Avrasya Tüneli'nin açılış töreni gerçekleştirildi

Avrasya Tüneli'nin açılış töreni gerçekleştirildi

İki kıtayı 5'inci kez birbirine bağlayacak olan Avrasya Tüneli'nin açılışı gerçekleştirildi.

Avrasya Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla açıldı. Erdoğan açılış töreninde yaptığı konuşmada, "İşte dün akşamki alçak gibi alçaklar tanklarla toplarla insanlarımıza saldırdılar. O namussuzlar da tanklarla, uçaklarla vurmaya kalktılar. İşte dün akşamki kalleş de Rusya’nın ülkemizdeki temsilcisi olan, bir yerde bize emanet olan elçiyi sırtından vurdu. Sırtından vurmak kalleşlerin işidir. Dün akşamki tabii bedelini anında ödedi. Bağlantıları inceleniyor, araştırılıyor. Zaten bağlantılar çıkmaya başladı" dedi. Erdoğan ayrıca, Avrasya tünelinden geçişlerin yılbaşına kadar 15 TL olacağını ve toplanan gelirin şehitlerin aileleri için açılan hesaba aktarılacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

(İdam sloganları üzerine...) Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Bu konuda sizin dediğiniz doğrudur. Millet ne istiyorsa odur. Gerisi tefarruattır.

Açılışını yaptığımız ve adını Avrasya Tüneli olarak belirleğidimiz projemizin hayırlı olmasını Allah’tan temenni ediyorum. Hamd olsun iki kıtayı birbirine bağlayan böyle nadide bir ülkenin, aynı zamanda bir şehrin mensuplarıyız. Bu şehir gerçekten uğruna bir çok şeyler feda edilebilecek bir şehir. Onun için biz bu şehre aşığız. Bu projenin hayata geçmesini sağlayan tüm kurumlarımızı, bakanlığımızı, yüklenici ve işletmeci şirketleri, inşaasında çalışan herkesi tebrik ediyorum. Temelini Asya Yakası’nda atmıştık. Rabbime hamdolsun açılışını Avrupa Yakası’nda yapıyoruz.

RUS BÜYÜKELÇİSİNE SALDIRI

Dün Ankara’da alçakça bir saldırıda hayatını kaybeden Karlov’un ölümünden duyduğum üzüntüyü bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Bir diplomat olarak takdir ettiğim bir arkadaştı. 1 hafta kadar önce Tataristan Cumhurbaşkanını yanıma getirmişti. Birlikte bazı değerlendirmeler yapmıştık. Sıcak sempatik bir insandı. Dün akşam uğradığı suikast girişimi ve neticesi gerçekten üzüntü vericiydi. Şahsım ve milletim adına şiddetle telin ediyorum, lanetliyorum. Sayın Putin’in şahsında tüm dost Rus halkına başsağlığı diliyorum.

SAYIN PUTİN'LE HEMFİKİRİZ

Dün akşam olayın hemen ardından Sayın Putin’i arayarak olaydan duyduğumuz derin üzüntüyü ilettim. Kendisiyle bu kalleş saldırının Türk-Rus ilişkilerine karşı açık bir provokasyon olduğu konusunda hemfikiriz. Rusya ile ortak bir soruşturma komisyonu kurarak çalışmalara başladık. Heyetimiz çalışıyor.

 İLİŞKİLERİMİZİN BOZULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

Rusya ile ilişkilerimizin bozulmasına, zedelenmesine asla izin vermeyeceğiz. Terör saldırılarında büyük kayıplar vermiş bir ülke olarak böyle bir saldırının olması bizi en az kendi insanımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik saldırılar kadar üzdü. Büyükelçi Karlov’un ailesine başsağlığı diliyorum.

ONUN İÇİN ERTELEMEDİK

Terörün bizi kendi gündemine esir etmesine izin vermedik, vermeyeceğiz. Onun için dedik ki bu açılışın yapılmasını ertelemeyeceğiz. Bunun teröre karşı en etkin tutum olduğuna inanıyoruz. Avrasya Tüneli 4 yılda inşa edilmiş ve kendi alanında pek çok ilkler kullanılmıştır. 

Hem hizmete devam hem yola devam. 1 milyar 245 milyon dolar, TL olarak yaklaşık 4,5 TL’ye ulaştı yatırım bedeli. Günde 100 bin araç dışarıdaki hava şartlarından etkilenmeden bu yolu kullanacak. Artık sis çıktı, fırtına oldu, trafik durdu  gibi haberleri duymayacağız. İstanbul’un iki yakası arasında dışarıdaki hava koşullarından etkilenmeden ulaşım sağlanmış oldu. Bu eser için devletin kasasından tek kuruş çıkmadı. İş bilenin kılıç kuşananın. Yaklaşık 25 sene boyunca hazineye yılda 180 milyon TL gelir getirecek tünelin işletmesi bu sürenin sonunda tamamen devlete geçecek. Kazlıçeşme  - Göztepe 15 dakikaya iniyor. Bu sayede zamandan ve yakıttan yapılacak tasarrufu sizlerin takdirine bırakıyorum.

30 OCAK İTİBARIYLA...

Ocak sonuna kadar sabah 7 akşam 9 arası hizmet verecek tünel, inşallah 30 Ocak itibariyle de 7 gün 24 saat işletmeye geçecektir. Bundan sonra sıra Kanalistanbul. İnşallah Karadeniz’i Marmara’ya bağlayacağız. Dünyadaki bu yarışta biz varız. Kanalistanbul ve Çanakkale Köprüsü projelerimizi hayata geçirmenin hazırlığı içindeyiz. 18 Mart’ta Çanakkale Köprüsü’nün temelini atıyoruz. 

BU MİLLETİ BÖLEMEYECEKSİNİZ

2018’in Şubatında inşallah dünyanın bir numaralı havalimanının açılışını yapıyoruz. İstediğiniz kadar terör estirin, istediğiniz kadar alçakları bir araya getirin bu milleti bölemeyeceksiniz, parçalayamayacaksınız. Onun için ben milletime sesleniyorum. 80 milyon kardeşlerim bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Biz yaradılanı yaradandan ötürü sevdik ya. İnşallah bundan sonra da böyle olacak. Sizin şu birliğiniz var ya, şu beraberliğiniz var ya, onları çıldırtan bu. 80 milyon biz tek milletiz.

SIRTINDAN VURMAK KALLEŞLERİN İŞİDİR

Sizler bu inanıcınızda olduğunuz sürece Allah’ın izniyle bu millet işte o terörist alçaklara karşı boyun eğmedi, eğmeyecektir. Sizler 15 Temmuz’da tankların üzerine imanınızla yürüdünüz. İşte dün akşamki alçak gibi alçaklar tanklarla toplarla insanlarımıza saldırdılar. O namussuzlar da tanklarla, uçaklarla vurmaya kalktılar. İşte dün akşamki kalleş de Rusya’nın ülkemizdeki temsilcisi olan, bir yerde bize emanet olan elçiyi sırtından vurdu. Sırtından vurmak kalleşlerin işidir. Dün akşamki tabii bedelini anında ödedi. Bağlantıları inceleniyor, araştırılıyor. Zaten bağlantılar çıkmaya başladı.

YILBAŞINA KADAR 15 TL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılış töreninde yaptığı konuşmada, Avrasya tünelinden geçişlerin yılbaşına kadar 15 TL olacağını ve toplanan gelirin Aile ve Sosyal politikalar bünyesinde, şehitlerin aileleri için açılan hesaba aktarılacağını duyurdu.

screenshot_3-copy.jpg

Başbakan Binali Yıldırım, Avrasya Tüneli'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

Kıtaları birbirine bağlayan Avrasya Tüneli’nin İstanbulumuz'a ve Türkiyemiz'e hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.

İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ GELİŞMEYE DEVAM EDECEK

Dün gece Rusya’nın Ankara Büyükelçisi hayatını kaybetti. Terör bir kez daha alçak yüzünü gösterdi. Bu olay Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri bozmaya yönelik alçak bir provokasyondur.

Kim ne yapmaya çalışırsa çalışsın Türkiye-Rusya ilişkileri gelişmeye devam edecek. Dostlukları arttırma, düşmanlıkları azaltma yönünde çalışmalarına liderimiz, Cumhurbaşkanımızın riyasetinde devam edeceğiz.

EN BÜYÜK HAYALLERDEN BİRİYDİ

Her şey insanımızın hayatını kolaylaştırmak için dedik ve yola çıktık. Avrasya Tüneli de en büyük hayallerimizden biriydi. Marmaray gibi, Yavuz Sultan ve Osmangazi köprüleri gibi hayalleri birer birer gerçeğe dönüştürerek bugünlere geldik. Açtığımız her eser, yürüttüğümüz her hizmet bu toprakların hakkı olan aziz milletimiz içindir.

DOSTLUĞU ÖN PLANDA TUTACAĞIZ

Türkiye’nin büyüme azmini Allah’ın izniyle hiçbir şer güç durduramayacaktır. Şeytani tuzaklarla kan dökenler, can alanlar Türkiye’yi insani değerlerden, hukuk devletinden asla vazgeçiremeyecek. Ne yaparlarsa yapsınlar Türkiye adalet çizgisinden sapmayacak.

Bin yıllık kardeşliğimize zarar veremeyecekler. Dış ilişkilerimizde dostluğu, güveni ön planda tutacağız. Terör nereden gelirse gelsin sonuna kadar mücadele edeceğiz. Dünkü olayı da lanetle kınıyoruz ancak bu olayı yapanlar, bu çarpık zihniyetli sapkınlar asla ve asla amaçlarına erişemeyecekler.

AÇILIŞ TARİHİ BELLİ OLDU

İnşallah yeni havalimanımızı (3. Havalimanı) 2018’in şubat ayında, 26 şubatında devreye almış olacağız.

DENİZİN ALTINDA 106.5 METRE

Bugün dünyanın en derin tünelini açıyoruz. Denizin altında 106,5 metre, dile kolay. Buradan Haydarpaşa’ya sadece 4 dakikada geçeceğiz. Bu bulunduğumuz Kennedy Caddesi,  E-5 yoluna kesintisiz, denizin altından bağlanıyor. 15 dakikada geçeceğiz, işte medeniyet bu.

Deniz altından geçişle sadece 4 dakika. Unkapanı ve Galata köprülerinin trafik yükü de daha da azalacak. 120 bin araç günde bu tünelden geçip Asya ve Avrupa’ya ulaşmış olacak. Bir yılda sadece yakıt tasarrufu 160 trilyon, zaman tasarrufu 52 milyon saate ulaşacak. Tünel 24 saat hizmet verecek. Doğal afetlerden etkilenmeyecek şekilde modern donanımlara sahip.

Çevreye duyarlı, hızlı, güvenli, sizlere en iyi konforu sağlayacak şekilde yapıldı.

AĞA BABALARINI DA BULACAĞIZ

Terör örgütlerinin arkalarındaki ağa babalarını da bulup ortaya çıkaracağız. Bu büyük millet birlik ve beraberliğiyle terörü yok edecektir. Bizler Türk Milleti olarak İstiklal ruhuyla nasıl 15 Temmuz’da darbecilere darbeyi indirdiysek bütün terör örgütlerine de aynı şekilde yapacağız inşallah. Bizim en büyük güvencemiz ay yıldızlı bayrağımızdır. Bu eser benim Ulaştırma Bakanlığım döneminde başlattığımız bir projedir. Allah’a hamd ediyorum, bu projeleri bitirmek bizlere, AK Parti iktidarına nasip oldu.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Açılış öncesi törenin yapılacağı alanda emniyet görevlileri yoğun güvenlik önlemleri aldı. Helikopter destekli güvenlik önlemleri kapsamında tören alanına gelen vatandaşlar tek tek arandı. Güvenlik gerekçesiyle bölge trafiğe kapatılırken, deniz polisi de hazır bekletildi. Törenin yapılacağı alanda sağlık ekiplerinin de hazır bulunduğu görüldü. İstanbul Valisi Vasip Şahin,  alanda incelemelerde bulundu. 

Öte yandan, ellerinde Türk bayrakları ve “Yalnız Değilsin Erdoğan” şeklinde yazılı pankartlar taşıyan vatandaşlar tören alanını doldurdu.

58591fd118c77420e474f567.jpg

GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

1 milyar 245 milyon 121 bin 188 ABD dolarlık Avrasya Tüneli'ni tamamlayacak firmalar, tüneli 24 yıl 5 ay boyunca işletecek. Avrasya Tüneli geçiş ücretinde dolar kuru baz alınacak.Tünelden araç geçiş ücretleri açılış yılında tek yönde otomobiller için 4 Dolar artı KDV, minibüsler için ise 6 dolar artı KDV olacak. Araç geçiş ücreti alınacak olan Avrasya Tüneli'nde otomobil içindeki yolcular için her iki yönde de ücret ödenmeyecek. Başlangıçta 120 bin ile 130 bin aracın geçmesi beklenen Avrasya Tüneli'nin, iki gidiş ve iki geliş yolunda hem HGS hem OGS ile geçiş yapılabilecek. Ayrıca bir nakit gişesi bulunmayacak, araçtaki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.

AVRASYA TÜNELİ GÜZERGAHI

İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergahı kapsıyor. Güzergahta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inecek. Avrasya Tüneli'nde hız sınırı 70 km olacak. Tünelin güzergahını merak eden vatandaşların güzergaha bağlı olarak merak ettiği diğer bir soru da "Avrasya Tünel girişi nereden yapılacak?" oldu. Asya kıtasından giriş Harem Üsküdar tarafından olacak; Avrupa kıtasından giriş ise Çatladıkapı Fatih tarafından.

TÜNEL SAAT KAÇA KADAR AÇIK OLACAK?

21 Aralık sabahı saat 07.00'de araç kabulüne başlayacak olan Avrasya Tüneli, aynı gün araç geçişleri saat 21.00'e kadar devam edecek. Tünel 30 Ocak'a kadar 24 saat değil, belli bir süre çalışacak. 14 saatle başlayacak uygulama ile en geç 30 Ocak'ta 24 saat çalışma sistemine geçilecek.

Avrasya Tüneli'nin açılış töreni gerçekleştirildi - Resim : 3