Devlet Halk Dansları topluluğu tarih oluyor

Devlet Halk Dansları topluluğu tarih oluyor

Kültür Bakanı'nın talimatıyla, Devlet Halk Dansları Toplulukları yerel yönetimlere bağlanacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bakanlığının teşkilat ve görevleri hakkındaki kanunda değişiklik yapılması için talimat verdi. Düzenlemeye göre, halk dansları toplulukları ve korolar, bakanlık bünyesinden çıkartılarak, büyükşehir belediye başkanlıklarına ve il özel idarelerine bağlanacak. Musiki dernekleri, vakıflar bünyesindeki faaliyet gösteren halk dansları toplulukları ve müzik koroları, bakanlık tarafından maddi olarak desteklenecek. Taşradaki bazı küçük etnografya müzeleri ile yine küçük ölçekli halk kütüphanelerinin de taslak çalışma kapsamında yerel yönetimlere devredilmesi planlanıyor. Bünyesinde 200’e yakın müze bulunan bakanlık, küçük müzeler yerine, bölge müzeleri oluşturacak. İlk olarak Ankara’da oluşturulması düşünülen müzede, çevre illerden gelen eserler de sergilenecek. Çalışma konusunda bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanı Günay, “Ben, koro ve dans topluluklarının sivil toplum örgütleri ile yerel yönetimlere aktarılabileceğini düşünüyorum. Bu, sanattan devletin elini çekmesi değil, daha verimli hale getirilmesi. Bir koroyu oradaki yerel yönetim eliyle yönetmek çok daha verimli olur. Çok daha az personelle, çok daha fazla sanatçı istihdam ederek, yerel yetenekleri ön plana çıkaracağız” dedi.

TAYİN İSTİYORLAR

Bu yeni projeyle taşrada sanatın destekleneceğini ileri süren Günay, “Biz, sınavı merkezden yaptığımız için, aday, Edirne sınavına da giriyor, Urfa sınavına da. Hangisini kazanırsa oraya gidiyor, iki sene dişini sıkıyor, sonra Ankara’ya gelmek istiyor. Özel idareye bırakırsak, zaten o yörenin sanatçısı başvuracak, çok daha verimli olacak. Devletin, burada bürokrasiye harcayacağı kaynağı, Anadolu’nun birçok yerinde halk müziği korolarına veririm. Enstrüman açısından doğrudan oraya versem, oradaki kültür hareketini canlandırmış olurum” diye konuştu.

BU DÜRÜST BİR ÇABA DEĞİL

Kültür Sanat Sen Genel Başkan Kemal Sevgisunar, Günay’ın getirmeyi planladığı düzenlemeye tepki göstererek, şunları söyledi: “Korolar ve dans toplulukları, Türkiye’nin ulusal kurumlarıdır. Kültürel değerleri gözden geçirerek bilimsel çalışmalar yaparlar. Koroların ve dans topluluklarının programları yerel yönetimin eline geçtiğinde başka bir şeye dönüşür. O bölgedeki etkin olan siyasi görüş neyse ona göre çalışmaya başlarlar. Temizlik işçisinin parasını veremeyen belediye, bunların başına hangi kültürdeki adamı koyacak. Bu, dürüst bir çaba değil. Tehlikeli bir süreç”

Akşam