ŞANLIURFA'DA ŞOK SALDIRI: 31 ÖLÜ, 76 YARALI

ŞANLIURFA'DA ŞOK SALDIRI: 31 ÖLÜ, 76 YARALI

Şanlıurfa Suruç İlçesi'ndeki Amara Kültür Merkezi önünde patlama meydana geldi. Patlamanın terör amaçlı bir canlı bomba saldırısı olduğu iddia ediliyor.

Şanlıurfa Suruç İlçesi'ndeki Amara Kültür Merkezi önünde patlama meydana geldi. Patlamada ilk belirlemelere göre ölü sayısının 31 olduğu belirtiliyor. Olayda 76 kişinin de yaralandığı bildirildi. Patlamanın canlı bomba saldırısı nedeniyle gerçekleştiği iddia edildi.

Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ndeki Amara Kültür Merkezi önündeki çay bahçesinde bugün saat 11.50 sıralarında saatlerinde, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu mensuplarının ’Kobani’nin yeniden inşası’ konusunda basın açıklaması yaptığı sırada, büyük bir patlama meydana geldi.

Bir canlı bombanın yolaçtığı sanılan patlamada ilk belirlemelere göre 10’u aşkın insan hayatını kaybetti. Çok sayıda kişi de yaralandı. Patlamanın şiddetiyle çevredeki binaların canları da kırıldı. Bölgeye ambulanslar sevkedilerek yaralılara müdahale ediliyor.
 

İŞTE KARE KARE O SALDIRI - FOTO GALERİ


GÖRGÜ TANIKLARI ANLATTI

Yaşanan dehşeti bölgede bulunan görgü tanıkları anlattı.

Görgü tanıklarından Garip çelik şunları söyledi:

"Basın açıklaması için gitmiştim. Gençler basın açıklaması yapacaktı. Hangi koşullar kobaniye geçeceklerini anlatıyorlardı. tam foto çekmeye çalışırken çok şiddetli bir patlama oldu. Cesetler her yere yayıldı. Cesetlerin altında kaldık o derece şiddetliydi. Tam basın açıklaması yapılırken oldu. Patlama diyoruz ama patlamanın şekli belli değil, canlı bomba olabilir. Bu daha önce tasarlanmış. İntihar saldırısı olabilir, çözemedik.
 

30494937.jpg

Gerçekten şok büyük bir kargaşa yaşandı. Kamera elimdeydi, insanlar şoka girdiler, sonra yaralılar taşınmaya başlandı. Ambulanslar çok geç geldi. Araçlar yaralıları almak istemedi, kargaşa çıktı.  Polisler havaya ateş etti. İnsanlar ağlayarak geliyor. Sabah yolda kontrol yoktu ama sonra gelenler kontrol edildi alana gelirlerken. Planlanmış olabilir. Biz İstanbul’dan geldik. Dün yola çıkıp geldik.Amara Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yapılıyordu. Patlama olurken kameram açıktı çekim yapıyordu, alttan üste doğru patlama oldu. Mantık olarak poşet içinde veya yerde olması mantıklı gelmiyor, canlı bomba ihtimali var. Kitlenin tam ortasında oldu. İstanbul’dan birlikte geldiğim arkadaşlarım hayatını kaybetti."

screenshot_1-032.png

AMARA KÜLTÜR MERKEZİ

Amara Kültür Merkezi, bölge halkının çeşitli kurslar aldığı ve yoğun olarak rağbet gören bir yer olarak biliniyor. Hem bölgede yaşayanlar, hem de kültür merkezine gelenler genellikle kültür merkezinin yanındaki çay bahçesinde oturuyor.

PATLAMA YERİNDE KARGAŞA

Patlamanın şiddetiyle bölgeye akın eden çok sayıda vatandaş, kurtarma çalışmalarının güçlükle sürdürülmesine yolaçtı. Bu nedenle polis bölgede toplananları uzaklaştırmak için büyük çaba harcıyor. Şanlıurfa kent merkezinden de ilçeye takviye polis ekipleri sevkedildi. Çevre il ve ilçelerden ambulanslar bölgeye gönderilirken, Diyarbakır'dan da ambulans helikopter ilçeye sevkedildi.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu öncülüğünde yaklaşık 300 kişi bu sabah 09.00 sıralarında Amara Kültür Merkezi bahçesinde toplandı. Burada toplu kahvaltı yapan grup, basın toplantısının ardından saat 12.00 sıralarında, Suruç'un karşısında bulunan Suriye'nin Kobani kentine gitmek üzere, sadece özen izinle geçiş yapılan Mürşitpınar Sınır Kapısı'na doğru yürüyüşe geçmeyi planladıkları ifade edildi.

Güneş anlamına gelen Amara Kültür Merkezi, DBP'li Belediye öncülüğünde ilçe halkının desteğiyle kuruldu. Burada el işi ve beceri kursları düzenlenip toplantılar yapılıyor.

GÖRGÜ TANIKLARI: CANLI BOMBA OLABİLİR

Şanlıurfa 'nın Suruç İlçesinde Amara Kültür Merkezi'nde meydana gelen patlamada ilk bilgilere göre 30 kişinin öldüğü bildiriliyor. Çok sayıda yaralının ise hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı'nın patlamanın olduğu bölgede incelemelerde bulunuyor.

Patlama esnasında bölgede bulunan görgü tanıklarının ifadesine göre, patlama Amara Kültür Merkezi'nin bahçesinde basın açıklaması yapıldığı sırada meydana geldi. Tanıkların ifadesine göre patlamanın canlı bomba olabileceği kaydediliyor. Patlamaya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken, patlama bölgesinde polisin incelemesi sürüyor.

DİYARBAKIR'DAN AMBULANSLAR SEVK EDİLDİ

Şanlıurfa Suruç'taki patlama sonrası Diyarbakır'dan çok sayıda kara ve hava ambulansı sevk edildi. İçişleri Bakanlığı : İlk belirlemelere göre saldırıda 30 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Can kaybının artmasından endişe edilmektedir. Bölgedeki hastanelerde 100’e yakın yaralı vatandaşımızın tedavisine devam edilmektedir.

EMNİYET MÜDÜRÜ VE JANDARMA KOMUTANI OLAY YERİNDE

Olayın ardından Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, İl Jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü de patlama yerine gelerek çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, patlamada intihar saldırısı ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Yaralılar ile ölenlerin cesetleri Suruç Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, yaralılardan durumu ağır olanlar ise Şanlıurfa'daki hastanelere sevkedildi. İlçede yaralılar için kan anonsları yapıldı. Çalışmalar sürerken, saat 13.30 itibarıyla çay bahçesinde hastane morguna kaldırılmayı bekleyen cesetlerin bulunduğu görüldü.

İKİNCİ PATLAMA İDDİASI

Bu arada sınır kesiminde ikinci bir patlama olduğu iddia edildi. Ancak Suriye sınırındaki Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın iki tarafında herhangi bir patlama olmazken, söz konusu patlamanın Kobani merkezde olduğu ve burada da yaralılar olduğu söylendi.

AK PARTİ'DEN SALDIRIYA KINAMA

AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Suruç İlçesi'nde meydana gelen bombalı saldırıyı düzenlenen basın açıklamasında kınadıklarını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Celaletttin Güvenç, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol ve diğer ilçe belediye başkanları ile teşkilat üyelerinin katıldığı açıklamada Beyazgül, Urfa'nın huzurunu bozmak isteyenlere Urfa halkının fırsat vermeyeceğini söyledi.

Beyazgül, açıklamasında şunları söyledi: "Suruç'ta, bir kısım vatandaşlarımıza saldırı olduğunu biraz önce öğrendik. Tabi ki, mağdurlara Allah'tan rahmet diliyoruz. Saldırı kimden gelirse gelsin, bu bir şiddettir, terördür, bunu kınıyoruz. Saldırıda, kime yapılırsa yapılsın bunlar bizim gözümüzde mağdurdur, mazlumdur. Urfa'nın huzuruna, ülkemizin huzuruna yapılan bir saldırıdır. Urfamız, geçmişten bu yana barış içerisinde huzur içerisinde kendi gelenekleriyle, örfüyle, adetiyle, hoş görüsüyle huzurlu bir kent olarak yaşamıştır. Urfalı'nın iradesi bundan sonra da bunu devam ettirmek yönündedir. Esas saldırı, Urfamıza olmuştur. Urfa halkına olmuştur. Bunu onaylamıyoruz. Saldırının detayları konusunda henüz detaylı bilgiye sahip değiliz. Bizim genel prensimiz; terör kimden gelirse gelsin, kınanması gereken bir husustur. Terörün adı, adresinin olmadığını biliyoruz. Orada yaralanan insanlara da, sağlık ve şifa diliyoruz. Şehrimiz adına bunların tekrarlanmamasını ümit ediyoruz. Saldırıyı bir kez daha terin ediyorum, kınıyorum. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı diliyorum. Ayrıca, Urfamızın huzur kenti olması özelliğini bozmak isteyenlere de Urfa halkı bu fırsatı vermeyecektir."

"BÖLGEDEN UZAKLAŞIN" ANONSU

Suruç Belediyesi'ne ait araçlardan Türkçe ve Kürtçe "İkinci bomba ihtimali var" denilerek halkın patlamanın meydana geldiği çay bahçesi çevresinden uzaklaşması istendi. Bu arada Kobani'deki patlamanın Suruç'taki patlamayla birlikte eş zamanlı olarak meydana geldiği belirtildi.

ABDULLAH GÜL: DAHA ÖNCE DİKKAT ÇEKTİĞİMİZ KONULAR BUNLAR

11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suruç'taki patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada; "Daha önce dikkat çektiğimiz konular bunlar. Ölenlere başsağlığı diliyorum" dedi.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU, SURUÇ'A KURTULMUŞ, ÖZTÜRK VE ÇELİK'İ GÖREVLENDİRDİ

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ndeki Amara Kültür Merkezi önünde meydana gelen patlamayla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı'ndan bilgi aldıktan sonra Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve 2 bakanı bölgeye giderek incelemelerde bulunmaları talimatı verdi. Başbakanlık kaynaklarından yapılan bilgilendirmeye göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suruç'taki patlamayla ilgili olayın hemen ardından İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'ten Suruç'taki gelişmeler ile ilgili bilgi aldığını, ardından Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e bölgeye gidip olayı yerinde inceleme talimatı verdi.

BAŞBAKANLIK'TA ŞANLIURFA'DAKİ SALDIRIYA İLİŞKİN KRİZ MASASI

Başbakanlık kaynakları, Suruç'taki gelişmelerle ilgili Başbakanlık'ta, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu başkanlığında bir kriz masası oluşturulduğunu açıkladı. Başbakanlık ayrıca Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Şanlıurfa Valisi ve Suruç Kaymakamından gelişmelerle ilgili bilgi almaya devam ettiğini de belirtti.

KILIÇDAROĞLU: TERÖRÜ VE ONU BESLEYENLERİ LANETLİYORUM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suruç'taki saldırı hakkında "Suruç'taki hain saldırı yüreklerimizi yaktı. Gencecik evlatlarımızı kaybetmenin acısı tarifsiz. Terörü ve onu besleyenleri lanetliyorum" dedi.

GENEL BAŞKAN KILIÇDAROĞLU'NUN TALİMATIYLA OLUŞTURULAN HEYET SURUÇ'A HAREKET ETTİ

CHP, bombalı saldırının yaşandığı ve 10'u aşkın insanın hayatını kaybettiği Suruç'a heyet gönderdi.

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, saldırının haberini alır almaz bir heyet oluşturulması ve saldırının tüm boyutlarıyla incelenmesi talimatı verdi. CHP Meclis Grubunun koordinasyonunda heyet, Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu ve Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker'den oluşturuldu. CHP'li Veli Ağbaba, bulunduğu memleketi Malatya'dan Suruç'a geçerken, Sezgin Tanrıkulu ile Mehmet Şeker de ilk uçakla Suruç'a hareket etti.

2015536.jpg

2015505-001.jpg2015515-001.jpg2015528-001.jpg