''Obama cehenneme kadar yolun var''

''Obama cehenneme kadar yolun var''
Güncelleme:

Filipinler Devlet Başkanı ABD Başkanı Obama ve AB hakkında çok tartışılacak açıklamalarda bulundu.

Yerel yetkililer ve işadamlarına seslenen Duterte, ABD’nin Filipinler’in uyuşturucu ticaretiyle savaş taktiklerine yönelik eleştirilerinden hayal kırıklığına uğradığını söyledi. AB’ye ise “Arafı seçmen daha iyi, çünkü cehennem doldu” dedi.

Washington’ı ‘güvenilmez bir müttefik’ olarak tanımlayan Duterte, “Bize yardım etmek yerine, ilk eleştiren bu ülkenin dışişleri bakanlığı oldu. O zaman cehenneme kadar yolun var Sayın Obama, cehenneme git” dedi.

Bu açıklamanın ardından ilerleyen saatlerde bir kez daha konuşan Duterte, “Sonunda Amerika’yla ayrılacağım. Rusya ya da Çin’e gitmeyi tercih ederim” diye konuştu.

ABD’nin Manila Yönetimi’ne silah satmayı reddettiğini söyleyen Duterte, “Eğer sen silah satmak istemezsen, Rusya’ya giderim. Generalleri Rusya’ya gönderirim. Rusya ‘endişenme, ihtiyacınız olan her şeye sahibiz ve size vereceğiz’ dedi” şeklinde konuştu.

Duterte, Çin’in de Filipinler’e silah satmaya hazır olduğunu söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Duterte’nin yorumları hakkında şu değerlendirmede bulundu: “Bu sağlam ve iki ülkenin yararına olan bir ortaklık. ABD ve Filipinler arasındaki diplomatik iletişim kanalları açık kalmaya devam edecek. Bu güçlü ortaklığı korurken bile ABD, yargısız infazlar konusundaki endişelerini dile getirmekten tereddüt etmeyecektir”

HOLOKOST AÇIKLAMASI DA ÇOK TEPKİ ÇEKTİ

Duterte’nin geçen günlerde uyuşturucuyla mücadele yöntemlerini Yahudi Soykırımı’na benzettiği açıklaması epey tepki çekmişti.

Filipinler Devlet Başkanı, “Hitler, 3 milyon Yahudi'yi katletti. Filipinler'de 3 milyon uyuşturucu bağımlısı var. Ben de bunları katletmekten mutlu olacağım. Hitler'in kurbanları masum kişilerdi. Benim hedefimdekiler ise suçlular. Eğer Almanya'nın Hitler'i varsa Filipin'in de…” demişti.

O…. ÇOCUĞU DEMİŞTİ

Washington ile Duterte arasındaki sözlü atışmalar, Obama’nın 6 Eylül’de Laos’ta yapılması beklenen ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) zirvesi öncesinde Filipinler hükümetinin “uyuşturucu ile mücadele kapsamında yaptığı yargısız infazları” Duterte ile ikili görüşmelerine taşıyacağını açıklamasıyla alevlenmişti.

Obama-Duterte görüşmesi, Filipinli liderin “O…. çocuğu, eğer bunu yaparsan görüşmede suratına küfredeceğim” demesiyle ABD tarafından iptal edilmişti.