Irak Başbakanı'ndan Türkiye'ye çağrı: Geri çekilin

Irak Başbakanı'ndan Türkiye'ye çağrı: Geri çekilin
Güncelleme:

Irak Başbakanı İbadi, nöbet değişimi için Musul'a giden Türk askeri birliğinin geri çekilmesini istedi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, nöbet değişimi için Musul'un yakınlarına gelen Türk askeri birliğiyle ilgili, "Sayısı 1 Alay civarında olan Türk askeri birliğinin yanındaki tank ve silahlarla Irak güçlerini eğitme gerekçesiyle izin almadan ülke topraklarına girdiğini öğrendik ve Bu Irak'ın egemenliğine karşı riskli bir ihlaldir" dedi. 

Basın ofisinden yapılan açıklamada İbadi, "Türkiye'den komşuluk ilişkisine saygı gösterip derhal Irak topraklarından çekilmesini talep ediyoruz" ifadelerine yer verdi. 

AA muhabirinin bölgedeki kaynaklardan aldığı bilgiye göre, 2,5 yıldır Peşmergenin eğitimi için Musul yakınlarında bulunan Türk birliğinin görev değişimi nedeniyle dün Başika bölgesine 150 civarında asker karayoluyla gönderilmişti. Birliklerin nöbet değişimi dolayısıyla 20-25 tank da bölgeye intikal etmişti.

IRAK CUMHURBAŞKANI: BÖLGESEL GERGİNLİK ARTAR

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Türk askerlerinin Musul yakınlarına sevk edilmesinin uluslararası hukukun ihlali olduğunu öne sürdü ve bunun bölgesel gerginliği artıracağını savundu.

Türkiye'den, askerleri çekmesini isteyen Masum, Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan da ülkenin egemenlik ve bağımsızlığını korumak için gereken önlemleri almasını talep etti.

Musul yakınlarına gönderilen Türk askerlerinin, IŞİD'le mücadele eden güçlere eğitim vereceği belirtilmişti.