Erken doğum bebeğin sağlığını tehdit ediyor

Erken doğum bebeğin sağlığını tehdit ediyor

İşte erken doğumun sebepleri ve önlenmesi için alınacak tedbirler...

Normal bir gebelik yaklaşık 40 hafta sürer ve gebeliğin 37. haftasından önce olan doğumlara ’Erken Doğum’, bu şekilde doğan bebeklere ise, "prematüre bebek" denmektedir.  Bu bebeklerin doğum ağırlıklarının 2500 gr’dan az olduğunu belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Aydın Ilgın, erken doğumun sebepleri ve önlenmesi için alınacak tedbirler hakkında bilgi verdi.

Belde ve kasıklarda oluşan ağrılara dikkat

İstirahat ile geçmeyen, belde ve kasıklarda adet sancına benzer ağrılar, vajinal akıntı miktarında artış, su gelmesi, vajinal kanama gibi belirtiler erken doğuma işaret edebilir. Erken doğumun tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte bazı risk faktörlerinin olduğu da bir gerçektir.

Erken doğuma neden olan risk faktörleri;

Gebeliğin son haftalarında görülen idrar yolu enfeksiyonu, vajinal enfeksiyonlar
Çoğul gebelikler
Bebeğin suyunun fazla olması (polihidroamniyoz)
Doğumsal rahim kusurları (perde olması), miyomlar
Hamilelikte görülen vajinal kanama
Anne adayında ortaya çıkan kansızlık(anemi), tansiyon yüksekliği
Önceki gebelikte erken doğum hikayesi
17 yaş altı 35 yaş üstü anne adayları
Düşük kilolu anne adayları
Stres altında yoğun şekilde çalışma çalışanlar
İki gebelik arası geçen sürenin 1 yılın altında olması
Sigara, alkol, uyuşturucu madde kullanımı
Gebelik öncesinde doktorunuza başvurun

Gebelik öncesi muayene ile erken doğuma neden olabilecek hastalıkların saptanması ve tedavisi oldukça önemlidir.

Bel-kasık ağrısı, vajinal akıntı miktarında artış, su gelmesi, vajinal kanama gibi öncü belirtilerinin hasta tarafından erken fark edilmesi ve doktora başvurması erken doğumu engellemede önemli ölçüde rol oynar. Rutin gebelik takiplerinde ultrason ile gebeliğin 24. haftasında rahim ağzı uzunluğuna mutlaka bakılmalıdır. Rahim ağzı uzunluğu ne kadar kısa ise (2,5 cm ve altı)  erken doğum riski o kadar fazladır. Rahim ağzı kısa olan gebelerin yakın takibe alınması ve uygun tedavinin yapılması ile erken doğum önlenebilir. Ayrıca anne kilosunun ve yaşının ideal aralıkta tutulması, çalışma şartlarının uygun olması, iki gebelik arası geçen sürenin 1 yıl üzerinde olması, sigara ve diğer risk faktörü oluşturan alışkanlıklardan uzaklaşılması erken doğumu önlemede etkilidir.

32. hafta öncesinde dikkatli olunmalı

Birçok prematüre bebek yeni doğan yoğun bakım ünitesinde özel bakıma ihtiyaç duyar. Özellikle 32. haftadan önce doğan bebeklerde oluşabilen riskler;  düşük doğum ağırlığı, büyüme ve zeka geriliği, beyin felci, körlük (retinopati), solunum problemleri,  bağırsak problemleridir. Prematüre bebek ölümlerinin başlıca nedenleri arasında solunumla ilgili problemler, enfeksiyon (sepsis), beyin ve bağırsak kanamaları ilk sırada sayılabilir.