Elektrik kesintilerinden bıkan çiftçiler İpek Yolunu trafiğe kapattı

Elektrik kesintilerinden bıkan çiftçiler İpek Yolunu trafiğe kapattı

Mardin’de yaklaşık 120 köyde yaşanan 30 saatlik elektrik kesintisine tepki gösteren çiftçiler, tarihi İpek Yolu'nu traktörlerle kapatarak eylem yaptı. Eylem esnasında çiftçiler ile jandarma arasında arbede yaşandı.Hava sıcaklığının...

Mardin’de yaklaşık 120 köyde yaşanan 30 saatlik elektrik kesintisine tepki gösteren çiftçiler, tarihi İpek Yolu'nu traktörlerle kapatarak eylem yaptı. Eylem esnasında çiftçiler ile jandarma arasında arbede yaşandı.

Hava sıcaklığının 45 dereceye ulaştığı Mardin’de elektriklerin sık sık kesilmesi ve voltaj düşüklüğü vatandaşları isyan ettirdi. Kesintileri protesto etmek isteyen yüzlerce çiftçi, uluslar arası E-90 İpek Yolu'nu traktör ve iş makineleriyle kapattı. Saat 10.00’da başlayan ve yaklaşık 4 saat süren protesto gösterisi süresince, yolun her iki tarafında trafik akışına izin verilmedi.

KESİNTİLERİ HALAY ÇEKEREK PROTESTO ETTİLER

Jandarma ve çitçiler arasında yaşanan kısa süreli arbededen sonra bazı çiftçiler yolun ortasında traktörlerini bırakarak İpek Yolu'nda halay çekerek elektrik kesintilerini protesto etti. Sabah saatlerinde başlayan eylem nedeniyle İpek Yolu trafiğe tamamen kapandı.

Eylem sebebiyle Nusaybin ve Kızıltepe arasında yaklaşık 40 km uzunlukta araç konvoyu oluştu. Habura giden yüzlerce TIR ise yolda mahsur kaldı. Jandarma yetkilileri ile çiftçiler arasında yapılan görüşmelerden olumlu sonuç çıkmadı. Çiftçiler, milletvekillileri ve valinin olay yerine gelmedikleri müddetçe protestoyu bitirmeyeceklerini ifade etti.

'HÜKÜMETE VERDİĞİMİZ OYLAR HARAM OLSUN'

30 saat boyunca Mardin Ovası'nda bulunan yaklaşık 120 köye elektrik verilmediğini belirten Sulak köyü eski muhtarı Şehmus Atay, sınırın dibinde bulunan Suriye’de, yaşanan savaşa rağmen bu kadar elektrik kesintisi olmadığını belirtti. Artık bu topraklar üzerinde bu şekilde yaşamak istemediklerini vurgulayan Şehmus Atay, insanların 24 saat elektriksiz kalydığını ve şu anda 30 saat dolmak üzere olduğunu söyledi.

Mardin Ovası'nda yaklaşık 120 köyün perişan durumda olduğunu ifade eden Atay, "Bu hükümete verdiğimiz oylar haram olsun. Helal de etmiyoruz. Binlerce çiftçi mısırdan da vazgeçtik. Artık susuzluktan geberiyoruz. Ramazan ayında sahurumuzu doğru dürüst yapamadık. İnsanlarımız, 80 yaşlarındaki insanlarımız sahurlarını yapamadılar. Beddua ediyorlar. Yatalak insanlarımız var. Hangi çağda yaşıyoruz. Hangi çağdayız ki elektriksiz yaşıyoruz. Burnumuzun dibindeki Suriye’de yaşanan savaşa rağmen bu kadar elektrik kesintisi olmadı." dedi.

'İÇECEK SOĞUK SU BULAMIYORUZ'

Karademir köyünde yaşayan çiftçi Mehmet Zeki Değer, yaz boyunca bölgede yaşanan elektik kesintileri yüzünden bölgede insanlarin isyan etme durumuna geldiğini söyledi. Değer, "30 saattir elektrikler kesik durumdadır. Her gün 8 saat boyunca elektrik kesintisi yaşanıyor. 50 derece sıcaklıkta soğuk su içemiyoruz. Tarlamızı sulayamıyoruz. Hayvanlarımız susuzluktan telef oldu. Milletvekilleri nerede, hükümet nerede. Hükümete verdiğimiz oylar haram olsun." şeklinde konuştu. CİHAN