Ukrayna'da kimyasal sızıntı paniği

Ukrayna'da kimyasal sızıntı paniği
Güncelleme:

Ukrayna'nın kuzeyindeki Novoselytsya kasabası yakınlardaki bir gübre fabrikasında, amonyak sızıntısı meydana geldiği bildirildi.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Ukrayna'nın kuzeyindeki Novoselytsya kasabası sakinleri, yakınlardaki Sumykhimprom adlı gübre üretim tesisinde meydana gelen amonyak sızıntısı sonrası sığınaklara indi.

The Moscow Times'ın haberine göre, Sumi bölge valisi Dmytro Zhyvytsky, Sumykhimprom tesisinde bir "amonyak sızıntısı" olduğunu ve gübre üreten tesisin 2,5 kilometre yakınındaki bir alanı etkilediğini söyledi.

Olayın kapsamı ve nedeni belli olmamakla birlikte, bölge sakinlerine sızıntıdan etkilenmemeleri için bodrum katlarına veya binaların alt katlarına sığınmaları söylendi.

Zhyvytsky bir Telegram mesajında, "Amonyak havadan daha hafiftir, bu nedenle koruma için sığınaklar, bodrumlar ve alt katlar kullanılmalıdır" dedi.

Acil durum ekiplerinin olay yerine intikal ettiğini ve Sumi kentinin acil tehdit altında olmadığını da sözlerine ekledi.

RUSYA'DAN 'KİMYASAL SALDIRI' İDDİASI
Kiev'in yaklaşık 350 kilometre doğusunda bulunan Sumi, haftalarca şiddetli çatışmalar yaşadı.

Son günlerde Rus hükümeti, Ukrayna'nın kimyasal silah kullanmaya hazırlandığı ve kitle imha silahı (KİS) geliştirdiğine yönelik iddialar ortaya attı.

Rusya Savunma Bakanlığı pazar günü, Ukrayna güçlerinin Sumykhimprom'daki amonyak ve klor depolama tesislerini, Rus Silahlı Kuvvetleri birimlerinin şehre girmeleri durumunda Sumi bölgesi sakinlerini toplu olarak zehirlemek amacıyla "mayınladığını" iddia etmişti.