İtalya'da Türkiye açıklaması

İtalya'da Türkiye açıklaması
Güncelleme:

İtalya Başbakanı Renzi, Türkiye ile AB arasındaki ilişkileri yorumladı.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, sığınmacı krizine ilişkin AB-Türkiye arasında anlaşma yolu aranmasına ilişkin, "Bu doğrudur, ancak her ne pahasına olursa olsun değil. Bizim insan hakları ve basın özgürlüğü gibi temel ilkelerimiz de var" ifadelerini kullandı.

 

Matteo Renzi, 17-18 Mart'ta Brüksel'de toplanacak olan Avrupa Birliği (AB) Konseyi ve Türkiye ile göç krizine ilişkin yapılacak zirve öncesi parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde milletvekillerine bilgilendirmede bulundu.

Öncelikle Avrupa Birliği (AB) Konseyi'nin 1 ayda üç kez, aynı konu için toplanmasını eleştiren Renzi, "Bu, bir şeylerin yolunda gitmediğini gösteriyor" dedi.

AB'nin kararlar almakta zorlandığına dikkat çeken Renzi, aynı argümanların sürekli tekrar edildiğini belirterek, AB kurumlarının yeni bir enerji ve kararlı bir değişime ihtiyacı olduğunu savundu.

"İNSAN HAKLARI VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ TEMEL İLKELERİMİZDİR"

Sığınmacı krizine yönelik muhtemel anlaşmanın, Türkiye ile AB arasındaki tarihi ilişkileri telafi etme yeri olmadığını dile getiren Renzi, "Gerek sol partiler gerekse de sağ partiler iktidardayken İtalya bu konuda (Türkiye'nin AB üyeliği) hep, bu yüzyılın ilk on yılında Türkiye ile aynı şeyleri söyledi. Belki bu pozisyon eşsizdir, ama biz bu konuda her zaman bu pozisyonda durduk. Diğer bazı ülkeler böyle yapmadı, zira Türkiye ile yürütülen müzakerelerin önünü kestiler, ancak şimdi durum o zamankinden farklı" diye konuştu.

"Türkiye ile anlaşma yolu aramak doğrudur, ancak bu her ne pahasına olursa değil" diye sözlerini sürdüren İtalyan lider, "Türkiye ile müzakerelerde bazı ilkeler vurgulanıyor ki, bunlar insan hakları ve basın özgürlüğünden başlayarak ve kıtamızın kimliğini yansıtan, bizim için temel ilkelerdir" dedi.

"AVRUPA MARS'A GİDİYOR, AMA İDOMENİ GÖÇMEN KAMPINDA KALIYOR"

Avrupa ile Rusya'nın ortak girişimi olan ve Proton roketinin fırlatılmasıyla başlayan Mars'ta yaşam arama misyonuna da atıfta bulunan Renzi, bundan gurur duyduklarını dile getirerek, "Avrupa Mars'a gidiyor, ancak İdomeni'de (Yunanistan'ın Makedonya sınırındaki göçmen kampı) duruyor. Orada bir anne, yeni doğan bebeğini bir şişe suyla yıkamak zorunda kaldı, çünkü o bebek, bizim göçmen kamplarımızdan birinde, bizim kıtamızda doğdu" diye konuştu.

Bu manzaraların yaşanmaması için AB'nin Türkiye ile kolayca anlaşma yoluna varması gerektiğini öne süren Renzi, "Ancak bunu kuruluş değerlerimize sadık kalarak yapmalıyız" diye ekledi.

"TERÖRE TESLİM OLMAYACAĞIZ"

Terörün yeniden dirildiği bir dönemden geçtiklerini ve terör şiddetinin tüm dünyaya dokunduğunu söyleyen Renzi, "Bu hafta bunun ceremesini Türkiye ve Fildişi Sahili çekti. Oralarda günlük hayatın sembollerini hedef aldılar. Terörizm meselesi, kültüre yatırımları artırarak cevap vermeden çözülemez" şeklinde konuştu.

Ankara'da yaşanan son terör saldırısını da hatırlatarak, bunu "korkunç" diye niteleyen Renzi, Türk halkı ve saldırıda ölenlerin yakınları ile yaralılara yakınlıklarını ve dayanışmalarını da ifade etti.

Renzi, "Terör tehdidi, ardında ölümler bırakarak devam ediyor ve Avrupa fikrini vuruyor. Buna teslim olmayacağız" ifadelerini kullandı.