Bu hesabı kimse anlamıyor !

Bu hesabı kimse anlamıyor !

Türkiye’de gıda enflasyonu son 12 yılın en yüksek artışını gösterirken dünyada fiyatlar 5 yıldan bu yana en düşük düzeyde..

Gıda enflasyonu Nisan’da Türkiye’de 2003’ten sonraki en yüksek artışını gösterirken, dünyada fiyatlar tam tersi tepetaklak oldu. Dünyada gıda fiyatları son 5 yılın dibine indi. Fiyatlar geçen ay süt ürünleri başta olmak üzere neredeyse tüm kategorilerdeki gerilemenin etkisiyle Haziran 2010’dan bu yana en düşük düzeye geriledi. 

Vatan'daki habere göre Nisan ayında Türkiye’de yıllık enflasyon gıdanın etkisiyle yüzde 8’e dayandı. Gıda enflasyonu yüzde 1.72 ile 2003’ten sonraki en yüksek Nisan ayı artışını kaydetti. Yıllık gıda enflasyonu yüzde 14.4’ten yüzde 14.7’ye yükseldi. Gıda enflasyonunu yükseltici unsur işlenmemiş gıda fiyatları oldu. Enflasyona müdahale etmek için devreye giren hükümet, gıda ithalatına yeşil ışık yaktı. 
 
Bir tek ette artış var
 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre tahıllar, yağlı tumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi, Nisan’da bir önceki aya göre yüzde 1.2 gerileyerek ortalama 171 değerini aldı. Fiyatlardaki düşüşe süt ürünleri grubu öncülük ederken, tahıllar ve bitkisel yağ fiyatları da indi. Kategoriler arasında sadece bir süredir düşüşte olan et fiyatlarında artış görüldü. FAO Tahıl Fiyatları Endeksi Nisan ayında yüzde 1.3 düşüşle 167.6 puana indi ve bu grupta yıllık gerileme yüzde 20’yi buldu. FAO değerlendirmesinde, buğday fiyatlarının Nisan’da da düşmeye devam ettiğine işaret ederek, bunda yüksek rekolte ve zayıf ticaretin etkili olduğu belirtildi. FAO ayrıca bu yılki dünya hububat üretimi tahminini bir önceki aya göre 39 milyon ton azaltarak 2.509 milyar tona revize etti. 
 
Parayı alıcılar kazanıyor
 
Patates fiyatlarında son iki ayda görülen yüzde 56’lık artış, spekülasyon iddialarını gündeme taşıdı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Gerekirse, üreticinin elinden 1 liraya çıkıp, tüketicinin eline 5 liraya varan patatesi, eline alanların elinde patlatırız” sözleriyle spekülatörlere gözdağı verdi. Çiftçi de 70 kuruşu sattıkları patatesten parayı aracıların kazandığını açıkladı. Patates üreticileri, “Bu yıl çiftçi malını 1 liradan bile satamadı. 60-80 kuruşlardan malını depoculara satmak zorunda kaldı. Bu yüksek fiyatlardan çiftçi yine bir şey kazanamadı. Aracılar stok yaptı, yüksek fiyatlardan piyasaya sundu. Yani parayı aracılar kazandı” diyerek isyan etti.