Süper Lig'in Katarlı yayıncı kuruluşundan TFF'ye rest

Süper Lig'in Katarlı yayıncı kuruluşundan TFF'ye rest
Güncelleme:

Türkiye Futbol Federasyonu ile Süper Lig'în Katar merkezli yayıncı kuruluşu arasında ipler kopma noktasına geldi.

TFF ile Kulüpler Birliği temsilcilerinin yer aldığı "Yayın İhale Komisyonu" çalışmalarına başlarken, yayıncı kuruluştan skandal bir hamle geldi.

TRT Spor'dan Barış Yurduseven'in haberine göre, 2023/24 sezonu sonrası TFF ile sözleşmesi dolacak olan beIN Sports, yeni düzenleme için TFF'ye "Sözleşmeyi iyileştirip uzatmayı düşünmüyoruz. İhaleye çıkın." mesajını iletti.

Birçok kulüp yetkilisinin TFF'nin yeniden ihaleye çıkmasından yana olduğunu söyledi. Kulüplerin bu tavrının ardından Mehmet Büyükekşi de tavrını kulüplerden yana belirledi. Sosyal medyada çıkan bu iddiaya henüz TFF'den bir yalanlama gelmedi.

TFF ile Kulüpler Birliği mutabakat sağladı

TFF ile Kulüpler Birliği temsilcilerinin de yer aldığı "Yayın İhale Komisyonu" Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde gerçekleşirken, ihale şartnamesi ve ihale tarihi üzerinde mutabakat sağlanmıştı.

Türk futbolunun dünya çapında tanınırlığını artıracak, kulüplere daha fazla gelir getirecek satış, pazarlama stratejileri ve iş birliği konularının ele alındığı toplantıda, futbolda önde gelen ülkelerin sağladığı yayın gelirleri de karşılaştırılmalı olarak değerlendirildi.

İşte TFF'nin yeni yayın ihalesi açıklaması

TFF'den konuyla ilgili yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

"Türkiye Futbol Federasyonu ve Kulüpler Birliği temsilcilerinin yer aldığı Yayın İhale Komisyonu 23 Kasım 2023 tarihinde (bugün) TFF'nin Riva yerleşkesinde bir araya gelerek çalışmalarına başlamıştır.

Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde yapılan toplantıda, yeni ihale dönemiyle ilgili bir yol haritası oluşturulmuş, ihale şartnamesi ve ihale tarihi üzerinde mutabakat sağlanmıştır.

Türk futbolunun dünya çapında tanınırlığını artıracak, kulüplerimize daha fazla gelir yaratacak satış, pazarlama stratejileri ve iş birliği konularının ele alındığı toplantıda, futbolda önde gelen ülkelerin sağladığı yayın gelirleri de karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmiştir.

Komisyon çalışmalarına aralıksız olarak devam etmektedir."

2 yıllık uzatma sözleşmesi imzalanmıştı

Türkiye Futbol Federasyonu ile uzun yıllardır Süper Lig ve TFF 1. Lig yayın haklarını elinde bulunduran Digiturk beIN MEDIA GROUP arasında, 2022-2023 ve 2023-2024 sezonlarını kapsayan 2 yıllık uzatma sözleşmesi imzalanmıştı.

Büyükekşi: "Uzatmak zorunda kaldık"

İmza töreni sonrası ise TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Süper Lig yayın ihalesinde uzatma yoluna gitmek zorunda kaldık. Ama 1 sene sonrası için şimdiden kolları sıvayacağız" demişti. 

Yayıncı kuruştan tehdit gibi açıklama gelmişti

Yayıncı kuruluş Bein Sport 2022 yılı mart ayında tehdit gibi bir açıklama yapmış ve TFF'ye rest çekmişti.  Digiturk, yeni yayın ihalesine dair yaptığı açıklamada kurumun yayın ihalesine en yüksek teklifleri verdiği vurgulanırken, kazanamaması halinde bunun şirketin uzun vadeli planlarını etkilemeyeceğine dikkat çekilmişti. 

Digitürk resti çekti, kazandı

Digitürk yayın ihalesinde yıllık 2 milyar 100 milyon TL teklif yapmış ancak TFF bu miktarı kabul etmemişti. TFF'ye rest çeken ve ücrette artırım yapmayan yayıncı kuruluş beIN Sports 2 milyar 50 milyon TL'ye anlaşma sağladı ve 50 milyon TL kâr elde etmiş oldu.