Cahil ''Doğu Türkistan'cılar'' turizm katili oldu !

Cahil ''Doğu Türkistan'cılar'' turizm katili oldu !

Her "çekik gözlü" turisti Çin'li zannedip saldırmak işte buna neden oldu..

Çin protestosu adıyla ‘çekik gözlü’ turistlere yapılan saldırılar turizmi de vurdu. Çin, Tayland, Malezya ve Singapur’dan gelecek turistler peş peşe rezervasyonlarını iptal ediyor.

 

Vatan'ın haberine göre Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Türklere şiddet uyguladığı yönündeki iddialar üzerine Türkiye’de başlayan Çin protestoları bir süre sonra ‘çekik gözlü’ turistlere saldırıya dönüştü. Sultanahmet’te Koreli bir turist grup saldırıya uğramış ve suç duyurusunda bulunmuştu. Çin de Türkiye’deki vatandaşlarına ‘Yalnız sokağa çıkmayın’ uyarısı yapmıştı.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) verilerine göre Türkiye’ye 2014’ün ilk 5 ayında 70 bin Çinli turist geldi. 2015’in ilk beş ayındaysa bu sayı 106 bine ulaştı. Ancak ‘çekik gözlü’ avı rezervasyonların kesilmesine ve mevcut olanların da iptaline neden oldu. Turizmciler, rezervasyonların yarısına yakınının iptal edildiğini belirtiyor. İptaller sadece Çinli turistlerle sınırlı değil. Uzakdoğu’dan Türkiye’ye bolca turist gönderen Tayland, Malezya, Endonezya, Singapur gibi Güneydoğu Asya ülkelerinden de paket iptalleri gelmeye başladı. Bu durum turizmcileri daha da endişelendirdi.
 
‘Uygurlar da korkuyor’ 
 
Çin’le Türkiye arasında ilk turizm hareketini başlatan Aristo Turizm’in Başkanı Sema Kocakanat her gün iptal telefonları aldıklarını anlatıyor: “Her gün bir olay oluyor. Kaos ortamında da Çinli, Japon hatta sadece çekik gözlü oldukları için eylemlere konu olan Uygur turistler bile Türkiye’ye gelmek istemiyor. Yeni rezervasyonlar da bıçak gibi kesildi.Gelenleri dönmesinler diye hangi şehre yönlendireceğimizi şaşırdık. Tüm planlarımız altüst oldu.”
 
Kapadokya’da durum vahim
 

İstanbul’dan sonra en çok tercih edilen yer olan Kapadokya’da da durum farklı değil. Stone Age Travel’ın Müdürü Ali Gündüz şöyle diyor: “Yüzde 40 oranında bir iptal var. Yaptığımız tek şey İstanbul’da geçirilen gün sayısını düşürerek turistleri diğer şehirlere yönlendirmek. Olaylarla bitmezse turizmi kötü günler bekliyor.”