Ekmekte büyük vurgun !

Ekmekte büyük vurgun !

Katkısız olduğu için daha ucuz olması gereken tam buğday ekmeği, normal ekmeğe göre üç kat pahalı satılıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Sofralarımızdan beyaz ekmeği kaldıralım’ çağrısına rağmen, vatandaş tam buğday ekmeğine fazla rağbet etmiyor. Çünkü sağlıklı ve katkısız diye satılan ekmekler, diğerlerine göre üç kat daha pahalı.

Bugün gazetesinden Mustafa Yağmurlu'nun haberine göre tüketici, beyaz ekmeğe göre daha pahalı olduğu içintam buğday ekmeği almazken, İstanbul Fırıncılar Odası yüksek un fiyatlarından yakındı. Kolesterole, obeziteye, kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olan tam buğday ekmeğinin 400 gramlık fiyatı İstanbul Halk Ekmek’te 1.5 liradan satılıyor. Normal 300 gramlık ekmek ise 50 kuruştan tüketiciye ulaşıyor. 350 gram tam buğday ekmeği İstanbul’daki fırınlarda ise 2 ile 2,5 liradan satılıyor.

Normal ekmeğe bir fiyat standardı getirdiklerini anlatan İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, tam buğday, kepekli ve çavdar ekmeğinde ise fiyatın serbest piyasada oluştuğunu söyledi. Bu ekmekleri pahalı satmadıklarını iddia eden Özer, tam buğday ununun çok pahalı olduğunu kaydetti.

Unda vurgun yapılıyor

“Özellikle tam buğday ekmeğinin unu beyaz una göre daha ucuz olması gerekir” diyen Fahri Özer şunları söyledi: “Tam buğday ununun kepeği ayrışmadığı için daha ucuz olması gerekiyor. Çünkü bu kepek yıllarca hayvan yemi olarak kullanıldı. Şimdi unun içinde kalınca fiyat artıyor.

Beyaz una göre en az yüzde 50 pahalı satılıyor. Bu işin mantığını anlayamıyorum. Çünkü bir kayıpları yok. Burada büyük bir vurgun yapılıyor. Oda başkanı olarak un fiyatlarındaki pahalılıktan ben de muzdaribim.” Özer’in verdiği bilgilere göre 50 kiloluk beyaz un 62 lira, 25 kiloluk tam buğday unu ise 40 ile 43 lira arasında satılıyor.