BODRUMDA BASINÇ ODASI YETERSİZLİĞİ

BODRUMDA BASINÇ ODASI YETERSİZLİĞİ

Muğla'nın Bodrum ilçesindeki devlet hastanesinde, bir tane 1985 model basınç odası olduğu belirtildi. Bodrum ilçesini her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği ve dalış turizminin önemli noktalarından biri olduğu ifade ediliyor. Bodrum'da 20 dalış okulu bu

Muğla'nın Bodrum ilçesindeki devlet hastanesinde, bir tane 1985 model basınç odası olduğu belirtildi. Bodrum ilçesini her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği ve dalış turizminin önemli noktalarından biri olduğu ifade ediliyor. Bodrum'da 20 dalış okulu bulunurken, her yıl binlerce dalgıç su altındaki tarihi batıkları görmek için kente dalış yapmaya geliyor. Özellikle Yassıada, Karaada ve Akvaryum Koyu dalış için en ideal koy olarak gösteriliyor. Ancak, Bodrum'da yaşanan Basınç Odası

yetersizliğinin dalgıçları tedirgin ettiği belirtildi.

Basınç odasında görevli Bodrum Devlet Hastanesi Su Altı Hastalıkları ve Hiperbarik Tıp Uzman Dr. Doğu Çankaya, "Basınç odası, Bodrum'da sualtı hastalıkları için öncelikle kullanılır. Senede 240 bin tane dalış yapılıyor, bunun yaklaşık yarısı balık çiftliklerinde yarısı turistik olarak. Ayrıca hiperbarik oksijen tedavisi olarak Bodrum için gerekli, çünkü Bodrum nüfusu, kış nüfusu yaklaşık 200 bin, yaz nüfusu yaklaşık 1 buçuk milyon. Hiperbarik oksijen tedavisi için de çok gerekli" dedi.

Bodrum'da şu ana kadar basınç odasının yalnız acil durumlar için uygulandığını anlatan Çankaya, şöyle konuştu: "Karbonmonoksit zehirlenmeleri, dalgıçlardaki vurgun hastalığı, bir de bikaç tane ani işitme kaybı için uygulandı. Ama bu kadar az uygulanmasının sebebi, basınç odasının tek kişilik olması. Bundan sonraki projemiz basınç odasını büyütmek, 12 kişilik basınç odası almak, hiperbarik oksijen tedavisine daha ağırlık vermek. Su altı hastalıkları olan vurgun, emboli gibi hastalıklarda kullanılıyor.

Ayrıca, hiperbarik oksijen tedavisi olarak iyileşmeyen yaralar, kemik iltihapları, ani işitme kaybı, ani görme kaybı, karbonmonoksit zehirlenmesi, gazlı gangren gibi hastalıklarda kullanılıyor. Sahil kesimlerinde Antalya, İzmir, Trabzon ve Samsun'da var.İlgili yerlere yazı yazıldı. Gerekli sunum yapıldı. Bekliyoruz. Amacımız 12 kişilik bir basınç odası alıp hiperbarik oksijen tedavisine önem vermektir."