50 milyar dolarlık diktatör cezası

50 milyar dolarlık diktatör cezası

Rusya'ya Yukos davasında 50 milyar dolarlık ceza verildi

AİHM, petrol şirketi Yukos'un iflasıyla ilgili davada Moskova'nın, insan haklarını ihlal ettiği hükmüne vardı. Rusya 50 milyar dolar ceza ödeyecek.

Av­ru­pa İn­san Hak­la­rı Mah­ke­me­si (AİHM), pet­rol şir­ke­ti Yu­kos'un if­la­sı ile il­gi­li açı­lan da­va­daRus­ya'yı suç­lu bul­du. AİHM, da­va­da 'Av­ru­pa İn­san Hak­la­rı Söz­leş­me­si'nin adil yar­gı­lan­ma hak­kıy­la il­gi­li al­tın­cı mad­de­si­nin ih­lal edil­di­ği­ne' hük­met­ti.

Ka­rar­da, 'Yu­kos'un avu­kat­la­rı­na sa­vun­ma için ge­rek­li za­ma­nın ve­ril­me­me­si', in­san hak­la­rı ih­la­li için ge­rek­çe gös­te­ril­di. Rus­ya'nın, Yu­kos'un if­la­sı için ya­sal sü­re­ci su­is­ti­mal et­ti­ği yo­lun­da­ki şi­ka­ye­tiy­se red­de­dil­di. Mah­ke­me, dev­le­tin, Rus pet­rol şir­ke­ti Yu­ko­s’­a hak­sız ye­re el koy­du­ğu­na hük­me­de­rek 50 mil­yar do­lar pa­ra ce­za­sı ver­di. Bu pa­ra­nın 15 Ocak 2015’e ka­dar öden­me­si ta­lep edi­li­yor. Rus­ya dev­le­ti, Yu­ko­s’­un ha­kim his­se­le­ri­ne 2003 yı­lın­da ver­gi yol­suz­lu­ğu ge­rek­çe­si ile el koy­muş­tu. Rus­ya­’nın o dö­nem en zen­gin işa­da­mı olan ve ay­nı za­man­da mu­ha­lif bir li­der ola­rak bi­li­nen Yu­ko­s’­un sa­hi­bi Mi­ha­il Ho­dor­kovs­ki 10 yıl ce­za­evin­de kal­dık­tan son­ra Ara­lık 2013’te ser­best bı­ra­kıl­mış­tı.