Elektrik borcu taksitlendirirken dikkat !

Elektrik borcu taksitlendirirken dikkat !
Güncelleme:

BEDAŞ'tan vatandaşın tiraz hakkını elinden alan skandal uygulama..

Elektrik borcu fazla çıkan vatandaşlara borçlarını taksitlendirmek üzere uzlaşı yolunu açan BEDAŞ, imzalattığı taahhütname ile vatandaşların dava haklarını da elinden alıyor.

Bugün gazetesinden Yunus Tiryaki'nin haberine göre kanuna aykırı şekilde vatandaşa dayatılan taahhütname ile vatandaşların gelecekte dava açma, icra masrafı talebi vekalet ve harç ücretleri gibi haklarından vazgeçiriyor.

YAPILAN HAKSIZ SÖZLEŞME

BEDAŞ bununla da yetinmeyip kendi açacağı davaları da baştan kabul ettirerek tüm masrafları vatandaşlara yıkıyor. BEDAŞ’ın hukuksuz taahhütname ile insanların ellerini kollarını bağladığına dikkat çeken Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin “BEDAŞ zaten taahhütname ile borcunu alacak ama vatandaşı tehdit altında bırakıyor. Bu tek taraflı hazırlanmış haksız bir sözleşmedir. Bu durumdan binlerce insan mağdur. Tüketici itiraz etmeye çekiniyor. Korkuyor” şeklinde konuştu.

KANUNLARIN ÜSTÜNE GEÇTİ

Elektrik borcu olan mağdur vatandaşlara kanuna aykırı bir şekilde taahhütname  imzalatıldığını söyleyen Şahin, “Hakkını aramak için dava yoluna başvuranlara bilgi verilmeden bir taahhütname imzalatılıyor. Türkiye yönetmelikler, mevzuatlar, genelgeler kanunların üstüne geçmiş durumda” dedi.

TEK TARAFLI SÖZLEŞMELER GEÇERSİZDİR

Tüketici hakları ile ilgili kanunda farklı bir madde bulunmasına rağmen bunun uygulanmadığını söyleyen Şahin “Kanun yerine yönetmelik uygulanıyor. Tek taraflı hazırlanan sözleşmeler geçersiz sözleşmelerdir. Tüketici bunun virgülüne dahi müdahale edemez” ifadelerini kullandı.

TÜKETİCİLER BİLİNÇSİZ

Tüketicilerin haklı oldukları halde itiraz etmediğini söyleyen Yılmaz “Tüketicinin bazı konularda haberi olmuyor ama bildiği konularda da itiraz etmeye çekiniyor. Tüketicilerimizde bilinç de yok. Bunu kullananlar da istediğini yapıyor” diye konuştu.

BAKANLA HAZIRLADIĞIMIZ KANUN ERTESİ GÜN FARKLI ÇIKIYOR

Vatandaşların mağdur edilmesi ile ilgili Bakanlığa eleştiri yönelten Yılmaz şunları söyledi: “Biz tüketici kanunuyla çok uğraşıyoruz. Bakanlıkla görüşüyoruz hatta Bakanla görüşüyoruz. Ama nasıl oluyorsa farklı şekilde çıkıyor. Sermaye lobilerinin istediği gibi kanunu çıkartıyorlar.”

KENDİNİ GARANTİYE ALIYOR

- BEDAŞ Vekili İcra Birim Şefi Hatun Durmaz: “BEDAŞ kendini ve ödemeyi garanti altına almak için bu maddeleri hazırlıyor. BEDAŞ kendini garanti altına alamasa bu taahhütnameyi yapmanın bir anlamı yok.”

- Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği Genel Başkanı Fuat Engin:  Elektrik dağıtım işlerinin özel sektöre verildiğinden beri sıkıntıları yaşanıyor. EPDK gerekli denetimleri yapmadığı için vatandaşlar mağdur oluyor.

- Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Üyesi Hatice Saadet Kalyoncu: Vatandaşı mağdur etme cesaretini hukuk sisteminden alıyorlar. BDDK hukuk ve hakkaniyete bağlı kararlarını vermesi lazım” dedi.