Esed Türkmenlere saldırdı

Esed Türkmenlere saldırdı
Güncelleme:

Suriye’de Esed rejimine bağlı birlikler, Türkmenlerin yaşadığı Türkmen Dağı bölgesine saldırdı.

Suriye Türkmenlerinin önemli yerleşim yerlerinden biri olan Bayır Bucak'a bağlı Türkmen Dağı bölgesi, Esed-Rus-İran-Hizbullah ittifakının yoğun ateşi altında. Türkmen Dağı'na yönelik önceki gün başlatılan saldırılarda 20 Türkmen savaşı hayatını kaybetti, 60'dan fazla savaşçı ise yaralandı. Türkmenlerin yaşadığı bölgelere yönelik başlatılan saldırılara, İran ve Irak'tan getirilen Şii militanlar, Lübnan Hizbullahı ile Reyhanlı katliamını organize eden Mihraç Ural isimli teröristin başında bulunduğu Mukaveme-i Suriye isimli grubun da içinde olduğu yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı değerlendiriliyor.

KÖYÜ ELE GEÇİRDİLER

Gerçekleştirilen saldırılarda Türkmen ve Kürt dağlarına hakim noktada bulunan Gumam Köyü rejim tarafından ele geçirildi ve sahil yoluna yapılan geçişler kapandı. Tepede bulunan Gumam Köyü'nden yerleşim yerlerine de yoğun saldırılar gerçekleştiriliyor. Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklıkta bulunan bu alan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in memleketi olan ve rejimin kalesi olarak gösterilen Lazkiye şehir merkezine 25 kilometre mesafede bulunuyor.

RUSYA FÜZELERLE DESTEK VERDİ

Rejim yanlısı kara birliklerinin bu ilerleyişinde Rusların Lazkiye ve Tartus limanlarında demirli savaş gemilerinden gönderdikleri füzeler etkili oldu. Türkmen yetkililere göre sadece 1 kilometrelik alana onlarca güdümlü füze atıldı. 2. Sahil Tümeni Komutanı Ebu Fadıl, önceki gün Türkmen gruplara yönelik başlatılan bu saldırının iç savaşın en ağır saldırısı olduğu değerlendirmesi yaptı.

MUHALİFLERDEN YARDIM GELDİ

Öte yandan bölge kırsalında konuşlu diğer muhalif örgütlerin bir kısmının ise Türkmen Tugaylarına destek olmak için çok sayıda savaşçısını Türkmen Dağı'na gönderdikleri öğrenildi. Asker gönderen gruplar arasında uzun yıllar Çeçenistan'daki Rus işgaline karşı savaşan Müslim Şişani'nin başında olduğu Cunduş Şam grubu da bulunuyor.

SINIR KAPISINA DAYANACAK

Arpalı Sınır Kapısı'na yakın bölgede bulunan Türkmen Dağı'nda Esed hakimiyeti gerçekleşirse, Türkiye ile Esed arasında yeniden kapı komşuluğu başlayacak. 5 yıldır devam eden iç savaşta Şam yönetimi sınır kapılarının kontrolünü ÖSO, IŞİD ve YPG'ye kaptırmıştı.