302 terörist daha öldürüldü

302 terörist daha öldürüldü
Güncelleme:

Irak'ın kuzeyindeki Türkmen kenti Telafer'de DEAŞ'a büyük darbe vuruldu.

Irak'ın kuzeyindeki Türkmen kentinde kuşatılan terör örgütü IŞİD, ağır kayıplar vererek geri çekiliyor.

Şiddetli çatışmaların yaşandığı ilçenin batısındaki Cezire, Hadra ve Vihda mahalleleri teröristlerden temizlendi.

Reuters haber ajansı, kentin dış mahallelerindeki sokaklarda gerçekleşen çatışmaların fotoğraflarını dünyaya servis etti. Irak güçlerinin tanklar ve zırhlı araçlarla IŞİD'lileri püskürttüğü görülüyor.

Musul'un yaklaşık 60 kilometre batısındaki Telafer'deki operasyon altıncı gününe girerken, Irak Ordu birlikleri 302 IŞİD teröristinin öldürüldüğünü açıkladı.

Telafer, katil sürüsü IŞİD'in Irak'taki son kalesi olma özelliğini taşıyor. Geçen hafta Pazar günü başlayan operasyonda Telafer'in merkezine hafta içinde ilk kez girilmişti.

Örgütün bina ve askeri üslerin savaş uçakları tarafından vurulmaması için Türkmen kentindeki flamalarını indirdiği bildiriliyor.

2 bin kadar militan var

Irak'ta en büyük ikinci kent Musul'un katil sürüsü IŞİD'den geçen ay kurtarılmasıyla, sıra Telafer'e gelmişti. Haziran 2014'ten bu yana terör örgütünün eline geçen Telafer'de, yaklaşık 2 bin IŞİD militanının bulunduğu tahmin ediliyor. Yerel kaynaklar, ilçede savaşan teröristler arasında çok sayıda yabancı militanın bulunduğunu ve ailelerinin de Telafer'de olduğunu aktarıyor.

Telafer operasyonunda, batı ve güney cephelerinde İran destekli Şii milisler Haşdi Şabi de yer alıyor. Türkiye, sicili hayli kötü olan Haşdi Şabi'nin Türkmen kenti Telafer'e girmesine şiddetle karşı çıkıyor. Iraklı yetkililer, daha önce yaptıkları açıklamalarda Haşdi Şabi'nin kent içine girmeyeceğini birçok kez duyurmuştu ancak şu anki durum belirsiz. Şii örgütün çok sayıda Sünni Iraklıyı yargısız infaz ettiği Birleşmiş Milletler raporlarına girmişti.

30 bin sivil kapana kısılmış halde

Birleşmiş Milletler (BM), yaklaşık 30 bin sivilin terör örgütünün elinde mahsur kaldığını açıkladı. Sivillerin tıpkı Musul'da olduğu gibi canlı kalkan olarak kullanılmasından ve kaçmaya çalışanların IŞİD'liler tarafından vurulmasından korkuluyor.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ise, Telafer'den son dört günde kaçan 3 bin 200 sivilin Musul'un güneyindeki iki kampa yerleştirildiğini duyurdu.

Gelecek günlerde binlerce sivilin daha güvenli bölgelere kaçması bekleniyor.