Türkiye'ye Suriye barışında önemli görev

Türkiye'ye Suriye barışında önemli görev

Rusya'daki Suriye krizine yönelik görüşmelerde Türkiye Suriye barışı için garantör rolünü üstleniyor.

Deklarasyona göre Suriye krizine doğrudan müdahil olan üç ülke tüm Suriye’de geçerli olan bir ateşkes için çaba harcayacak.

Ancak, bu ateşkes Nusra Cephesi ve DEAŞ’ı kapsamayacak. Suriye krizine siyasi çözüm arayışları için Moskova’da bir araya gelen Türkiye, Suriye ve İran dışişleri bakanlarının dün açıkladığı ortak deklarasyon, Türkiye’nin Halep’te ateşkes ve tahliyeler için üstlendiği garantör rolünü, Suriye barışı kapsamında geleceğe taşıyacak bir madde içeriyor.

Hürriyet'ten Sevil Erkuş'un haberine göre Deklarasyonun beşinci maddesinde; “İran, Rusya ve Türkiye, Suriye Hükümeti ile muhalefet arasında müzakere edilmekte olan geleceğe dönük anlaşmanın kolaylaştırıcıları ve garantörleri olmaya hazır olduklarını belirtir. Sahadaki gelişmeler üzerinde nüfuzu olan tüm ülkeleri aynısını yapmaya davet eder.” ifadesi kullanıldı.

Rusya’yla vardığı mutabakat gereği Türkiye, Halep ateşkesi için Suriyeli ılımlı muhalefet üzerinde etkisini kullanmış, şehrin tahliyesi için arabuluculuk yapmıştı. Halep ateşkesine müdahale eden İran’ın şartlarını karşılamak üzere yine Türkiye rol almış, Şii Fua ve Kefreya’nın eş zamanlı tahliyesi için bu köyleri kuşatan muhalif grupları ikna etmişti. Sahada savaşan muhalif gruplar üzerindeki etkisini nedeniyle Türkiye’nin garantörlüğü, Suriye’nin geneline taşınacak olası bir barış anlaşması için önem taşıyor.

ABD’YE BİLGİ VERDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve İranlı mevkidaşı Cevad Zarif’in açıkladığı deklarasyonda, adı açıkça belirtilmese de bu çağrı toplantıda yer almayan ABD’ye de yönelik. Moskova’daki ortak açıklamanın hemen ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Bakan Çavuşoğlu’nu arayarak üçlü toplantı hakkında bilgi aldı. Dışişleri Bakanlığı yetkililerin verdiği bilgiye göre Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşına “toplantı sonunda yapılan ortak açıklamanın toplantıda ele alınan temel hususları yansıtmakta olduğunu” ifade etti. Ortak metinde, taraflar, bu anlaşmanın BMGK'nın 2254 sayılı kararı uyarınca, Suriye’de siyasi çözümün kaldığı yerden devamı için gerekli ivmeyi yapmak konusunda yardımcı olacağına ilişkin güçlü inancını dile getirdi.

BİR SONRAKİ ROL ASTANA BULUŞMASI İÇİN

Uluslararası topluma, bu toplantıda varılan mutabakatların önündeki engellerin kaldırılması için iyi niyet göstermeleri çağrısı yapıldı. Üçlü deklarasyon, muhalefet ile rejim temsilcilerinin Astana’da bir araya gelmesi için Rusya’nın yaptığı öneri de hatırlatıldı. Türkiye’nin bu toplantının yapılması ve hedefleri konusunda Suriye muhalefeti ile arabuluculuk yapması bekleniyor.

Hürriyet