İstanbulPark'ı kurtaracak proje

İstanbulPark'ı kurtaracak proje

İstanbul F1 Pistine bu yılın ilk önemli desteği Doğuş’tan geldi.

Maliyeti 290 milyon doları bulan ve Türkiye açısından kârlı olup olmadığı tartışılan F1 pistine, otomotiv şirketlerinin ilgisi artıyor. Pistin yararının tartışıldığı ve bu yıl sözleşmesi yenilenecek Formula 1 anlaşmasının devamı için Doğuş Grubu, bu yıl büyük bir kiralama operasyonuna imza attı. Akşam'dan Halil Okşit'in haberine göre; Volkswagen Grubu’nun VW”den Audi’ye, Seat’tan Porsche, Lamborghini ve Bugatti’ye kadar tüm markalarını Türkiye’de temsil eden Doğuş Otomotiv, İstanbul’daki Formula 1 Pistini 68 günlüğüne kiraladı.

Bu sürenin 18 gününü “exclusive” yani sadece çok özel katılımcılar için değerlendirmeyi planlayan Doğuş, günlük 28 bin euro liste fiyatına sahip kiralamayı 25-26 Mart tarihlerinde başlatıyor. Kalan 50 günlük kiralama süresi ise ayrı bir paket olarak alındı. Bu sürenin kira ücreti daha uygun fiyata sahip.

1000 ÖZEL MÜŞTERİ

Kiralama yapılan sürenin 40 günü VW marka araçlar için ayrıldı. Doğuş Otomotiv VW Binek Araç Genel Müdürü Vedat Uygun, bu süreyi Scriocco ve Golf R modellerini satın alan ve alacak yaklaşık bin özel müşterisine yönlendireceklerine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Nisan başında satışa çıkacak 255 beygir gücündeki Golf R modelimizle bugüne kadar 700 adet sattığımız Scirocco modelimizi satın alan müşterilerimiz, bu araçları normal trafikte deneme şansına sahip olamıyorlar. Onlar için araçlarının gerçek performansını görebilecekleri bir ortam yaratmak gerekiyordu. Biz de F1 pistini, bu yıl 40’ı VW modelleri için olmak üzere 68 güne çıkardık. Daha önce Scriocco almış müşterilerimizle sanal ortam üzerinden bağlantıdayız. Kısa süre içinde onlarla e-mali ile temasa geçerek, pist planımızı hazırlayacağız. Plan dahilinde ilgili müşterilerimizi F1 pistinde ağırlayacağız.”

SÜPER SPORLAR DA PİSTE ÇIKIYOR

Doğuş’un kiralama yaptığı 68 günü, grubun diğer markaları da kullanacak. Porsche, Lamborghini gibi spor otomobillerin yanı sıra Audi’nin R serisi üst sınıf spor modellerini alanlar için de F1 testini kullanım mümkün olacak. Süper spor modellerin yanı sıra Türkiye’de bir adet bulunan Bugatti ve bir elin parmaklarını geçmeyen alıcısı olan Bentley modelleri de hem sahipleri hem de potansiyel alıcılarıyla F1 pistinde buluşacak. Doğuş, henüz alıcısı çıkmasa da almak zorunda olduğu 1.5 milyon liralık Musanne’yi de F1 pistine çıkarmayı planlıyor.

YENİ TOUREG’İN HİBRİDİ DE GELECEK


DoĞuŞ Otomotiv’in bu yıla yönelik yenilik planları içinde en önemli yerlerden biri yeni Toureg’e ait. Önümüzdeki günlerde tanıtımı yapılacak ve ardından önce Avrupa’da sonra Haziran ayında Türkeiye’de satışa çıkacak yeni Toureg, 240 hp’lik V6 motorlu TDI dizel motor seçeneği ile iddiasını yukarı taşımak istiyor. Yaklaşık 100 bin euroluk fiyata sahip olması beklenen bu model, 8 ileri DSG şanzıman, 8” dokunmatik radyo-navigasyon gibi özelliklere sahip. Eskisine göre 200 kg hafifleyen yeni Toureg’in hibrit motorlusu ise bu yılın son çeyreğini bekliyor. V6 TSI 333 beygir gücündeki benzinli motora eklenen 47 beygir gücündeki elektrikli motorla toplam 380 beygir gücne sahip hibrit Toureg için fiyat belirlenmedi. Avrupa’da dizel motorlu kardeşine göre yüzde 15 daha pahalı olan hibrit Toureg’in, 100 km’de ortalama 8.2 lt yakıt tükettiği açıklandı.

VW’nin elektrikli geleceğini 500 fişli Golf testi belirleyecek


Bütün dünyada elektrikli otomobil rüzgarları eserken, Alman devi Volkswagen işi ağırdan alıyor. VW’nin bu ağır davranışının altında, dev şirketin teknolojik sorunları değil, bakış açısı farkı yatıyor. VW’ciler elektrikli oto için erken olduğunu düşünüyor. 2018 yılında hedefledikleri dünyanın en büyük oto devi olmahedeflerinde elektrikli araçlara sadece yüzde 3 pay ayırıyor. Şimdilik plan bu. Fakat, VW’nin bu pazara yaklaşımını şekillendirecek asıl gelişme 2011’de yaşanacak. VW, 500 elektrikli Golf’ü teste başlayacak. Bu filonun test sonuçlarına göre de şirketin elektrikli araç pazarının nasıl şekilleneceğine yönelik kararı ortaya çıkacak.

Golf R 255 hp ile geliyor 100 özel müşteri arıyor


Volkswagen’İn Türkiye pazarına yönelik sporcu model atağı yeni Glof R ile başladı. Norveç’te ocak ayında eksi 39 derecenin görüldüğü donmuş göl üzerinde tanıtımı yapılan Golf R, en az 50 adet satmak üzere Türkiye yollarına çıkıyor. Kendi model ailesinin amiral gemisi olarak, Türkiye‘de 4x4 ve DSG şanzıman standart. 255 hp ile model serisinin gelmiş geçmiş en güçlü versiyonu. Kompakt sınıfın yüksek yakıt ekonomisine sahip bir spor otomobil. Ayrıntılarıyla performans verileri: Golf R, 0 ‘dan 100 km/s’e yalnızca 5,7 saniyede çıkar. En iyi veriler: Golf R DSG sadece 8,4 litreye ihtiyaç duyar. CO2 emisyon değeri de 195 g/km. VW’nin 2010 yılındaki Scirocco R ve Polo GTI sporcu atağı yılın kalan aylarında da devam edecek. Türkiye’de yıl sonuna kadar en az 50 adet satılması hedeflenen Golf R, markanın yükseklerde seyreden imajı, bilinirliği ve katma değerini daha da yukarı taşıma politikasının ürünü olarak ithal ediliyor.

ABD’YE HİBRİD JETTA

VW Başkanı Vinterkorn, ABD için hibrid Jetta modelini Ağustos 2012’de sonuçlandıracaklarını söylediği son açıklamasında, e-up üretimine de 2013 yılında başlayacaklarını açıkladı. VW, hibrit Passat için 2013 Ağustos ayını, hibrid Golf için se ekim 2013 tarihini işaret ediyor.

Dünyanın en ucuz otosu Nano 10 bin TL’ye 2011’de Türkiye’de

Global krizin etkisiyle satışları giderek artan “ekonomik otomobiller” yarışında başı çeken Hintli ano, Avrupa’ya açılıyor. Nano’nun Hindistan dışındaki yeni döneme ilişkin yol haritası belli oldu

Hİndİstan sanayi devi Tata’nın geliştirip, 2009’da Hindistan’da 100 bin Rupi’ye satmaya başladığı, dünyanın en ucuz otomobili Nano, 2011 ilkbaharında Avrupa ile aynı anda Türkiye’de satışa çıkıyor. Hindistan’da 2.500 dolardan başlayan etiketle satılan Nano’nun Türkiye’deki 7 bin doların altında (10 bin lira) olabilmesi için anlaşma zemini aranıyor. Avrupa normlarında üretilecek Nano’yu bu yıl 29 Ekim-7 Kasım tarihlerinde düzenlenecek İstanbul Autoshow’da görücüye çıkaracak olan İsotlar Otomotiv, Ağustos ayında da Tata İndica Vista’yı ithal ederek, 15 bin liranın altındaki ekonomik otomobiller rekabetine yeni bir boyut getirecek. Türkiye’de Chery, Dacia, Geely, DFM, Hyundai gibi markaların 15-20 bin TL aralığında fiyata sahip otomobilleri bulunuyor.

Türkiye’de 4 bin NANO satılacak

En geç 2011 ilkbaharında Türkiye’de de satışına başlanacak Nano için İsotlar’ın satış beklentisi 3-4 bin adet. Nano için ikinci tesisin kurulmasıyla tedarik sorunu yaşanmayacak. Tata’nın bu yıl içinde Manza ve Aria modellerinin ithalatına da başlanacak. Isotlar, Türkiye’de üretim konusunun iptal olmadığını, Tata’nın satın aldığı Land Rover ve Jaguar operasyonuna odaklanmasından dolayı bir erteleme yaşandığını söyleyen Isotlar Satış Direktörü Cengiz Tiryakioğlu “Tata Xenon modelinin Türkiye’de üretimi projesi rafa kaldırılmadı. Tata merkezde şu anda Land Rover ve Jaguar’ın üretim ve finansal yapısına odaklandı. Türkiye’deki üretim için onların karar vermesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

NANO’nun elektriklisi de gelecek

Bu arada Cenevre Motor Show’da Tata, Nano modelinin elektrikli versiyonunu sergiledi. Tata, elektrikli Nano’nun piyasaya çıkış tarihi için 2012 sonrasını düşünüyor. İspanyol Aragon bölgesi yerel yönetimiyle görüşen Tata yöneticileri, burada kuracakları elektrikli Nano üretim merkezi için destek de arıyor. Avrupa ile Türkiye’de satılacak Nano, 1.0 lt 60 hp’lik motora sahip. Nano, AB’de satılabilmesi için gerekli homologasyonu sağladıktan sonra hava yastıklı, 5 kapılı bir araç olacak.

25 Avrupalı’yı konuk etti 10 bin siparişi cebe koydu

Hyundai’nİn İzmit Fabrikası’nda hazırlıklarını sürdürdüğü i20 üretimiyle ilgili çalışmalar sürüyor. Hyundai’nin Avrupa’daki tüm distribütörleri, i20’nin pilot üretiminden ilk çıkan araçları incelemek üzere 9-11 Mart tarihleri arasında Hyundai Assan İzmit Fabrikası’nı ziyaret etti. Aralarında Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Hollanda gibi ülkelerin de bulunduğu distribütörler, İzmit’te üretilen ilk i20’lerden henüz fiyatlar belli olmadan bile üretimin başlayacağı Mayıs ayı için yaklaşık 10 bin adetlik siparişe imza attılar. Geziye 20 ülkedeki Hyundai distribütörü adına 25 üst yönetici katıldı.

FİYAT YOK, SİPARİŞ VAR

Hyundai’nin EuroNCAP çarpışma testlerinde, segmentindeki en yüksek değeri elde ederek 5 yıldız kazanan i20 modelinin Türkiye’deki üretim kalitesi için tüm distribütörler olumlu görüş bildirdiler ve güvencelerinin sembolü olan imzaları attılar.
Toplantıda konuşan Hyundai Assan Başkanı ve CEO’su Kwang-Heum: “Fabrikamız, 1997 yılından bu yana 500 bin adetten fazla araç üretmiş ve bu rakamın yarısından çoğunu da ihraç etmiştir. Edindiğimiz tecrübemiz ve sürekli olan gelişimimiz sayesinde de Hyundai fabrikaları arasında en yüksek kalitede üretim yapan fabrika olarak tescillenmiştir. 2009 yılında Türkiye otomobil pazarındaki birinciliğimiz ve tüm bu başarılarımız sayesinde i20’nin üretimi için yeni merkez olarak İzmit Fabrikamız belirlenmiştir. Üstlendiğimiz bu misyon ile, en üstün güvenliğe ve kaliteye sahip i20 modellerini Türk işçisinin emeğiyle üretip Türkiye’ye ve tüm Avrupa’ya sunacağız. i20 modelimiz için esnek bir üretim felsefesi uygulayacağız ve tüketicinin taleplerini en iyi ve hızlı şekilde karşılayıp müşteri memnuniyeti seviyesini daha da üst sıralara taşıyacağız. Bu amaçla i20’nin Türkiye’de üretilmesinden hem Türkiye hem de tüm Avrupa her alanda büyük bir avantaj sağlayacaktır ve herkes ‘Türk Malı’ etiketine sahip en üstün i20’leri kullanma ayrıcalığı yaşayacaktır” diye belirtti.

i20 ile ihracat 1 milyar $’a yükselecek


i20, 75 milyon dolarlık ek yatırımla İzmit Fabrikasının üretim bantlarına alınıyor. 5 kapılı i20 hem iç pazar hem de Avrupa’ya ihraç edilecek. 2010 yılında 40 bin adet üretilecek olan i20’nin bir tam yıl içindeki üretimi 80 bin olacak. i20 ile birlikte, şu an Accent Era ve Matrix modellerini üreten İzmit Fabrikasının mevcut yıllık üretim kapasitesi de 100 bin adede ulaşacak. Hyundai, i20 üretimi sayesinde en az 1 milyar TL tutarında ihracat geliri kazandırmayı amaçlıyor.

Otobüsün kalbi Busworld’e 2. başkent olduk


Türkİye, krize rağmen otobüs üretiminde yıllık 15 bin adetle Avrupa’nın birinci üreticisi olmayı sürdürüyor. Bununla bağlantılı olarak Avrupa’daki en önemli otobüs fuarının ikinci adresi de İstanbul oldu. Avrupa’nın bütün otobüs üreticilerini müşteriyleriyle buluşturan Busworld, bundan sonra 1 yıl Belçika Kortrijk’ta, 1 yıl da İstanbul’da dönüşümlü olarak düzenlenmeye başladı. Fuara Türkiye’de üretim gerçekleştiren şirketlerin biri hariç tümü katılıyor. Fuarda Türkriye’den ana üreticiler Otokar, BMC, Mercedes Benz, İsotlar-Tata, Isuzu, Temsa yeni modellerini sergileyecek. İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya gibi ülkelerden de katılımcıların yer alacağı fuarda Kocaeli Belediyesi için ithal edilen İtalyan Breda Menarinibus firması da stand açıyor. Resmi açılışı 25 Mart’ta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından gerçekleştirilecek Busworld Fuarı için Türkiye’ye 63 Avrupalı gazeteci getirilecek. Bu gazeteciler Türk otobüs üreticisi firmaların yetkilileriyle de buluşacaklar.

STAND KİRASI AUTOSHOW’U KATLADI

İstanbul Yeşilköy CNR fuar merkezinde 24 Mart tarihinde basın günleriyle başlayacak fuarın katılımcı ücretleri de dikkat çekiyor. İstanbul Busworld standları 500 bin ziyaretçinin gezdiği İstanbul Auto Show’u gölgede bırakacak fiyatla satıldı. 52 otomobil markasının katıldığı Auto Show’da stand kiralama bedeli pazarlıklarla 10 gün için metrekare başına 25 dolar civarındaydı. Busworld için katılımcı ana sanayi şirketleri kira bedeli olarak metrekare başına 50 dolar ödedi.