Emniyet'ten şaşırtıcı adım !

Emniyet'ten şaşırtıcı adım !

Emniyet'in 30 yeni TOMA aracı almak için aracı şirketlere baskı yaptığı iddia ediliyor.

Emniyet'in sanki sokaktaki eylemi öngörmüş gibi geçen ay içinde 30 TOMA için ihale yaptığı ve ihaleyi de Katmerciler'in kazandığı ortaya çıktı. Emniyet'ten şirkete "Acele edin" mesajı gitti.

Taksim'de Topçu Kışlası projesi ve Gezi Parkı'ndaki ağaçların sökülmesine yönelik direniş esnasında gözler, eylemcilere müdahale için kullanılan TOMA'lara (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) çevrildi. TOMA'lar, Türkiye'de son bir kaç yıldır özellikle terörün var olduğu bölgelerde kullanılıyordu. Geçen yıl, Çevik Kuvvet bünyesinde 128 adet TOMA bulunuyordu.

YAKLAŞIK 10 MİLYON LİRA

Mevcut TOMA'ların sayısını artırmak ve yurtiçi geliştirmeyi sağlayabilmek için Savunma Sanayii Müsteşarlığı da harekete geçti. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) ihtiyacını 'yurtiçi geliştirme' modeliyle karşılamak için yerli firmalar devreye sokuldu. Daha önce Nurol Makina'nın da üretimini yaptığı TOMA'ların son ihalesini ise Katmerciler kazandı.

İzmir'in Çiğli ilçesinde faaliyet gösteren Katmerciler Araç Üstü Ekipman Sanayi, Emniyet Genel Müdürlüğü için 9 milyon 960 bin lira karşılığında toplumsal olaylara müdahale aracı (TOMA) ve zırhlı müdahale aracı üretecek. 16 Mayıs'ta bu ihaleyi kazanan Katmerciler, ilk etapta 30 adet TOMA ve zırhlı aracın geliştirmesini yapacak ve araçların teslimini yıl sonuna kadar gerçekleştirecek.

Bu proje ile birlikte TOMA'lar yurtiçi imkanlar kullanılarak geliştirilirken, daha yüksek özellikli yeni bir sisteme de geçilmiş oluyor. Emniyet'in olaylar üzerine 'Teslim süresini hızlandırın' mesajı gönderdiği öğrenildi.

Vatan Gazetesi'nin haberine göre Katmerciler, itfaiye, çevre araçları, taşıma araçları ve inşaat sektörüne yönelik araçlar olmak üzere 30 farklı aracı üretiyor.

LİBYA'YA BİLE İHRACAT YAPTI

Gezi Parkı olaylarında, eylemcilere müdahale etmek için sıklıkla kullanılan Toplumsal Olaylara Müdahale Araçları (TOMA) yalnızca Türkiye'de üretilip kullanılmıyor. Bu araçların ihracatı da yapılıyor. Geçtiğimiz aylarda Libya İçişleri Bakanlığı'nın ihtiyacı olan 20 adet TOMA, Nurol Makina ile imzalanan sözleşme kapsamında karşılanmıştı. Bu araçların 6 adedi de teslim edilmişti.

BİR TOMA'NIN ANATOMİSİ!

- 6.000 litre su, 80 litre köpük, 60 litre boya, 60 litrelik de gaz tankı var. İstenildiğinde boya, gaz ve suyu karıştırıp aynı anda sıkabiliyor.

- 2.5 litre 120 beygir gücünde dizel motor.

- Balistik ön cam ve koruma kafesi.

- Kurşun geçirmez cam ve kaplama.

- HD kamera kaydı ve dokunmatik ekran sistemi.

- Joystick'li 60 metre menzilli su hedefleme sistemi.

- Kendini söndürebilme özelliği.

- Kısa, uzun, sürekli su atma seçeneği.

- Göstericileri yanından uzaklaştırmak için gaz püskürtme delikleri.

- Siren ve anons sistemi.

- Barikat yıkmak için buldozer özelliği.

- Patlasa da ilerleyen Run-Flat lastikler.