''Obama ile Zarif tokalaştı''

''Obama ile Zarif tokalaştı''
Güncelleme:

Dünyaca ünlü haber ajansı Reuters haber ajansı, Obama ile İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in BM zirvesinde tokalaştığını duyurdu.

ABD Başkanı Barack Obama ile İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in New York'taki Birleşmiş Milletler zirvesinde tokalaştığı açıklandı. Reuters son dakika haberi olarak duyurduğu gelişmeyi, "tarihi olay" diye niteledi.

Reuters'a konuşan İranlı bir yetkili, "Bu olay şans eseri gerçekleşti. İranCumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasından sonra yaşandı" dedi.

İsmi açıklanmayan üst düzey yetkili, "Önceden planlanan bir şey değildi. Birkaç saniye içinde oldu. Ayrıca birbirlerini selamladılar" diye konuştu.

"ÇARPIŞIP EL SIKIŞTILAR" İDDİASI
İran haber ajansı ISNA ise adı belirtilmeyen bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Obama ve Zarif'in Genel Kurul'da çarpıştıktan sonra el sıkıştığını öne sürdü.

560a61280f254429d08c9fee.jpg

ULUSLARARASI BASINDAN BÜYÜK İLGİ
Batı basını, söz konusu tokalaşmanın, uzun yıllardır aralarında soğuk rüzgarlar esen ABD ile İran'ın ilişkilerinde son dönemde yaşanan görece yakınlaşmada gelinen son nokta olduğu görüşünde.

Reuters, 30 yılı aşkın süre sonra, bir ABD başkanı ile tokalaşan en üst düzey yetkilinin Zarif olduğunu belirtti.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler İran'da 1979 yılında gerçekleşen devrimin ardından kesilmişti. Ancak ABD ile İran arasındaki ilişkilerde, Batılı devletlerleTahran arasında Temmuz ayında varılan nükleer anlaşmadan bu yana olumlu adımlar atıldı.