Nerelerde denize girebiliriz?

Nerelerde denize girebiliriz?

Belediye Başkanı Kadir Topbaş açıkladı.

Hava sıcaklıklarının artmasıyla İstanbullular haftasonları plajları doldurmaya başladı. Haftanın stresini ve yorgunluğunu serin sularda atmak isteyen İstanbulluların kafalarında ise hep aynı soru var: "Acaba girdiğim su temiz mi?" Bu sorunun yanıtını konuyla ilgili en yetkili kişi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş verdi. NTV'ye konuşan Kadir Topbaş, İstanbul'un 'güvenli' plajlarını şöyle sıraladı:

"28 km. sahillerimiz plaj olarak açılmış durumda. Onun dışında İatanbul’un 403 km sahili denize girilebilir halde. İstanbul deniz kenti olma özelliğiyle İstanbullular’a yetmekteydi fakat kirliliğin hat safhaya ulaşmasıyla insanlar denizlerden uzaklaştı. Şu anda Güneş Plajı önündeyiz. Burası da 15-20 senedir maalesef İstanbullular’a hizmet veremedi. Çünkü kirlilik hat safhadaydı ve denizler girilemez haldeydi. Bu yıl özellikle Güneş Plajı'nda kalite oldukça iyi ve rahatlıkla insanlar burada denize girebilir diyebiliriz.

Florya sahillerinde 1 milyon 200 bin metrekare alan içerisinde 428 tane alan yıktık. Bunların içinde A, B, C otelleri, Güneş Motel’in bir kısmı, birtakım barakalar, birtakım yazlık için yaptırılmış yerler yer alıyor. Böylece halka kapalı olan alanları halka açtık ve bugün plajımız artık İstanbullular’ın emrinde ve sizin de bahsettiğiniz gibi çok ciddi bir talep var.

Bazı bölgeleri ücretli yapalım ki biraz daha farklı olsun diye düşündük. Buralar: Güneş Plajı'nın 1 ve 2 dediğimiz noktaları. Bunlardan biri kişi başı 10 diğeri 15 lira. Öğrencilere indirim var, 7 yaş gurubunun altına ücret alınmıyor. Aile indirimleri ve grup indirimleri olacak.

Diğer taraftan Cadde Bostan’da büyük kulübe yakın olan 3 tane plajımız var. Bir tanesinde ücretli deneme çalışması yapmaktayız. Bu da bir farklı ihtiyaca cevap versin diye bir çalışma.

İstanbullular’a buranın suyundan uzak durun diyebileceğiniz bir yer var mı?

Devamlı ölçümler yaptırıyoruz. İl Sağlık Müdürlüğümüzün yaptığı, bizim belediyemizin yaptığı ölçümler var. Bu değerlendirmelere göre elimde bir liste var. İyi kalitede, yeterli kalitede diye bir takım değerler var. Kötü kalite Sarıyer Gümüşdere plajı. Bunlar bütün değerlendirmeler yapılarak müdahale ediliyor. Çiroz da aynı şekilde sadece duş ve güneşlenmek isteyenler için bölümler açık ama denize girmek için yasakladık. Orada ilanlarımızı astık. Çünkü maalesef orada henüz net olarak istediğimiz kaliteyi elde edemedik. Orası geçen yıl çok daha iyiydi fakat yağmurlarda veya ters rüzgarlarda kirlilik oranı değişmekte o zaman da uyarılar yapılıyor veya kapatılıyor.