İsrail'den İran açıklaması: ''Saldırıya hazırız''

İsrail'den İran açıklaması: ''Saldırıya hazırız''
Güncelleme:

İsrail Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Herzl Hatevi, İsrail'in İran'ın saldırılarına karşılık vereceğini ve saldırıya hazır olduğunu söyledi.

İran'ın pazar günü başlattığı saldırıda hafif hasar alan Nevatim Hava Üssü'nde yaptığı açıklamada Hatevi, "İsrail devletine çok sayıda füze, seyir füzesi ve insansız hava araçlarıyla yapılan bu saldırı karşılığını bulacaktır" dedi. 

Hatevi ziyarette İsrailli askerlere, "Bence fazlasıyla hazırsınız ve ileride ihtiyaç duyacağımız kapasitenize fazlasıyla güveniyorum" diye konuştu. 

İsrail Genelkurmay Başkanı, İran'a nasıl ve ne zaman karşılık verileceğiyle ilgili bir açıklamada bulunmadı.

İran'ın pazar gecesi İsrail'e 200'den fazla füze ve İHA'yla gerçekleştirdiği saldırıdan sonra gözler Binyamin Netanyahu yönetiminin vereceği tepkiye dönmüştü. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok NATO ülkesi Tel Aviv'e itidal çağrısı yapsa İsrail basınına yansıyan haberler karşı saldırı kararı alınabileceği yönündeydi. ABD, bir karşı saldırıya katılmayacağını ve İsrail'e destek vermeyeceğini Netanyahu'ya bildirmişti.

Katar ve ABD'den çağrı

Katar Savunma Bakanı Halid el-Attiye ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İran-İsrail gerilimine ilişkin, "bölgedeki gerilimin azaltılması gerekliliği" çağrısında bulundu.

Katar Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Atiyye ve ABD'li mevkidaşı Austin telefonda görüştü.

Bölgedeki durumun ve son gelişmelerin ele alındığı görüşmede Attiye ve Austin, "tüm tarafların kendine hakim olması, sükunet ve gerilimin azaltılması gerekliliğine" dikkati çekti

Ne olmuştu?

İran, nisan ayında Şam'daki konsolosluklarına gerçekleştirilen saldırıya karşılık olarak İsrail'e karşı saldırı düzenledi. Tahran, İsrail'e yüzlerce füze ve insansız hava aracı gönderirken, İsrail ABD ve Britanya gibi müttefiklerinin de desteğiyle çoğunu topraklarına ulaşmadan düşürmeyi başardı.

İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, saldırının 1 Nisan'daki İsrail saldırısına karşı "meşru müdafaa" olarak düzenlendiğini söylerken, Tel Aviv'in karşılık vermemesi durumunda başka saldırı düzenlemeyeceklerinin sinyalini verdi. Tahran'ın Daimi Temsilciliği, "Meselenin sonuçlandığı düşünülebilir. Ancak İsrail rejiminin bir hata daha yapması durumunda İran'ın tepkisi çok daha sert olacaktır. Bu, İran ile haydut İsrail rejimi arasındaki, ABD'nin UZAK DURMASI GEREKEN bir çatışmadır!” ifadelerini kullandı. 

İsrail ordusu, İran'ın saldırıda 200'den fazla dron, balistik füze ve seyir füzesi kullandığını ifade etti. 

İran'ın saldırısından sonra gözler İsrail'in bir karşılık verip vermeyeceğine çevrildi. İsrail ve Arap medyasında yer alan haberlere göre savaş kabinesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı'na "karşılık kararını verme" konusunda yetki verdi. 

Etiketler İsrail İran saldırı