Rehine krizi kanlı bitti: En az 27 ölü

Rehine krizi kanlı bitti: En az 27 ölü

Batı Afrika ülkelerinden olan Mali'de lüks bir otele silahlı baskın düzenlendi. Baskında en az 27 kişi öldü.

Mali'nin başkenti Bamako'da silahlı saldırganlar, lüks bir oteldeki 170 kişiyi rehin aldı. DHA'nın haberine göre, rehineler arasındaki yedi THY personelinin tamamı kurtarıldı. En az 27 kişinin öldüğü otele giren Mali özel harekat güçlerinin düzenlediği operasyon sona erdi. Eylemi El Kaide bağlantılı El Murabitun üstlendi. Mali'de Ağustos ayındaki benzer bir saldırıyı da aynı örgüt gerçekleştirmişti.

564ef6a3c03c0e669815eae5.jpg

Silahlı kişiler Mali'nin başkenti Bamako'da bir otele girerek yüzün üzerinde kişiyi rehin aldı. Mali Güvenlik Bakanlığı, akşam üstü düzenlenen operasyonla silahlı saldırganların elinde rehine kalmadığını açıkladı. BM Barış Gücü otelde 27 kişinin cesedine ulaşıldığını açıkladı. Saldırganlardan ikisi öldürüldü.

2-161-002.jpeg

Radisson Blu yöneticisi otelde 170 kişinin rehin alındığını belirtirken, silahlı saldırgan sayısının 10 olduğu iddia edildi. Mali özel kuvvetleri, ABD ve Fransız özel kuvvetleriyle rehineleri kurtarmak için operasyon düzenledi. Mali Güvenlik Bakanı, Bamako'daki Radisson Oteli'nde şu anda rehine kalmadığını söyledi. Teröristlerden 2'sinin öldürüldüğü bilgisine ulaşıldı.

SERBEST KALAN TÜRK REHİNE ANLATTI

Mali'deki otel baskınında rehin alınanlar arasında bulunan 5 THY görevlisinin kurtarıldığı açıklandı. Kurtarılanlardan kabin memuru Lütfiye Deniz Kıvrak "Biz asker ve polis operasyonuyla kurtarıldık" dedi.

Habertürk TV'nin telefonla ulaştığı Kıvrak, telefonunun şarjının çok az olduğunu belirterek, kısa bilgiler verdi ve "İki arkadaşımız içerde, umarım onlar da kurtarılacak." diye konuştu..

Mali Bamato'daki Radission Blu'daki Türk Hava Yolları ekibinde, Lütfiye Deniz Kıvrak'ın dışında Kaptan Pilot İ.Y., İkinci Pilot S.M.A., Kabin Amiri M.G. ve kabin memurları Ş.T.K., ve E.S. olduğu belirtiliyor..

564eead4c03c0e669815ea14-001.jpg

DİPLOMATİK PLAKALI ARAÇLA GELMİŞLER

Görgü tanıkları, AA muhabirine, bir kaç kişinin çalıntı olduğu öne sürülen ve diplomatik plaka taşıyan bir araçla otele geldiğini ileri sürdü. Öte yandan otelin çevresi, güvenlik güçleri tarafından ablukaya alındı.

FRANSA 50 SUBAYINI KENTE GÖNDERİYOR

Fransa, terörle mücadele konusunda uzman 50 seçkin subayı, otelin bulunduğu Bamakokentine gönderme kararı aldı. Fransız jandarma sözcüsü, "Yola çıkmaları an meselesi" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da, Mali'deki otele alınan rehinelerin serbest bırakılması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

GÖRGÜ TANIĞI YAŞANANLARI ANLATTI

Otelin pastalardan sorumlu aşçıbaşı Bay Lassine, saldırganların otele sabah 7 ila 7,30 arasında geldiğini söyledi. Lassine "Diplomatik araçlar kullanıyorlardı," dedi. "Oteldeki güvenliğin ne kadar yetersiz olduğunu biliyor musunuz? Görevliler hemen bariyeri kaldırdı. Saldırganlar ateş açtı ve ön kapıda yer alan güvenlik görevlisini yaraladı. Akabinde otelde rehine almaya başladılar ve insanları büyük salona götürdüler." açıklamasını yaptı.

201120151231315432229_2-001.jpg

DAVUTOĞLU: TÜRK REHİNELERLE İLETİŞİMDEYİZ

Rehin alınan THY kaptan pilotu İsmail Yerli, ikinci pilot Sadık Murat Arat, THY istasyon şefi Mehmet Atmaca ile kabin görevlisi Şerife Taşcı Kabacık, Lütfiye Deniz Kıvrak operasyonla kurtarıldı. Kurtarılan altıncı personelin ismi henüz bilinmiyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mali'deki rehine eylemine ilişkin, "Yedi vatandaşımız vardı. Beşi şu an itibarıyla kurtarıldı. Diğer iki vatandaşımızla da iletişimimiz var. Sağlıkları, sıhhatleri iyi. O bakımdan bir sıkıntı yok. İnşallah onların da kurtarılması için yoğun bir çaba içindeyiz. Yedi vatandaşımızın beşi salimen kurtarıldı. Diğer 2'sini inşallah önümüzdeki süre içinde kurtarma çalışmalarımız devam ediyor" demişti.

BM GÜÇLERİ OLAY YERİNDE

BM sözcüsü Olivier Salgado saldırganların otelde olduğunu ve otomatik silahlarının bulunduğunu kaydederek, BM güçlerinin ve Mali hükümet güçlerinin olay yerine geldiğini sözlerine ekledi.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ UYARDI
ABD Bamako Büyükelçiliği Twitter üzerinden, "Elçilik, Radisson Otel'de aktif bir saldırgan olduğunun farkında. Elçilik personeli sığınacak bir yer bulsun. Tüm ABD vatandaşları sığınacak bir yer bulsun. ABD vatandaşlarının aileleriyle irtibat kurmasını tavsiye ediyoruz." mesajlarını paylaştı.

BİR ÖNCEKİ BASKINDA 4 ASKER İLE 5 BM GÖREVLİSİ ÖLMÜŞTÜ

Ağustos ayında da ülkenin Sevare kasabasında bulunan bir otele düzenlenen baskında 4 asker, 5 BM görevlisi hayatını kaybederken, 4 saldırgan da öldürülmüştü.

Saldırıyı, El Kaide bağlantılı El Murabitun örgütü üstlenmişti. Örgütün Cezayirli lideri Muhtar Belmuhtar, Afganistan'daki bir patlamada sol gözünü kaybettiği için "Tek gözlü" ismiyle biliniyor.

564f0304c03c0e669815ebb7.jpg

TÜRK REHİNELERİN TAMAMI KURTARILDI

7 kişilik Türk Hava Yolları ekibinden 6'sının serbest bırakılmasının ardından 1 THY çalışanı rehin tutulanlar arasında bulunuyordu Dışişleri'ndan az önce yapılan açıklamaya göre ise son Türk rehine de sağ salim kurtarıldı.