Türkiye çocuklarının son hali işte budur !

Türkiye çocuklarının son hali işte budur !

Bugün 23 Nisan, hep neşeyle 'dolamadı' insan.. Neden mi ? Şu rakamlara siz de bir bakın..

 'O ülke bizden geri' diyeceğiniz pek çok ülkenin çocuk yoksulluğu durumu, Türkiye’den daha iyi çıktı.

Hürriyet'ten Can Mumay'ın haberine göre Türkiye resmi rakamlara göre 2006 yılından 2010 yılına kadar yoksullukla mücadelede kayda değer bir başarı elde etti. Fakat rakamlarına göre rüzgar şu an tersine dönmüş gibi gözüküyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) çocukların yoksulluk seviyesiyle ilgili olarak bir araştırma hazırladı. Türkiye'de TÜİK tarafından uygulanmakta olan Gelir ve Yaşam Koşulları Anketi 2011 yılı verilerinin kullanıldığı araştırmada ortaya çıkan sonuçlar çok ilginç. Türkiye’de çocuklar arasında ‘şiddetli maddi yoksulluk rakamlarına oranı’ yüzde 63.5. Romanya’da ise söz konusu oran yüzde 36. Çalışmayı hazırlayanlardan Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal ise bu noktayı şöyle özetliyor: “Araştırmayı hazırlarken ‘o ülke bizden geri’ diyeceğimiz pek çok ülkenin çocuk yoksulluğu durumunun Türkiye’den daha iyi olduğunu gördük”

Türkiye'de her üç çocuktan ikisi şiddetli maddi yoksunluk içinde yaşıyor. Bu oran batı bölgelerinde dört çocuktan ikiye düşerken, doğuda dört çocuktan üçe çıkıyor. Türkiye'deki çocukların yaşam koşulları, Avrupalı yaşıtlarının çok gerisinde kalıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (Betam) hazırladığı "Üç çocuktan ikisi şiddetli maddi yoksunluk çekiyor" başlıklı araştırmanın verilerine göre, çocuklarda şiddetli maddi yoksunluk oranı Türkiye'de yüzde 63.5 düzeyindeyken, bu oran Yunanistan'da yüzde 16.5, İtalya'da ise yüzde 12.4'e geriliyor.

BATIDA YOKSULLUK YÜZDE 50-55 ARASI

Çocuklarda şiddetli maddi yoksunluk sıklığı Türkiye'nin batı bölgelerinde yüzde 50-55 düzeyinde, doğu bölgelerinde ise yüzde 75'in üzerinde bulunuyor. Bölgelere ayrıntılı bakıldığında, doğu ile batı arasındaki derinlik dikkat çekiyor. Buna göre, şiddetli maddi yoksunluk çeken çocukların oranı Ege'de yüzde 50.9 düzeyindeyken, Güneydoğu Anadolu'da yüzde 80.9'u buluyor. Çocuklar arasında şiddetli maddi yoksunluk İstanbul'da yüzde 61.7, Akdeniz'de ise yüzde 64.5'e çıkıyor. Araştırmada, hem İstanbul'un hem Akdeniz'in yoğun göç alan bölgeler olduğuna dikkat çekiliyor. Araştırma sonuçları, Türkiye'de protein ihtiyacını karşılayamayan çocukların oranının 64.7, ısınma ihtiyacını karşılayamayanların oranının 39.9, giyim ihtiyacını karşılayamayanların oranının ise yüzde 40.0 düzeyinde olduğunu gösterdi.

9 KALEMDEN 4'Ü

Betam araştırmayı, Türkiye'deki Gelir ve Yaşam Koşulları Anketleri verilerini Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) ölçütlerini kullanarak yapıyor.

Buna göre, kira ve faturaların ödenmesi, evin ısınma ihtiyacının yeterince karşılanması, beklenmedik harcamaların karşılanması, her iki günde bir et, balık ya da protein eşdeğer gıdaların tüketilmesi, evden uzakta bir haftalık tatil masrafının karşılanması, bir arabaya, bir çamaşır makinesine, bir renkli televizyona, bir telefona sahip olunması olarak belirlenen 9 kalemden 4'ünü yerine getiremeyen bireyler şiddetli maddi yoksunluk içerisinde kabul ediliyor.

YOKSULLUK ÇOK YÜKSEK ÇIKTI

Araştırmayı hazırlayanlardan BETAM Yrd. Doç Dr. Gökçe Uysal, “ Yoksulluk zor ölçülen bir şey. Biz bu araştırmayı kullanırken Avrupa Birliği’nin kabul ettiği tarafından kullanılan bir ölçüyü kullandık. Çocuk yoksulluğu çok yüksek çıktı. Avrupa’da az gelişmiş gördüğümüz ülkelerin durumunun Türkiye’nin durumunun daha iyi olduğunu gördük” dedi.