İşte o gün geldi çattı !

İşte o gün geldi çattı !

Ay, 18 yıl aradan sonra, Dünya’ya en yakın mesafede Dolunay olarak karşımıza çıkacak.

Bu akşam Ay en büyük ve en parlak konumunda olacak. Günlerdir bunun felaketlere yol açacağı yazılıp çiziliyor. Prof. Dr. Derman ise Ay’ın konumu ile depremin bağlantısı olmadığını belirtti ve “Bu güzel gökyüzü olayını izleyin” dedi

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ethem Derman, bu akşam saatlerinde Ay’ın dünyaya açısal boyut olarak en büyük ve en parlak konumda olacağı “Süper Ay’a ilişkin “Dünya’daki çok şiddetli depremlerin tarihi ile Ay’ın konumu arasındaki hiç bir bağlantı yoktur” dedi. 19 Mart’ta meydana gelecek doğa olayı için son günlerde medyada çıkan haberlerde kıyamet senaryolarının yazıldığını söyleyen Derman, Ay’ın 27.3 günde bir Dünya’nın çevresinde bir tur attığını, bu süreçte bir kez en yakın bir kez de en uzak konumda bulunduğunu anlattı.

Gökbilimde en yakın olduğu noktaya “enberi”, en uzak olduğu noktaya da “enöte” dendiğini belirten Derman, Ay’ın tam enberi noktasına geldiği anda dolunay evresinde olduğunu, enberi noktasında iken de Ay’ın açısal boyutu normal boyutundan daha büyük olduğunu dile getirdi.

Yeryüzünde yılda yaklaşık 500 bin deprem meydana geldiğini ve bunların 100 bininin insanlar tarafından hissedildiğini ifade eden Derman “Bu çok şiddetli depremlerin tarihi ile Ay’ın yeniay ve dolunay tarihlerini karşılaştırdığımızda, aralarında hiçbir korelasyon yani bağıntı olmadığını görürüz. Japonya depremine baktığımızda da Ay’ın dünya üzerindeki gel-git etkisinin minimum düzeyde olduğu bir tarihte meydana gelmiştir.”

Prof. Derman, bu akşam bu güzel gökyüzü olayını izlemelerini tavsiye ederken, “Güneş battığı sırada doğudan yükselen tepsi gibi Ay, herkesin ilgisini çekecektir. Sakın yanındaki parlak cisme uçan daire diye bakmayın o güzel halkası ile bilinen Satürn gezegenidir. Eğer bu sırada ülkemizde veya başka bir ülkede bir deprem olduysa bunun nedeni o güzel görünümlü Ay’ımız değil, yeryüzündeki kıtaların kayması sonucu oluşmuş bir olaydır, tesadüfen o güne, o ana rastlamıştır” ifadelerini dile getirdi.

Işığıyla kitap bile okuyabilirsiniz

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından yapılan bir açıklamaya göre, Ay bu gece tam 18 yıl aradan sonra, Dünya’ya en yakın mesafede ve dolunay olarak görülebilecek. “Süper Ay” olarak adlandırılan bu olay son zamanlarda Japonya’da meydana gelen felaketler yüzünden herkesi korkutsa da bilim adamları “endişelenmeye gerek yok” uyarısında bulundu. Yaklaşık 1 saat sürecek bu doğa olayı, TSİ 21.00’de görülebilecek. İşte bu geceyle ilgili bilinmesi gerekenler;
- “Süper Ay” süresince dünyanın birçok yerinde oluşan dalgalar normalden 15 santim yüksekliğe kadar çıkacak ancak su baskınları yaşanmayacak.
- Ay normalden yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak olacak. Eğer yanınızda bir kitap varsa oluşacak ışıkta onu bile okuyabileceksiniz.
- Akşam saatlerinde yaşanacak bu doğa harikası olayda, 18 yıl aradan sonra Ay dünyaya 356 bin 577 kilometre mesafede olacak.