Esad ve PYD'den zorla askerlik dayatması

Esad ve PYD'den zorla askerlik dayatması
Güncelleme:

PKK'nın Suriye kolu olan PYD ve rejim güçleri gençleri zorla askere alıyor.

Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu  PYD ve esad rejimi güçlerinin ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke ilinde gençleri  zorla askere aldıkları bildirildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye  göre, PYD ve rejim güçleri Haseke'de gençleri zorla askere almak için adeta  yarışıyor. Rejim güçlerinin yüzde 25'ini, PYD'ninse kalanını kontrol ettiği ilde,  iki taraf arasında kimi zaman çatışmalar da yaşanıyor. Aralarında askerliğini  yapmış erkeklerin, çocuk ve kadınların da olduğu halk, iki taraf arasında  sıkışmış durumda. 
 
PYD'nin zorla askere aldığı gençleri, bir aylık eğitimin ardından  zorla savaştırdığı da belirtiliyor. Eğitimin fiziki aktivitelerin yanı sıra  PKK'nın ideolojik fikirlerini de içerdiği  ifade ediliyor.
 
Rejim güçleri ise okul hayatları devam eden gençleri, tecil  belgelerine aldırmadan askere alıyor. Kaynaklar, bu uygulamaların binlerce gencin  Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) ve Türkiye'ye kaçmasına sebep olduğunu belirtiyor.
 
Hasekeli genç A.H, AA muhabirine yaptığı açıklamada yaşadığı yerin  kendisi için "hapishaneye dönüştüğünü" söyledi. PYD ve rejimin güçlerinin şehirde  sürekli asker toparlamak için devriye gezmesi nedeniyle çalışamadığından yakınan  genç, bu yüzden ailesinin maddi açıdan zor duruma düştüğünü anlattı.
 
Bir diğer ilçe sakini 29 yaşındaki evli ve çocuklu D.H. isimli genç  de, "Ben 3 yılaskerlik yaptım ama şimdi hem rejim hem PYD tarafından askerlik  için aranıyorum. Evimden sadece geceleri çıkabiliyorum ve ailemi geçindirmek için  çalışamıyorum" dedi.
 
PYD geçen haftalarda kontrolünde tuttuğu bölgelerde uyguladığı 6 ay  süreli "zorunlu askerlik" uygulamasını 3 ay daha uzatmıştı.
 
Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün (SNHR) 18 Ocak'ta yayımladığı raporda,  PYD'nin Haseke'nin çeşitli yerlerinde en az bin 651 kişiyi keyfi olarak  tutukladığı vurgulanmıştı. İçlerinde 14 ve 16 yaşlarında çocukların da evlerinden  alınarak, zorla askere alındıkları ve akıbetlerinin bilinmediği ifade edilmişti.  Raporda kadınlara yönelik hak ihlallerine de yer verilerek, PYD'nin askeri gücü  YPG'nin kadınları Haseke, Kamışlı ve Afrin'de örgüte katılmalarını sağlamak üzere  zorla alıkoyduğuna dikkat çekilmişti.