Gülen, Kenan Evren için ''cennetlik'' dedi

Gülen, Kenan Evren için ''cennetlik'' dedi

Fethullah Gülen'in Kenan Evren için "Cennetlik adam" dediği iddia edildi.

"Atatürk'ten Sonra Bugünlere Nasıl Geldik?" adlı yeni kitabı yayımlanan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Cüneyt Arcayürek kitabıyla ilgili röportajda Fettullah Gülen hakkında ilginç bir anektod anlattı. Kitabında Atatürk'ün ölümünden sonra iktidarların "dincilere ödün verdiğini" savunan Arcayürek DP'nin dini inançları kullanmasına ilk olarak İnönü'nün "göz yumduğunu" öne sürdü. Arcayürek ayrıca, Fethullah Gülen'in din derslerini zorunlu kılan 12 Eylül generali için "Kenan Evren bu hareketiyle cennetliktir" dediğini anlattı.

İşte Arcayürek'in son kitabını anlattığı o röportaj:

* Demirel'i izleyen dönemler... 12 Eylül ve ülkeye tam on yıl egemen olan Kenan Evren dönemi?

- Ayrıntılara girmeden 1982'yi anımsayalım. Yeni bir anayasa yapılıyor. Son karar, 5 orgeneralden kurulu Milli Güvenlik Konseyi'nin. Orada Kenan Evren aldığı mektuplarda halkın, çocuklarının din konusunda bilgi sahibi olmadıklarından şikâyet ettiğini söyledi ve anayasaya din derslerinin zorunlu olduğu hükmünün girmesini sağladı. Bu hareketini Fethullah Gülen nasıl karşıladı biliyor musunuz? "Kenan Evren bu hareketiyle cennetliktir" dedi. Üstelik, halka yaptığı konuşmalarda, yeri var ya da yok düşünmeden Kuran'dan ayet okumayı da âdet edindi.


* Gelelim Turgut Özal dönemine?

- Bu dönemde de karşıdevrim hareketini besleyen uygulamalar sürdü, serpildi ve... Tarikatçılık devlet içinde resmiyet kazandı.


* "Atatürk'ten sonra 1938'den sonraki süreç, 2002'de dinci bir partinin, AKP'nin tek başına iktidara gelmesini sağladı" diyorsunuz, bunu açar mısınız?

- 2002 seçimlerine Bülent Ecevit'in başbakanlığındaki üçlü koalisyonla girdik. Bu koalisyon döneminde banka hortumlamalarından, yolsuzluktan, ekonomik krizlerden, sosyal patlamalardan ve maalesef ağır bir hastalık geçirdiği halde başbakanlıkta Ecevit'in ısrar etmesi gibi bir süreçten bıkıp usanan ulus sandığa gitti. Erdoğan bu çarpık gidişi çok iyi kullandı. Halkın başarısız ve güncel hayatını son derece olumsuz bir şekilde etkileyen icraatından yararlandı ve geçmişini inkâr eden bir tutum sergiledi, yenilikçiymiş gibi göründü. Dini duyguları da kullanarak dinci bir parti olan AKP'yi tek başına iktidara getirdi.


* AKP'nin genel başkanı, Başbakan laik devleti dinci bir devlete dönüştürme eğiliminde olmadıklarını göstermek için 2002'de ilan ettikleri parti programını tanık gösteriyor. İnandırıcı mı?

- Söylenene değil, yaptığına bakalım. Bir özdeyişle bu işi kapatalım; rafta dolma var, yersen!