Advocaat'tan başarıyı getiren dokunuş

Advocaat'tan başarıyı getiren dokunuş

Oynadığı son beş maçı firesiz geçen F.Bahçe'de Hollandalı hocanın hem oyun planları, hem de kadro tercihleri başarının temelini oluşturdu.

Takımını yavaş yavaş tanıyan, fiziksel ve taktiksel olarak belli bir seviyeye çıkartan deneyimli çalıştırıcı, bu 5 karşılaşmanın 4’ünde farklı 11’ler ile mücadele etti. Savunmayı hiç değiştirmeyen Advocaat, orta saha ve hücuma hem maç öncesi hem de maç sırasında ciddi dokunuşlar yaparak galibiyetlerin baş mimarı oldu.

Fenerbahçe, Manchester United deplasmanında kaybedilen 4-1’lik maçın ardından oynadığı 5 maçın 5’ini de kazandı. Zorluk derecesi yüksek olan Atiker Konyaspor (D), Kardemir Karabükspor, Manchester United, Akhisar Belediye (D) ve Galatasaray sınavları kayıpsız geçilirken, bu doksan dakikalarda üstün oynayan hep sarı-lacivertli taraftı.     
Bu maçların kazanılmasında birçok unsur etkili olsa da öne çıkan iki önemli detay söz konusuydu...    
1-Savunma kurgusu,
2-Teknik heyetin bu maçlarda yaptığı taktiksel hamleler... 
Takımını yavaş yavaş tanıyan, fiziksel ve taktiksel olarak belli bir seviyeye çıkartan Teknik Direktör Advocaat ve ekibi bu 5 maçın 4’ünde farklı 11’ler ile mücadele etti. 
Savunmayı hiç değiştirmeyen ve bu maçların tamamına aynı geri dörtlü ile çıkan Hollandalı hoca, orta saha ve hücuma hem maç öncesi hem de maç sırasında ciddi dokunuşlar yaparak galibiyetlerin baş mimarı oldu. İşte Advocaat’ın her maça özel aldığı kararlar;
 
A.KONYASPOR MAÇI  
İsmail Köybaşı sürprizi yaşandı. Hasan Ali Kaldırım’ın önünde forma giyen futbolcu, Konyaspor’un kanat akınlarını durdurmada yardımcı oldu ve hücuma da destek verdi. Robin Van Persie 10 numara pozisyonunda oynarken, ileri uçta Emmanuel Emenike forma giydi.    
 
KARABÜK MAÇI  
Bu sefer de Aatıf sürprizi vardı. Van Persie ileri uçta oynarken, 10 numara pozisyonunda Faslı oyuncu görev yaptı. Aatıf bu maçla birlikte adeta kendini buldu.    
 
M.UNİTED MAÇI  
Herkes Van Persie’nin oynamasına garanti gözüyle bakarken Hollandalı yıldızın yerine Moussa Sow’u sahaya sürdü. Senegalli ilk dakikadaki golün yanısıra savunmaya da büyük katkı sağladı. Mehmet Topal ve Souza’nın önünde bu sefer forma giyen Alper oldu.    
 
AKHİSAR MAÇI  
Sahaya Karabükspor maçının 11’i ile çıkılsa da oyunu koparan hamle ikinci yarı geldi. Öne geçtikten sonra sahaya Emenike’yi süren Advocaat, Nijeryalı’nın bireysel çabası ile kaptığı iki top sayesinde sonuca gitti.    
 
G.SARAY MAÇI  
Derbide Aatıf gibi formda bir ismi ilk 11’e almadı. Van Persie yine bir adım geriye gelip 10 numarada oynarken ileri uçta Sow vardı. Daha önce orta sahada oynayan Alper, Lens’in yokluğunda kanatta forma giydi. Cezalı Mehmet Topal’ın yerine ise Neustadter şans buldu. Öne geçtikten sonra ise kritik hamleyi yapıp Alper, Sow ve Van Persie’yi kendi orjinal bölgelerine çekerek maçın kontrolünü ele aldı.  
 
Değişmeyen savunma  
Son beş maçta dikkat çeken en önemli unsur ise savunma hattı ile hemen önde oynayan Souza ve Mehmet Topal’ın sürekli forma giymesiydi. Sadece derbide cezalı olduğu için Mehmet yerine Neustadter ilk 11’deydi... Elde edilen başarıda sarı-lacivertli takımın savunma ve orta sahadaki defansif anlamdaki uyumu arttırması önemli rol oynadı. Maça göre de Advocaat hücum hattında değişikliğe giderek hem rakibi şaşırttı, hem de tüm oyunculardan faydalandı.    
 
Orta saha farkı 
Geçen sezon sarı-lacivertli takımda en çok eleştirilen konuların başında Mehmet Topal ve Souza gibi defansif özelliği ön planda olan iki ismin birlikte oynaması geliyordu. Bu nedenle takımın ofansif anlamda etkili olamadığı fikri vardı. Advocaat bu algıyı da kırdı. 
Souza ve Mehmet Topal’ı birlikte oynatmayı sürdürdü ve bu iki futbolcunun hücum karakterlerinin ortaya çıkmasını sağladı.    

Milliyet