BALYOZ DAVASINDA FLAŞ GELİŞME !

BALYOZ DAVASINDA FLAŞ GELİŞME !

Anayasa Mahkemesi kararı ile yeniden yargılamalarına karar verilen Balyoz davası sanıkları, beraatlerini talep etti.

Kendilerine kumpas yapıldığı iddiasıyla yaptıkları başvurular üzerine sanıklar hakkında yargılamanın yeniden yapılmasına karar verilmişti.

Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Davası'yla ilgili verdiği 'Hak ihlali' yapıldığına ilişkin kararının ardından aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de bulunduğu 236 tutuksuz sanığın Anadolu Adalet Sarayı 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılanmasına devam edildi.

Sanıklardan CHP milletvekili adayı olan Dursun Çiçek, çalınan masumiyetleri ile seçilme haklarının 7 Nisan'dan önce geri verilmesini talep ettiğini söyledi. Sahte ve oluşturulmuş dijital delillerle hukuksuz olarak yargılandıklarını iddia eden sanıklar, yargılanmalarına sebep olan kişiler hakkında mahkeme tarafından suç duyurusunda bulunmasını istedi. Bütün taleplerin tamamlanmasının ardından Cumhuriyet Savcısı, esasa ilişkin mütalaasını okumaya başladı.

Toplam 450 kişilik kontenjanı bulunan Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda görülen davanın 5. duruşmasına aralarında MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve emekli Oramiral Özden Örnek ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de bulunduğu 162 tutuksuz sanık ile çok sayıda sanık avukatı katıldı.

Sanık ve avukat sayısının çokluğu nedeniyle bir saati geçen kimlik yoklaması sırasında elektrik kesintisi yaşandı. Kısa süreli kesinti sırasında bilgisayarın da kapanması nedeniyle son birkaç detayın tutanaklara kaydedilmediği anlaşıldı. Mahkeme Başkanı ile katip arasındaki diyalog salonda gülüşmelere neden olurken bilgisayar açıldıktan sonra eksiklikler de giderilerek duruşmaya devam edildi.

Mahkeme Başkanı, bu aşamadan sonra mahkemeye ulaşan cevabi yazılar ile bilirkişi raporunu kısaca sanıklar ile avukatlarına hatırlattı. Mahkemeye ulaşan belge ve raporlara karşı beyanların alınacağını belirten Başkan, "Gazeteci Mehmet Baransu'nun eski eşi Esra Konur'un evinin ardiyesinde yapılan arama kapsamında soruşturmayı yürüten savcılığa Balyoz, Oraj, Suga, Çarşaf ve Sakal adlı eylem planlarına ilişkin 'delil niteliği taşıyan ıslak imzalı belgelerin olup olmadığının' sorulduğu, ancak böyle bir belge bulunamadığı belirtiliyor."

Mahkeme Başkanı daha sonra da İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)'de görevli üç kişiden oluşan bilirkişiler Prof. Dr. Uluğ Bayazıt, Doç. Dr. Feza Buzlıca ve Yrd. Doç. Dr. Ayşe Tosun Mısırlı'nın dava dosyasındaki dijital delillere ilişkin hazırlanan rapor ve ek raporlara ilişkin savcıya bir diyeceğinin olup olmadığını sordu. Savcı Ramazan Öksüz herhangi bir diyeceğinin olmadığını söyledi.

Bilirkişi rapor ve ek raporlar ile mahkemeye ulaşan cevabi yazılara ilişkin sanık ve avukatlarının beyanlarının alınmasına başlandı. Tüm sanıklar ile avukatlarına tek tek belge ve raporlara karşı diyecekleri soruldu. Sanıklar ile avukatları, gelen cevabi yazılar ve raporların, sanıkların hukuksuz bir şekilde yargılandıklarını ortaya koyduğunu ileri sürdü. Tüm sanıklar bu nedenlerle beraatlerine karar verilmesini talep etti.

CHP İstanbul ikinci bölgeden milletvekili adayı emekli Albay Dursun Çiçek, "Çalınan masumiyetimizin ve seçilme hakkımız dahil bütün haklarımızın 7 Nisan'dan önce geri verilmesini talep ediyorum ve kumpasçılar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istiyorum." diye konuştu.

Hem Ergenekon hem de Balyoz davasında 7 yıldır hukuksuz şekilde yargılandığını iddia eden emekli Albay Fikri Karadağ, kendisinin hukuksuz yargılanmasına sebep olan kişilere haklarını helal etmediğini belirterek bu kişilerin tespit edilerek cezalandırılmasını talep ettiğini dile getirdi.

Sanıklar ile avukatlarının beyanlarının tamamlanmasının ardından Cumhuriyet Savcısı, esas hakkındaki mütalaasını yazılı olarak hazırladığını ifade ederek mütalaasını mahkemeye sundu. Ardından da Mahkeme Başkanının isteği ile Cumhuriyet Savcısı, yazılı mütalaasını özet halinde okumaya başladı. Halen mütalaanın okunmasına devam ediliyor.