Halep'te neler oluyor ? İşte son durum...

Halep'te neler oluyor ? İşte son durum...
Güncelleme:

Suriye'nin Halep kentinde ateşkes sağlandı ancak tahliyelerde gecikme yaşanıyor.

Suriye'nin Halep şehrindeki çatışmaların durdurulması için dün akşam sağlanan ateşkesin ardından gözler bu kente çevrildi.

Türkiye ve Rusya'nın arabuluculuğunda sağlanan ateşkes, Halep'in doğusunda sıkışan sivillerin ve muhalif güçlerin şehirden tahliye edilmesini öngörüyor. Türkhükümetinden bir kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre, muhalif savaşçılar ve ailelerinin yanı sıra muhalifleri destekleyen siviller Çarşamba akşamına kadar Halep'i terk edebilecek. 

Ancak Reuters'ın haberine göre, TSİ 06.00'da başlaması planlanan tahliyede gecikmeler yaşanıyor.

Reuters'a bilgi veren bir görgü tanığı, tahliye işlemleri için üzerinde anlaşılan noktada bekleyen 20 otobüsün motorlarının çalıştığını ancak henüz Halep'in doğusunda muhaliflerin bulunduğu bölgelere hareket etmediklerini aktardı.

Ajansa konuşan muhalif kaynaklar, ateşkesin sürdüğünü fakat gecikmenin nedenini bilmediklerini ifade ettiler.

Reuters'a göre, Halep'teki muhalif yetkililer, anlaşmaya İran destekli Şii milislerin engel olmaya çalıştığını öne sürdü. Muhaliflere yakın Orient TV, tahliye planının Perşembe gününe sarkabileceğini iddia etti.

YARALILARIN TAHLİYESİ BAŞLADI

Büyük tahliye için otobüsler Halep yakınında oluşturulan güvenli bölgede hazır bekletilirken, yaralı çocuk ve kadınlardan oluşan ilk grupların İdlib'e doğru sevk edilmesine başlandı.

İHA'nın haberine göre, Halep'te kuşatma altında bulunan çoğunluğu kadın, çocuk ve yaralılardan oluşan Suriyelilerin tahliye işlemleri sabaha karşı başladı. Buldukları minibüslerle İdlib'e doğru harekete geçen Suriyeli grupların önü rejim askerleri tarafından kesildi. TSİ 06.00'dan sonra geçişlerine izin verilen Halepli vatandaşlar, İdlib'e doğru hareket etti.

BM: PLANA DAHİL DEĞİLİZ

Öte yandan Birleşmiş Milletler, Doğu Halep'ten muhalif güçlerin ve sivillerin tahliyesi için yapılan planlara dahil olmadıklarını ancak bir tahliye halinde örgütün yardıma hazır olduğunu açıkladı.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Bürosu'ndan (UNOCHA) yapılan yazılı açıklamada, "(BM) kentin kuşatma altındaki bölümünden yaralı, hasta ve korunmaya muhtaç sivillerin kendi istekleriyle ve güven içinde tahliye edilmelerini kolaylaştırmaya hazırdır" denildi.

TÜRKİYE 80 BİN KİŞİLİK ÇADIR KENT KURACAK

Ateşkese arabulucuk eden Türkiye, Halep'i terk etmesi beklenen 80 bin sivili barındırmak için hazırlık yaptığını duyurdu. Açıklamayı Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter'dan yaptı.