Tahıl Koridoru Anlaşması uzatıldı

Tahıl Koridoru Anlaşması uzatıldı
Güncelleme:

Rusya, 18 Mart'ta sona erecek Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 2 ay süreyle uzatıldığını duyurdu.

Rusya, 18 Mart'ta sona erecek Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatıldığını açıkladı. 

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşmasının 2 ay uzatıldığını duyurdu. 

Gazetecilere açıklama yapan Gruşko, "Dışişleri Bakan Yardımcımız Sergey Verşinin, dün anlaşmanın fiilen uzatıldığını, 60 gün uzatılmasının kararlaştırıldığını bildirdi. Anlaşmanın ikinci kısmı dahilinde verilen, Rus tarım ürünlerinin uluslararası pazarlara tedarikine yönelik doğrudan ve dolaylı yaptırımların kaldırılmasını öngören tüm vaatlerin yerine getirilmesi şartının yer aldığı paket anlaşma niteliği teyit edildi" dedi.

Anlaşmayla ilgili müzakerelerin resmi olarak devam ettiğini aktaran Gruşko, "Bir kez daha altını çiziyorum, bizim için en önemli husus, onlar tarafından verilen vaatlerin tümüyle yerine getirilmesidir. Bu anlamda bizim için değişen bir şey yok, biz azimle çalışacağız ve partnerlerimizi üstlendikleri yükümlülükleri yerine getirmeye zorlayacağız" ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığı ise şu açıklamayı yaptı:

"Karadeniz Tahıl Girişimi Belgesi kapsamında bugüne kadar Ukrayna limanlarından 24 milyon ton tahılın ihtiyacı olan ülkelere emniyetle sevki sağlanmıştır. 13 Mart'ta BM koordinatörlüğünde Cenevre'de; BM, Rusya Federasyonu ve Ukrayna heyetleri arasındaki görüşmelerde Rusya Federasyonu tarafından, anlaşmanın 60 gün süre ile uzatılmasına destek verileceği, Rusya Federasyonu gıda ürünleri ve gübresinin uluslararası pazarlara ihracının kolaylaştırılması konusunda yeterli ilerleme sağlanması halinde anlaşmanın devamından yana oldukları açıklanmıştır."

Tahıl Koridoru Anlaşması, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM arasında 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da yapılmıştı. Anlaşma, 19 Kasım 2022'den itibaren 120 gün süreyle uzatılmıştı.