Amatör telsizci uzayla temas kurdu !

Amatör telsizci uzayla temas kurdu !

İzmirli amatör bir telsizci, uzayla bağlantı kurup astronotların yeni yılını kutladı !

İzmirli amatör telsizci Ali Rıza Özsaran, evinde kurduğu telsiz istasyonundan uzay istasyonu International Space Station'da bulunan ABD'li astronot Bill McArthur ile görüşerek, astronotun yeni yılını kutladığını iddia etti.

Uzay istasyonu International Space Station'da (ISS) bulunan ABD'li astronot Bill McArthur ile evinde kurduğu telsiz istasyonundan görüşen ve karşılıklı yeni yıllarını kutlayan İzmirli amatör telsizci Ali Rıza Özsaran, "Hayatımın en güzel yeni yıl hediyesini aldım" dedi.

HAPPY NEW YEARS

Elektronik cihaz tamiri işi ile uğraşan ve evinde bir telsiz istasyonu kuran Ali Rıza Özsaran (35), ISS'de biri Rus, diğeri ABD'li iki astronot bulunduğunu, bunlardan Amerikalı Bill McArthur ile 30 Aralık 2005 günü saat 17.06'da görüştüğünü kayderek, "Bu uzay istasyonunu 2 yıldan bu tarafa takip ediyordum. Ancak, çok hızlı hareket ettiği için her defasında kaçırıyordum ve Yunanistan'dan bir telsizci devreye girerek o görüşüyordu. 30 Aralık günü eşimin de ısrarı ile daha dikkatli davrandım ve 17.06'da TA3EL kodumla, oldukça hızlı hareket eden uzay üssündeki NA1SS kodunu kullanan McArthur ile görüşmeyi başardım. Bana 'Happy new years' diyerek yeni yılımı kutladı. Ben de aynı şekilde karşılık verdim. Bu görüşme İtalya'daki telsizciler tarafından dinlenerek tarafıma gönderilen bir kart ile teyit edildi" diye konuştu.

20 yıldan bu tarafa hobi olarak amatör telsizcilik yaptığını, aynı zamanda Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti'nin (TRAC) üyesi ve İzmir temsilcisi olduğunu kaydeden üç çocuk babası Ali Rıza Özsaran, "En güzel yeni yıl hediyesini uzaydan aldım. Bu görüşme bana NASA tarafından gönderilecek bir kart ile de teyit ve tescil edilecek. Çok mutluyum. Sanıyorum Türkiye'de uzay istasyonu ile görüşmeyi başaran ilk telsizciyim" ifadelerini kullandı.