Seçmen MHP'den AK Parti'ye kayıyor

Seçmen MHP'den AK Parti'ye kayıyor

Gezici Araştırma Şirketi tarafından, Yapılan anketlere göreMHP seçmeni AK Parti'ye kayıyor.

Son yapılan kamouoyu yoklamasında CHP seçmeninin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılım oranının hızla arttığı tespit edildi. CHP'lilerin %95.8'i kesinlikle Ekmel beye oy vereceğini söylüyor. Bu da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ekmeleddin İhsanoğlu konusunda CHP tabanını ikna ettiğini gösteriyor. Gezici Araştırma Şirketi sahibi Murat Gezici'nin yaptırdığı son anketlere göre seçmenin sandığa gitmeme oranı 13.4'e kadar düştü. YSK'nın son seçim sonuçlarına göre yaptığı açıklamada sandığa gitmeme oran 10.6, bir önceki seçimler olan 2011'de ise 16.8'dir.
 
MHP'DEN AK PARTİ'YE KAYMA VAR
 
Gezici Araştırma Şirketi tarafından, 'Yapılan anketlere göre seçimlerde MHP'ye oy verenlerin % 21.6'sı kesinlikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a oy vereceklerini söylüyor. %5.8'i de verebilirim diyor. Toplamda bu kaymanın yüzde 27.4'de çıkma ihtimali yüksek. Yani Devlet Bahçeli, kendi gösterdiği Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu konusunda kendi tabanını ikna edebilmiş görünmüyor. Bilimsel veriler Erdoğan'ın Samsun, Yozgat ve Erzurum mitinglerindeki söylemlerinin MHP tabanı üzerinde istediği etkiyi gösterdiği sonucunu veriyor.
 
Sanıldığı gibi kopma CHP tabanında değil MHP tabanında yaşanıyor. Seçime doğru Devlet Bahçeli farklı bir çıkışta bulunmazsı bu kayıplar hızla artabilir.
 
MHP'de bu kayıplar nerede yaşanacak diye baktığımızda İç Anadolu bölgesi ve Karadeniziin batısından doğusuna gittikçe MHP tabanının gittikçe artan bir oranda Erdoğan'a oy vereceğini gösteriyor.
 
Doğu Anadolu bölgesinde Erzurum, Karadeniz bölgesinde Ordu, Samsun, Kastamonu, Karabük İç Anadolu Bölgesi'nde Yozgat, Sivas, Ankara, Konya, Kayseri, Akdenizde ise Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde olduğunu görüyoruz.
 
Vatandaşların sosyodemokrafik yapısına baktığımızda
 
Birinci sırada milliyetçiler
ikinci sırada çalışan kadınlar
Üçüncü sırada gençler (ancak %15'i kararsız)
ve kararsız seçmen sayısı da azaldı (%4.6)
 
%74 ERDOĞAN KAZANACAK DİYOR

Cumhurbaşkanlığı seçimini kimin kazanacağını inanıyorsunuz sorusuna vatandaşın %72.4'ü Recep Tayyip Erdoğan'ın kazanacağına inandığını söylüyor. %25'i Ekmeleddin İhsanoğlu'nun 2.6'sı ise Demirtaş'ın kazanacağına inandığını söylüyor.
 
Bu inanma oranını belirleyen en önemli etken ise medyanın algı yaratması. Erdoğan'ın kazanma oranının yüksekliği, adayların karnelerine artı eksi olarak yazılıyor. Erdoğan'ın kazanma ihtimalinin yüksek olması onun açısından puanları yükseğe taşıyor.
 
Milliyetçilerde kayma oranının yüksekliği "dış mihraklar" kelimesinde yer alıyor. Erdoğan'ın Başbakan olması ve gösterdiği tehlikenin ülkenin milli güvenliği ile  ilgili olduğunu belirtmesi MHP tabanında bir hassasiyet yaratıyor. Erdoğan'ın Başbakan olması nedeniyle seçmenin bu tedirginliğini arttırıyor. 
 
Bu seçimlerde MHP tabanından oy almanın anahtar kelimesi ise kim daha 'dindar' olduğu değil ancak kimin daha daha çok milliyetçi olduğu. 
 
Erdoğan da bu sihirli sözü bulmuş durumda.
 
Vatandaş medyayı yoğun olarak takip etmediğinden cumhurbaşkanlığı seçimlerini takip etmiyor. Tekip edenler ise öncelikle CHP tabanı, ikinci AK Parti tabanı son olarak da MHP tabanı geliyor. Halkın %65'e yakını Cumhurbaşkanlığı seçimine ait haberleri takip etmiyor.
 
MHP TABANI AÇILIMA İNANIYOR
 
Halkın yüzde 65'i ve her dört MHP'liden biri Erdoğan'ın Kürt meselesini çözebileceğini söylüyor. Akan kanın durmasını isteyen vatandaşların oranı ise %96'lara ulaşıyor.
 
Erdoğan'ın her gün bir ilde miting yaparak halka direk olarak ulaşıyor. Buradaki söylemleri haber niteliği taşımasından dolayı etki seçmen üzerinde artı etki yapıyor. Ekmeliddin İhsanoğlu'nun miting yapmak yerine kanaat önderlerini ziyaret ediyor. Bu da medyada daha az yer buluyor. 
 
Halkın yüzde 67'si Erdoğan'ı reformcu buluyor. Türkiye'de temel ihtiyaçlar konusundaki yatırımlarını (sağlık yatırımları) değişimin lideri olarak görülmesine yol açıyor. Bu da Erdoğan'ın liderlik konumunu güçlendiriyor.