ABD Dışişleri Bakanı Blinken'den F-16 açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'den F-16 açıklaması
Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile ortak basın toplantısı düzenledi. Blinken, F-16 konusunda Biden yönetiminin Türkiye'yi desteklediğini söyledi.

Göreve iki yıl önce başlayan ve ilk kez Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

İki bakan Ankara’da ortak basın toplantısı düzenledi. Blinken daha sonra Anıtkabir'e gidecek ve ardından  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

Çavuşoğlu basın toplantısında şöyle konuştu:

Deprem felaketinden sonra ABD'den destek ve taziye mesajları aldık. Değerli mevkidaşım Blinken da ziyaretinden önce iki defa arayarak destekte bulundu. Dün deprem felaketinden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunduk.

ABD ile geniş bir gündemimiz var. Toplu mekanizmanın toplantısını senede iki defa yapmak istiyoruz. Sorunları ve sınamaları etkin bir şekilde çözmek istiyoruz. 100 milyar dolar hedefine ulaşmayı hedefliyoruz.

F-16 ALIMI
Tek taraflı yaptırımlar nedeniyle savunma sanayi alanında zorluklar yaşıyoruz, bunların aşılmasını bekliyoruz. ABD yönetimi, F-16 satımını destekliyor. Kongre'de her zaman zorluklar çıkabiliyor, bu sürecin engellenmemesi gerekiyor.

VİZE SÜRECİ
Terörle mücadele her zaman ortak gündemimiz. PKK YGP'ye ve FETÖ'ye verilen desteğe son verilmesi gerekiyor. Vize sürecini de ele aldık, vize başvurularının hızlandırılması konusundaki talebimizi ilettik. Uluslararası ve bölgesel konuları da ele aldık.

İKİ ÜLKENİN NATO'YA ÜYELİĞİ
NATO'nun genişlemesini de her zaman olduğu gibi değerlendirdik. Türkiye olarak iki aday ülkeden taleplerimizi dile getirdik. Açık ve verimli toplantımız için teşekkür ediyor, bu zor zamanlardaki destekleri için teşekkür ediyorum.

BLINKEN: HER KONUDA AYNI FİKİRDE OLAMAYIZ

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

ABD halkı burada sizi desteklemek üzere yanınızdadır. Dün ilk durağım olarak İncirlik Üssü'ne gittim, yanımda Sayın Çavuşoğlu vardı. Hatay'daki yıkımı gördüm, bunu tarif etmek çok zor. Yıkımı sözlerle ifade etmek çok zor.

Başkan Biden, yardımda bulunulması için anında emir verdi. Yüzlerce yetkiliyi felakete müdahale etmesi için bölgeye gönderdik. 1000 ton miktarında bir barınma, mutfak malzemesi gönderdik. Türkiye, bu süreçte uzun bir dönemden geçecek.

Türkiye ile ortak çıkarlarımız var. Her zaman aynı fikirde olmayabiliyoruz, ancak zor zamanlarda beraberiz. Uluslararası terörizm konusunda Türkiye ile yakın çalışıyoruz. Son derece güçlü ekonomik ilişkilerimiz mevcut.

Ortak güvenlik konularında her zaman yan yanayız. Karadeniz'deki koruma ve Ukrayna kıyılarının korunmasında Montrö çok önemli. ABD, Türkiye'nin uzun süredir NATO üyeliğini takdir etmekte. Türkiye ve ABD aynı zamanda uluslararası terörizm konusundaki çalışmaları devam etmektedir. Türkiye'nin Yunanistan ve Ermenistan ile ilişkileri çok önemli. Türkiye'nin NATO'nun içerisinde hava gücü çok önemli.

SORU-CEVAP
"F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satışında Kongre'deki süreç belirsiz. Bu ne zaman çözülür?" sorusunu yanıtlayan Blinken, "Biden Türkiye'yi desteklemektedir. Türkiye'nin ulusal çıkarı ve NATO çıkarı için ortak harekat gücü önemli. Bunun için bir değerlendirme yapamam. F-16'nın modernizasyonu konusunda çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, "F-16 konusundaki beklentilerimizi açıkça dile getirdim. Biz bir taraftan heyetlerimizle birlikte Kongre üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ABD hükümetinden de gerekli desteği bekliyoruz. Bu konuda ortak duruş sergilemek bence kritik öneme sahip. F-35 konusunda, biz bunun ortağıydık CAATSA yaptırımları kapsamında Türkiye tek taraflı olarak çıkarıldı. Ödememizin geri verilmesini beklemek hakkımız" ifadelerini kullandı.

"Türk-ABD ilişkilerinde birçok görüş ayrılığı var, S-400, Suriye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği gibi. Deprem sonrasında ABD'nin desteğini görüyoruz, bu ilişkileri olumlu etkiler mi?" sorusunu yanıtlayan Çavuşoğlu, "Zor günlerdeki dayanışma önemli. ABD ile görüş ayrılıklarımız belli, ilişkilerimizi geliştirme arzumuz ortada. Yunanistan Dışişleri Bakanı geldiği zaman dediğim gibi bizim ilişkilerimizi geliştirmek için zor günleri, felaketleri beklememize gerek, samimi adımlar atmamız gerek" dedi.

Blinken ise, "Türkiye ve ABD uzun zamandır ikili ilişkiler ve bölgesel konularda ortak çalışmaktadır. F-16 konusunda tarih veremiyorum ama hükümet olarak aynı fikirdeyiz. Bu çok önemli bir konu bizim için, NATO'nun ortak harekat kapasitesinin artırmak için. İsveç ve Finlandiya'nın en kısa sürede katılmasını diliyoruz" dedi.