleyebilecek pek çok gıda bulunmaktadır, bu konuda notlar almak ve gerekiyorsa, bir beslenme uzmanından fikir edinmek faydalı olacaktır.

Alkalen reflü gastrit ameliyatı: İlaçla tedavi yöntemlerinin sonuç vermemesi durumunda, ameliyat bir seçenek olabilmektedir. Kronik safra reflüsü bulunan hastalar için diversiyon cerrahisi ve reflü karşıtı cerrahisi de dâhil olmak üzere çeşitli cerrahi yöntemler doktor tarafından önerilebilmektedir.

Alkalen Reflü Gastrit İçin Hangi Doktora Gidilir?

Alkalen reflü gastrit tanısı ve tedavisi için başlangıç olarak aile doktorunuzdan yardım alabilir ya da iç hastalıkları (dâhiliye) bölümüne başvurabilirsiniz. Doktorunuz gerekli görmesi durumunda, sizi sindirim bozuklukları uzmanına (gastroenterolog) sevk edebilir.

faydalarizararlari.com