Işıl Alben'den genç yetenekler için çağrı

Işıl Alben'den genç yetenekler için çağrı

Milli basketbolcu Işıl Alben, genç basketbolculara daha fazla şans verilmesinden yana.

Galatasaray Odeabank ile 3 yıllık  anlaşma imzalayan milli basketbolcu Işıl Alben, Türkiye'de genç oyuncuların  yeteri kadar şans bulamadıklarını, kulüplerin bu oyunculara daha fazla sahip  çıkması gerektiğini söyledi.
 
Alben, bir etkinliğe katılmak için geldiği Çanakkale'de, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, Türkiye'de son yıllarda altyapılardan çok yetenekli  sporcuların yetiştiğini bildirdi. Buna karşın genç yeteneklere fazla şans  verilmediğini gördüğünü aktaran Alben, "Çünkü yabancılar oluyor. Bununla beraber  antrenörlerin de yabancı tercihleri oluyor. Burada gençlerin çok daha istekli  olması, kulüplerimizin de onlara sahip çıkması lazım" dedi.
 
Alben, son oynadıkları Avrupa Şampiyonası'nda Olcay Çakır ve Ayşe  Cora'nın takıma çok ciddi katkılar sunduğunu, ikisinin de çok yetenekli olduğuna  işaret ederek, "Türk basketbolunun gelecekleri olduğunu gösterdiler. Artık bunun  altına inmeden daha çok çalışmaları gerekiyor. İnşallah kulüplerinde daha çok  şans bulurlar. Yine aynı şekilde çok fazla süre almayan ama çok yetenekli  kardeşlerimiz de var. Bundan sonra artık o havayı soludular. Kulüplerine  gittiklerinde altyapılardaki oyunculara bunları anlatacaklar mutlaka. Bu şekilde  ülke olarak bence yeteneklerimize sahip çıkıp, destek verip, onların arkalarında  olmalıyız" değerlendirmesinde bulundu. 
 
Olimpiyat elemeleri 

 
Işıl Alben, Romanya ve Macaristan'ın ortak ev sahipliğinde 11-28  Haziran'da düzenlenen FIBA Kadınlar Avrupa Şampiyonası'nda Rusya'yı 68-66 yenerek  Avrupa beşincisi olan A Milli Takım'ın başarılarına bir yenisini daha eklediğini,  2016 Rio Olimpiyat Oyunları elemelerinde mücadele etme hakkı kazandıklarını  kaydetti.
 
Hazırlık döneminden itibaren oynadıkları maçlar da dahil genel anlamda  kendileri için güzel geçen bir şampiyona yaşadıklarını belirten Alben, şöyle  konuştu: "Avrupa Şampiyonası'na güzel hazırlanmıştık. Biraz sıkıntılı başladık  ama sonra toparlandık. Ne yazık ki en kötü maçımızı da en önemli maçımızda  oynayarak çeyrek finalde elendik. Ama sonrasında hedef devam ediyordu. Olimpiyat  elemelerine vize alabilmek için 5'inci olmamız gerekiyordu. Son iki gün 2'de 2  yaparak aslında bir taraftan hedefimize ulaşmış olduk. Önümüzdeki yaz, olimpiyat  elemelerinde oynayacağız. Sonra inşallah tarihte iki kere üst üste olimpiyat  oyunlarına gitmiş tek takım olarak ülkemizi temsil edeceğiz."
 
Alben, ilk hedeflerinin olimpiyat elemelerinden çıkmak olduğuna işaret  ederek, onun sonrasında da düşecekleri guruba göre hedeflerini daha net ortaya  koyabileceklerini ifade etti.
 
2012 Londra Yaz Olimpiyatları'nda çeyrek finalde Rusya'ya  elendiklerini anımsatan Alben, "Son şampiyonada Rusya'yı, Fransa'yı yenebilecek  kapasitede olduğumuzu gördük. Tabi o zaman mili takımda formayı giyecek  arkadaşlarımızın da kim olacağı çok önemli bir konu ama hazırlık için daha uzun  bir süremiz olacak. Ekrem Memnun ağabey bizi yine en iyi şekilde hazırlayacaktır"  diye konuştu,
 
Türkiye'de kadın basketboluna ilgi 
 
Deneyimli oyuncu, Türkiye'de son yıllarda kadın basketboluna ilgide  ciddi bir ilerleme olduğunu vurguladı. Hem milli takım hem de kulüpler düzeyinde başarı geldikçe ilginin de  arttığına değinen Alben, "Bu şekilde bizim artık bunun üzerine koyarak devam  etmemiz gerekiyor. Bu çizginin altına inmememiz lazım. İlgi de her geçen gün  çoğalıyor. Başarıyı ve istikrarı yakalayıp, ilgiyi biraz daha arttırdığımızda çok  iyi yerlere gelecektir uzun vadede" ifadesini kullandı.
 
Milli basketbolcu; basketbolu çok sevdiğini ve aktif sporculuk  yaşantısının ardından da basketbolun içinde olmak istediğini belirtti.
 
Şu an fiziksel olarak bir probleminin bulunmadığını, gelecekte  fiziksel olarak aşağılara düşmeye başladığımda basketbolu bırakmayı  düşünebileceğini bildiren Alben, "Şu anda da henüz bir şey söyleyemiyorum ama  oyuncu olarak sahalara veda ettikten sonra bile basketbolun içinde olmak  istiyorum. Bıraktıktan sonra da şu anda başında olduğumuz spor akademisiyle  ilgili bir oluşum var. Bu akademiyi devam ettirip, genç nesillere hizmet vermek  istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.