TÜİK, Türkiye'yi Avrupa'nın en ucuz ülkesi ilan etti

TÜİK, Türkiye'yi Avrupa'nın en ucuz ülkesi ilan etti
Güncelleme:

TÜİK'in 2024 yılına ilişkin Satınalma Gücü Paritesi verilerine göre, Türkiye tüketim mal ve hizmetlerinde Avrupa'nın en ucuz ülkesi oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin “Satınalma Gücü Paritesi (SGP) - Hanehalkı Nihai Tüketim Harcamaları” istatistiklerini açıkladı. TÜİK açıkladığı verilerle Türkiye’nin tüketim mal ve hizmetleri alanında Avrupa ülkeleri arasında en düşük fiyat düzeyine sahip ülke olduğunu ilan etti. 

İşte TÜİK'ten yapılan açıklama:

Türkiye'nin 2024 yılı sonuçlarına göre tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi 53 oldu. Bu değer, 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye'de 53 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösterdi.

Karşılaştırmalarda, 27 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) kapsandı.

Tüketim mal ve hizmetlerinde en pahalı ülke İsviçre oldu

Ülkeler itibarıyla karşılaştırıldığında 36 ülke arasında tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke 174 ile İsviçre, en düşük ülke ise 53 ile Türkiye oldu.

Tüketim mal ve hizmetleri fiyat düzeyi endeksleri, 2024 [AB27=100]

TÜİK'in 2024 yılına ilişkin Satınalma Gücü Paritesi verilerine göre, Türkiye tüketim mal ve hizmetlerinde Avrupa'nın en ucuz ülkesi oldu.

 Kaynak: Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat)

Türkiye'de en yüksek fiyat düzeyi endeksi kişisel ulaşım araçlarında oldu

Türkiye'nin tüketim mal ve hizmetleri grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi alt gruplar itibarıyla incelendiğinde, kişisel ulaşım araçları endeksi 136 oldu ve bu gruba ait fiyat düzeyinin AB ülkeleri ortalamasının üzerinde olduğu görüldü.

Diğer alt gruplar bazında ise; gıda ve alkolsüz içecekler endeksi 77 oldu ve bu grupta Türkiye'nin fiyat düzeyinin diğer alt gruplara kıyasla yüksek olduğu görüldü. Buna karşılık alkollü içecekler ve tütün endeksi 60 oldu ve bu grupta fiyat düzeyinin diğer alt gruplara göre düşük olduğu gözlendi. Türkiye'nin endeks değeri; giyim grubunda 69, tüketici elektroniğinde 67, lokanta ve oteller grubunda ise 69 olarak gerçekleşmiştir.

Tüketim mal ve hizmetleri ve alt gruplarına ilişkin fiyat düzeyi endeksleri(1), 2024 [AB27=100]

TÜİK'in 2024 yılına ilişkin Satınalma Gücü Paritesi verilerine göre, Türkiye tüketim mal ve hizmetlerinde Avrupa'nın en ucuz ülkesi oldu.

 

text-ad
Belediye işini yapmayınca, vatandaş çözümü böyle buldu! Belediye işini yapmayınca, vatandaş çözümü böyle buldu! Ümit Özdağ, Fatih Altaylı'nın Silivri sırrını ifşa etti: Bunu kimse beklemezdi! Ümit Özdağ, Fatih Altaylı'nın Silivri sırrını ifşa etti: Bunu kimse beklemezdi! Hastaneden çıktıktan sonra ölü bulundu Hastaneden çıktıktan sonra ölü bulundu Gıda hilecileri tek tek ifşa edildi... Türkiye'nin tanınmış markaları da tağşiş listesinde! Gıda hilecileri tek tek ifşa edildi... Türkiye'nin tanınmış markaları da tağşiş listesinde! Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut hayatını kaybetti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut hayatını kaybetti Bakan Göktaş'ın ''soykırım'' paylaşımı tepki çekti Bakan Göktaş'ın ''soykırım'' paylaşımı tepki çekti Güzel manken Dalaman'da kabusu yaşadı: Tekne sahibi saatlerce teknede alıkoymuş! Güzel manken Dalaman'da kabusu yaşadı: Tekne sahibi saatlerce teknede alıkoymuş! Kazaya karışan Tesla ikiye bölünüm, alev topuna döndü: 2 kişi öldü! Kazaya karışan Tesla ikiye bölünüm, alev topuna döndü: 2 kişi öldü! ''Sıradışı sanatsal çalışması'' olay olan güzel oyuncu yaz tatilinde mankenlere gözdağı verdi ''Sıradışı sanatsal çalışması'' olay olan güzel oyuncu yaz tatilinde mankenlere gözdağı verdi Fenerbahçe'den iki transfer birden! Anlaşma sağlandı Fenerbahçe'den iki transfer birden! Anlaşma sağlandı
Yaşlı kadının karnından 1 metreye yakın kedi-köpek kisti çıkarıldı! Yaşlı kadının karnından 1 metreye yakın kedi-köpek kisti çıkarıldı! Merakla beklenen 2025 yılı LGS sonuçları açıklandı Merakla beklenen 2025 yılı LGS sonuçları açıklandı Kim Milyoner Olmak İster'de yarışmacıyı da Oktay Kaynarca'yı da güldüren soru Kim Milyoner Olmak İster'de yarışmacıyı da Oktay Kaynarca'yı da güldüren soru Kabusumuz gerçek oldu: Türkiye'nin en büyük gölü yok oluyor! Kabusumuz gerçek oldu: Türkiye'nin en büyük gölü yok oluyor! Terör örgütü PKK silah bıraktı! İşte ilk görüntüler Terör örgütü PKK silah bıraktı! İşte ilk görüntüler Şahan Gökbakar'ın kaçak iskele davasında karar çıktı Şahan Gökbakar'ın kaçak iskele davasında karar çıktı Erdoğan cumartesi günü ne açıklayacak? AK Parti'den ''müjde yok'' mesajı Erdoğan cumartesi günü ne açıklayacak? AK Parti'den ''müjde yok'' mesajı AK Parti'den PKK'nın silah bırakma töreni sonrası dikkat çeken açıklama AK Parti'den PKK'nın silah bırakma töreni sonrası dikkat çeken açıklama İktidarın otomatik zamları devam ediyor: Yeni gün yeni bir zamla başladı İktidarın otomatik zamları devam ediyor: Yeni gün yeni bir zamla başladı Eli kanlı bölücü terör örgütü PKK mensubu ilk grup silah bıraktı! Eli kanlı bölücü terör örgütü PKK mensubu ilk grup silah bıraktı!