Cilt bakım malzemeleri hata kabul etmiyor !

Cilt bakım malzemeleri hata kabul etmiyor !

Güzelleşmek isterken cilt sağlığınızdan olmayın !

Kokusunu beğenip aldığınız krem, arkadaşınızın tavsiye ettiği leke açıcı ya da reklamında fazlaca iddialı olan losyonunuzun aslında cildiniz için tehlike olabileceğini biliyor musunuz?

Her kadının en az bir nemlendirici kremi bulunuyor. Piyasada bulunan yüzlerce çeşit bakım ürünü arasından tercih yapmak ise çoğu zaman ya kandi fikrimizle ya da arkadaş taviyesiyle oluyor. Oysa cilt tipine uymayan bir bakım ürünü yarardan fazla cilde zararlar verebiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın'a cilt bakımında biz kadınların yaptığı hataları sordum. Bakın kendisi neler anlattı: 'Cilt bakımı yaşlanmayı geciktirmeye yönelik olmalıdır. Deri yaşlanması, intrensek (içsel) ve ekstrensek (dışsal) nedenlere bağlı olarak gelişir. İçsel süreci kişinin genetik yapısı belirler. Dışsal yaşlanma ise sigara (deri yüzyel damarlarda kan akımını azaltır), aşırı alkol kullanımı, yetersiz beslenme, güneş ışınları ve olumsuz çevre koşulları (düzensiz yaşam) sonucu gelişir. Dışsal yaşlanmanın % 80'i ultraviyole ışınlara bağlı olarak gelişmektedir. Bu nedenle yaz ve kış devamlı olarak cildi ultraviyole ışınların yarattığı hasardan korumak için güneş koruyucu kremlerin kullanımı önemlidir.'

NEM İHTİYACI

Cildin nem ihtiyacı her yaşta önemli. Bu nedenle hergün en az 2,5-3 lt. su tüketmek gerekiyor. Ayrıca antioksidan gıdalardan zengin beslenme (özellikle ileri yaşlarda), düzenli spor yapma da cilt bakımında önemli bir yer tutuyor. Dr. Akın, yaşla birlikte cildin üst tabakalarının dökülmesinin (hücre yenilenme zamanı ) azaldığını söylüyor. Cildin üst tabakaları dökülemediğinden cilt donuklaşıyor ve kaba bir görünüm kazanıyor. Ciltteki bu donuk görünümü gidermek için hergün sabah-akşam olarak cilt tipinize uygun bir temizleme ürünü ile cildinizi temizlemeniz gerekiyor. Peki hangi cildin nasıl bir ürün kullanması gerekiyor? Dr. Akın 'Kozmetiklerde yağlı ciltlere jel formu, kuru ciltlere krem formu uygun. İleri yaşlarda, belirgin cilt hassasiyeti yoksa, genelde soyucu özelliği daha belirgin olan hidroksi asit (AHA) veya retinoid içeren ürünler tercih edilmelidir. Sadece su ve sabun ile yapılan cilt temizliği cildi kurutur. Cilt temizliğinden sonra ise cilt tipine uygun bir nemlendiricinin sabah-akşam olarak uygulanması günlük cilt bakımında önemlidir. Esnek, iyi nemlendirilmiş bir cilt daha yumuşak ve parlaktır. Cilt bakımı için kullanılacak ürünleri seçmeden önce kişisel cilt özelliklerinin belirlenmesi oldukça önemlidir' diyor.

HEKİME DANIŞIN

'Cilt bakımında en önemli hata cilt tipi ve özellikleri belirlenmeden ürün kullanılmasıdır' diyen Dr. Akın, piyasada birçok marka ve ürün bulunduğunu, bu ürünlerin büyük bir bölümünün de ciddi para tuzağı olduğunu belirtiyor. Bu nedenle ürün kullanmadan önce cilt tipi belirlenerek hekim yönlendirmesine göre ürün kullanmak en doğrusu oluyor. Eğer kişi, cilt tipi bilinmeden ürün alırsa ne olur diye sorduğumda ise, Dr. Akın 'Bu ürünler ciltte gereksiz kuruluğa ve irritasyona neden olabilir. Bu nedenle yağlı ciltler için uygun ürünleri seçerek kullanabilir. Ayrıca yüz ve vücut bakımında kullanılan parfüm içeren ürünler, banyo yağları, nemlendirici, şampuanlar da ve diğer kozmetik ürünlerde kullanılan doğal yağlar (jojoba yağı, çay çiçeği yağı ve lavanta yağı), bakım ürünlerinin içeriğinde bulunan nikel, kobalt, krom gibi metaller, bu malzemelere koruyucu olarak katılan lanolin, PABA ve türevleri, propilen glikol vb maddeler allerjik kontakt dermatite neden olabilmektedir' cevabını veriyor.

PEKİ YA LEKE AÇICILAR?

Ayrıca Hindistancevizi yağının yüzde siyah nokta gelişimine neden olduğunu söyleyen Dr. Akın, 'Cilde uygulanan bitkilere cildin ihtiyacı olmayabilir. Örneğin leke açıcı olarak cilde sirke, yoğurt ve bir takım asitlerin hekim kontrolü olmadan kullanılması ve cildin güneşten iyi bir şekilde korunmaması, tersine lekelenmelerin artmasına yol açabilmektedir' diyerek cilt bakımlarının bu konularda deneyimsiz yerlerde yaptırılması bir takım yan etkilere (akne, lekelenme v.b) neden olabilir açıklamasını yapıyor.

Güneş / HANDE öVÜNÇ